Is Handalcohol op Natte Handen Effectief?

In tegenstelling tot zeep en water wordt handalcohol op droge handen aangebracht. 

Werkt handalcohol ook op natte handen?

KORT ANTWOORD

Breng handalcohol niet op natte handen aan omdat het de alcoholconcentratie mogelijk kan verlagen. Hierdoor zal je je handen langer moeten wassen om de ziektekiemen effectief te bestrijden. Jammer genoeg kan je je handen in de praktijk niet langer wassen omdat de handalcohol dan al verdampt is. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat de handalcohol door de nattigheid van je handen afdruppelt. Handalcohol kan desinfecteren als het ten minste 60% alcohol bevat, maar bij coronavirussen is een hogere concentratie gewenst.  

Dit artikel vertelt je wat water met de effectiviteit van handalcohol doet inclusief het correcte gebruik van handalcohol.

persoon op kantoor gebruikt handalcohol

Effectiviteit van handalcohol

Op het gebied van desinfectie is de hoeveelheid alcohol en water erg belangrijk. Een effectief handdesinfectiemiddel is werkzaam als het ten minste 60% alcohol bevat.

Een handalcohol met een ethanolconcentratie van 60% werkt tegen ziektekiemen in het algemeen, maar bij coronavirussen is dit waarschijnlijk onvoldoende.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een ethanolconcentratie van 80% omhulde virussen binnen 30 seconden effectief is maar dat lagere ethanol concentraties zoals 43% langer kan duren, misschien wel een minuut.

Je zou dan misschien denken dat je dit probleem kan oplossen door langer je handen te wassen. Dit is niet het geval omdat alcohol vluchtig is. Tegen die tijd is de handalcohol mogelijk al verdampt.

Veel mensen zijn geneigd om een paar druppels 60% ethanol in de hand te spuiten en de handen slechts een paar seconden te wassen. Dit is waarschijnlijk niet genoeg.

Kortom, de richtlijnen met betrekking tot het alcoholpercentage in handalcohol moet mogelijk bijgewerkt worden.

Je kan je dus voorstellen dat handalcohol op natte handen ditzelfde proces kan beïnvloeden waardoor je langer je handen moet wassen en de handalcohol zijn effectiviteit verliest.

Handalcohol en water gaat slecht samen

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat handalcohol voor een groot deel uit water bevat. Ter illustratie volgen hier twee samenstellingen van handalcohol. 

Samenstelling 10 liter Handalcohol formule 1:

 1. Ethanol 96%:  80% (8333 ml)    
 2. Gedestilleerd water: 18.425%
 3. Glycerol 98%: 1.45% (145 ml)     
 4. Waterstofperoxide 3%: 0.125% (417 ml)

Samenstelling 10 liter Handalcohol formule 1:

 1. Isopropanol 99.8%: 75.15% (7515 ml)     
 2. Gedestilleerd water: 23.425%
 3. Glycerol 98%: 1.45% (145 ml) 
 4. Waterstofperoxide 3%: 0.125% (417 ml)

Correct gebruik handalcohol

Als je geen water en zeep kunt gebruiken kan je een handdesinfectans gebruiken. Ga voor een ontsmettingsmiddel met ten minste 60% alcohol.

Smeer je vingers en handpalmen goed in en wrijf het vervoglens gedurende 20 seconde grondig in.

Bewaar het buiten het bereik van kinderen op een droge en koele plaats. Zodra de vervaldatum is verstreken moet je het ontsmettingsmiddel weggooien.

Incorrect gebruik 

Sommigen mensen gebruiken handalcohol in plaats van dat ze regelmatig hun handen wassen. Dit moet je niet doen, was nog steeds met regelmaat je handen.

Pas ook goed op dat je na het gebruik je ogen, mond of neus niet aanraakt. Ga ook zeker niet je eigen handalcohol maken.

 1. neem het niet in 
 2. na gebruik vlammen of vuur vermijden 
 3. bewaar het niet in de auto

Water en zeep 

Om allerlei ziektekiemen en chemicaliën te verwijderen zijn water en zeep volgens deskundigen het meest effectief.

Om verspreiding van corona te voorkomen moet je je handen volgens de CDC regelmatig gedrurende ten minste 20 seconde wassen. 

Take home message 

Als je handen nat zijn ga je je al snel afvragen of de handalcohol nog wel zo goed werkt. Dus mag je handalcohol op natte handen?

Er zijn geen specifieke onderzoeken over beschikbaar, maar mogelijk kan de alcoholconcentratie afnemen waardoor de handalcohol minder effectief wordt.

Hoe lager de handalcoholconcentratie hoe langer je je handen moet wassen om ziektekiemen te bestrijden. Echter, als je je handen langer wast zal het alcohol tegen die tijd al verdampt zijn. Ga daarom voor de juiste concentratie. 

Volgense de CDC moet een handalcohol ten misnte 60% alcohol bevatten om ziektekiemen effectief te bestrijden. 

Om corona te bestrijden is mogelijk een sterkere handalcohol nodig. Het is daarom verstandiger om handalcohol op droge handen aan te brengen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Gold, N. A., & Avva, U. (2018). Alcohol sanitizer.

Fendler, E. J., Ali, Y., Hammond, B. S., Lyons, M. K., Kelley, M. B., & Vowell, N. A. (2002). The impact of alcohol hand sanitizer use on infection rates in an extended care facility. American journal of infection control, 30(4), 226-233.