Is Kimchi Gezond? 9 Voordelen

Kimchi is een pittig gefermenteerd koolgerecht dat gunstige bacteriën bevat. Dit product neemt in populariteit toe en dat is misschien ook niet zo verwonderlijk.

Kimchi is door een Amerikaans maandblad zelfs in de top 5 van gezondste voedingsmiddelen verkozen. 

Kimchi behoort tot de voornaamste voedingsmiddelen in de Koreaanse keuken, maar ook steeds meer andere culturen eten fermenteerbare voedingsmiddelen zoals kimchi. Maar is het wel zo goed als dat beweerd wordt? Is kimchi gezond?

Dit artikel vertelt je 9 gezondheidsvoordelen van kimchi, de nadelen inclusief de bestanddelen en voedingswaarde.

kimchi

9 Gezondheidsvoordelen kimchi

Kimchi levert meerdere gezondheidsvoordelen op. Het bevat namelijk weinig calorieën terwijl het verpakt is met voedingsstoffen.

 1. Minder aandoeningen. Kimchi zit boordevol antioxidanten zoals betacaroteen die de kans op verschillende aandoeningen kan verlagen, zoals diabetes, hartaandoeningen, beroerte en kanker. Kortom, kimchi verlaagt het risico op ernstige gezondheidsaandoeningen.
 2. Gewichtsverlies. In 150 gram kimchi zitten slechts 40 calorieën. Bovendien bevat kimchi capsaïcine dat je metabolisme kan stimuleren waardoor het energieverbruik omhoog gaat en je meer gewicht verliest. Kimchi bevat dus weinig calorieën en helpt bij je koolhydraatstofwisseling. 
 3. Rijk aan vitamines. Kimchi is verpakt met vitamines. Zo bevat het een hoog gehalte aan vitamine A, B, en C.
 4. Gunstige bacteriën. Kimchi is een probioticum dat nuttige bacteriën bevat. Dit is te danken aan het fermentatieproces. De gunstige bacteriën kunnen je darmflora weer in balans brengen, wat meerdere gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.
 5. Gezonde spijsvertering. Kimchi bevat een hoog gehalte aan vezels dat goed is voor je spijsvertering en je lichaam kan helpen bij het ontgiften.
 6. ​​Vermindering van ontstekingen. Kimchi bevat bioactieve stoffen en antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het regelmatig consumeren van kimchi kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 7. immuunsysteemVersterking van het immuunsysteem. Kimchi bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine C en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Een gezond immuunsysteem kan helpen bij het bestrijden van infecties en het bevorderen van algemene gezondheid en welzijn.
 8. Voorkoming van gistinfecties. Het fermentatieproces van kimchi resulteert in de groei van gunstige bacteriën, zoals lactobacillen. Deze bacteriën kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde balans van micro-organismen in het lichaam en kunnen daardoor de groei van gistinfecties, zoals candida, helpen voorkomen.
 9. Vertraging van het verouderingsproces. Kimchi bevat antioxidanten die kunnen bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Oxidatieve stress speelt een rol bij het verouderingsproces en het ontstaan van bepaalde ziekten. Door regelmatig kimchi te consumeren, kun je mogelijk het verouderingsproces vertragen en de gezondheid van je cellen ondersteunen.

Als je van deze voordelen wilt profiteren zul je kimchi waarschijnlijk regelmatig moeten consumeren. Een van de aanbevelingen is 100 gram kimchi per dag. 

Kimchi levert dus meerdere gezondheidsvoordelen op, maar is er ook een keerzijde?

Nadelen kimchi

Er zijn echter ook een paar nadelen aan kimchi verbonden.

Pittigheid. Kimchi is pittig. Dit komt door de capsaïcine. Dit is tegelijk ook het meest voorkomende nadeel van kimchi. Zo kan deze pittige smaak sommige mensen afschrikken. Bovendien zou het ook je zure reflux kunnen opvlammen. Houd hier dus rekening mee. 

Ernstig gezondheidsprobleem. Kimchi kan met een ernstige gezondheidsaandoening in verband gebracht worden, namelijk maagkanker. In Korea is maagkanker namelijk de meest voorkomende kankersoort waar kimchi mogelijk aan bij heeft gedragen, maar dit is niet sterk bewezen.

De bestanddelen bepalen natuurlijk of kimchi gezond is. We zullen ze allemaal kort op een rijtje zetten.

Wat er allemaal in kimchi zit

Meestal bevat het kool met kruiden waaronder zout, suiker, knoflook, uien, chilipepers en gember. Daarnaast kunnen er ook groenten aan toe worden gevoegd waaronder: 

 1. selderij
 2. komkommer
 3. radijs
 4. wortel
 5. aubergine
 6. sinaasappelsalade
 7. bamboescheuten
 8. bieten
 9. spinazie

Bestanddelen kimchi:

 1. antioxidanten: betacaroteen
 2. vitamine A, vitamine B, vitamine C

Een van de belangrijkste ingrediënten is Chinese kool dat vitamine A, C, 10 soorten mineralen en aminozuren bevat. Er zitten meer dan 34 aminozuren in Chinese kool.

De precieze bestanddelen in kimchi zijn natuurlijk afhankelijk van de precieze toevoegingen en ingrediënten. 

Het zal meestal na een paar dagen / weken worden opgediend, maar het kan ook direct na de bereiding ongefermenteerd gegeten worden.

Voedingswaarde kimchi

Kimchi wordt gemaakt van gefermenteerde kool, komkommer of radijs. De voedingswaarde van kimchi per 100 gram:

 • calorieën: 15
 • koolhydraten: 2.5 gram 
 • vetten: 0.5 gram
 • eiwitten: 1.1 gram
 • natrium: 498 milligram
 • kalium: 151 milligram

Take home message

Kimchi is een Koreaans bijgerecht. Het wordt van gezouten gefermenteerde groenten gemaakt. Maar is kimchi gezond?

Kimchi is rijk aan vitamines, antioxidanten, vezels en bevat bovendien gunstige bacteriën en juist weinig calorieën. 

Kimchi zorgt voor minder aandoeningen dankzij de antioxidanten, gewichtsverlies door het stimuleren van het metabolisme, gunstige bacteriën die de balans van je darmflora kunnen herstellen en een hoge vezelgehalte die je spijsvertering ten goede komt.

Kimchi kan de gezondheid van je hart ondersteunen. Kimchi is niet dikmakend en kan je zelfs helpen bij gewichtsbeheersing. Zo bevat het weinig calorieën en stimuleert het je stofwisseling. 

Het bevat echter het pittige capsaïcine waar niet iedereen blij mee zult zijn. Kimchi heeft dus leuke kanten en minder leuke kanten, maar al met al zou je dus kunnen stellen dat kimchi gezond is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kim, B., Mun, E. G., Kim, D., Kim, Y., Park, Y., Lee, H. J., & Cha, Y. S. (2018). A survey of research papers on the health benefits of kimchi and kimchi lactic acid bacteria. Journal of Nutrition and Health, 51(1), 1-13.