Is Gordelroos Besmettelijk?

Gordelroos is de opleving van het waterpokkenvirus, wat tot blaasjes en een pijnlijke huiduitslag kan leiden. 

Aangezien het door een virale verwekker wordt veroorzaakt, vraag je je al snel af of het overdraagbaar is. Dus is gordelroos besmettelijk?

KORT ANTWOORD

Gordelroos is alleen in de beginfase besmettelijk. Dit wordt ook wel de actieve fase of blaasjesfase genoemd en duurt drie tot vijf weken. De blaasjes bevatten namelijk vocht waar de virusdeeltjes in zitten. Als je hiermee in contact komt kun je waterpokken oplopen. Een heropleving van het waterpokkenvirus leidt vervolgens tot gordelroos. Om deze reden is het belangrijk dat je in de beginfase de uitslag bedekt en liever niet andere mensen opzoekt. Na de blaasjesfase is gordelroos niet meer besmettelijk.

Dit artikel vertelt je hoe lang gordelroos besmettelijk is, wat gordelroos precies is en hoe je het herkent.

man bij dokter

Hoe weet je of gordelroos besmettelijk is?

Als je al weet dat je gordelroos hebt, kun je inschatten of het nog besmettelijk is op basis van de volgende factoren:

  1. Blaasjes en korstvorming: Gordelroos wordt doorgaans als besmettelijk beschouwd totdat de blaasjes opdrogen en korsten vormen. Dit proces duurt meestal ongeveer 7-10 dagen. Zodra de blaasjes zijn opgedroogd en bedekt zijn met korsten, is het risico op overdracht van het virus aanzienlijk verminderd.
  2. Direct contact: Het varicella-zoster-virus (VZV) dat gordelroos veroorzaakt, kan worden overgedragen door direct contact met de vochtige blaasjes. Het virus verspreidt zich niet via de lucht, dus je moet fysiek contact hebben met de blaasjes of de vloeistof die eruit lekt om het virus door te geven.
  3. Immuniteit van anderen: Als mensen in je omgeving al waterpokken hebben gehad of zijn gevaccineerd tegen waterpokken, hebben ze waarschijnlijk al immuniteit tegen het varicella-zoster-virus. In dat geval is het risico op overdracht van het virus minimaal.

Gordelroos is alleen in het begin besmettelijk

Gordelroos duurt in de meeste gevallen 3-5 weken. Actieve gordelroos is besmettelijk in de blaasjesfase. De blaasjes zijn genezen als je korstjes krijgt. 

Totdat de open zweertjes korstjes krijgen wordt je dus als besmettelijk beschouwd. Gewoonlijk duurt dit zo’n 7-10 dagen.

Wat je kunt doen als je gordelroos hebt

Er zijn een aantal dingen die je moet doen als je gordelroos hebt:

  1. bedek de uitslag
  2. raak de uitslag niet aan en ga er niet aan krabben
  3. vaak je handen wassen om de verspreiding te voorkomen
  4. nauw contact vermijden totdat de blaasjes eenmaal genezen zijn
  5. vermijd contact met mensen die een grotere kans op een waterpokkeninfectie hebben

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een virale infectie waarbij je een pijnlijke huiduitslag krijgt. Het wordt veroorzaakt door een opleving van een doorgemaakt waterpokkenvirus. Een dergelijke opleving wordt ook wel een reactivatie genoemd.

Als je de waterpokken hebt doorgemaakt zal het virus in het lichaam aanwezig blijven. Het virus is dan inactief, in een soort van slapende toestand.

Zodra je afweer verzwakt is kan het virus opleven en de kop opsteken. Het eerdere waterpokkenvirus veroorzaakt dan gordelroos.

Gordelroos kan dan wel overal voorkomen, het zit meestal aan de linker- of rechterkant van het bovenlichaam. Meestal presenteert het zich als een streep van blaasjes.

Voordat de uitslag verschijnt ervaren mensen vaak in dat gebied al jeuk, pijn of tintelingen.

Gordelroos uit zich in specifieke zenuwgebieden, dit worden ook wel dermatomen genoemd.

De blaasjes zullen meestal na 7 – 10 dagen gaan afschilferen en binnen 2 – 4 weken zijn ze zo goed als verdwenen.

De meeste mensen zullen in hun leven maar één keer gordelroos krijgen

Waar komt de naam gordelroos vandaan?

De naam gordelroos heeft te maken met de locatie van de symptomen. Zo kunnen de symptomen zich namelijk op de romp als een gordel presenteren.

‘’Roos’’ staat dus niet voor de rode bloemachtige verschijning, maar de naam is afkomstig van belroos, wat bobbel, blaasje of gezwel betekent.

Gordelroos is dus een beschrijvende term.

Mensen halen gordelroos en netelroos nog wel eens door elkaar. Er zitten echter wel hele grote verschillen tussen.

4 verschillen tussen netelroos en gordelroos

Netelroos Gordelroos
Allergische huidreactie Virale infectie
Jeukende rode bulten Met vocht gevulde blaasjes
Overal op het lichaam Beperkt tot bovenlichaam of billen
Niet besmettelijk Besmettelijk

 

Take home message

Gordelroos is een virale infectie die een rode, jeukende uitslag en met vocht gevulde blaasjes veroorzaakt.

Actieve gordelroos is in de blaasjesfase besmettelijk. Tot het moment dat de open zweertjes korstjes krijgen, wordt je als besmettelijk beschouwd. Dit duurt gewoonlijk tussen de 7-10 dagen.

Mogelijk kun je dus niet aan het werk voordat het is opgedroogd. Dit hangt af van onder andere je werk en waar de uitslag precies op het lichaam zit.

Kortom, gordelroos is besmettelijk in de zin dat je het waterpokkenvirus via de virusdeeltjes in het vocht van de blaasjes kunt krijgen. 

Gordelroos treedt pas op nadat het waterpokkenvirus weer opleeft, bijvoorbeeld als je immuunstyeem verzwakt is. 

Gordelroos wordt nog wel eens door de war gehaald met gordelroos. Ze zijn toch echt verschillend. Hierboven hebben we de grote verschillen op een rijtje gezet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sampathkumar, P., Drage, L. A., & Martin, D. P. (2009, March). Herpes zoster (shingles) and postherpetic neuralgia. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 84, No. 3, pp. 274-280). Elsevier.