Is Make Up Slecht voor Het Milieu? 5 Schadelijke Effecten

Steeds meer mensen worden milieubewust en vragen zich af of hun dagelijkse producten zoals make-up impact hebben op het milieu. Dus is make up slecht voor het milieu?

KORT ANTWOORD

Make-up kan slecht zijn voor het milieu. Veel make-upproducten bevatten namelijk microplastics en chemicaliën die schadelijk zijn voor oceanen en wilde dieren. Ook het produceren van make-up kan leiden tot milieuproblemen, zoals luchtvervuiling en afval. Kies daarom voor duurzame merken en producten en overweeg hoeveel make-up je echt nodig hebt.

Dit artikel vertelt je of make-up slecht voor het milieu is, de negatieve effecten en welke make-up het beste is voor het milieu.

De negatieve effecten van make up op het milieu

Er zijn een aantal mogelijke negatieve effecten van make-up op het milieu waar je je bewust van moet zijn:

 1. Microplastics. Veel make-up bevat microplastics, zoals polyethyleen en polypropyleen, die klein genoeg zijn om door waterzuiveringsinstallaties te glippen en zo in oceanen terechtkomen. Hierdoor kunnen ze schade aanrichten aan oceanen en wilde dieren.
 2. Chemicaliën. Veel make-up bevat ook chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld parabenen, ftalaten, en conserveermiddelen.
 3. Productie. De productie van make-up kan leiden tot luchtvervuiling en afval.
 4. Verpakking. Make-up wordt vaak verpakt in plastic verpakkingen, die kunnen leiden tot plastic afval.
 5. Afval. Make-up zorgt voor afval wanneer het verouderd of op is. Dit afval kan schadelijk zijn voor de omgeving als het niet op een juiste manier wordt afgevoerd.

Welke make-up is beter voor het milieu?

Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je make-up beter is voor het milieu. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van duurzame make-up:

 1. Natuurlijke ingrediënten. Kies voor make-up die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten, zoals plantaardige oliën en wassen, in plaats van chemicaliën.
 2. Vrij van microplastics. Zoek naar make-up die geen microplastics bevat, zoals polyethyleen en polypropyleen.
 3. Verpakking. Kies voor make-up met verpakkingen die gemakkelijk te recycleren zijn, zoals glas of papier.
 4. Veganistisch. Overweeg om make-up te kiezen die veganistisch is gemaakt, zonder dierlijke producten of getest op dieren.
 5. Duurzame merken. Zoek naar make-upmerken die zich richten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, zoals het gebruik van hernieuwbare energie, recycling van afval, en het verminderen van hun ecologische voetafdruk.
 6. Hergebruik. Overweeg om make-up te kiezen die je gemakkelijk kunt hergebruiken, zoals een pot rouge die je kunt bijvullen of producten die je kunt hergebruiken.

Houd in gedachten dat het niet alleen gaat om het product zelf maar ook de manier waarop het geproduceerd wordt, de verpakking en de levensduur van het product.

Duurzame make up merken

Er zijn een aantal duurzame make-up merken die je kunt overwegen:

 1. RMS Beauty. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten en is vrij van parabenen, ftalaten en conserveermiddelen. Ze gebruiken ook gerecyclede en biologisch afbreekbare verpakkingen.
 2. Ilia Beauty. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten en is vrij van parabenen, ftalaten en conserveermiddelen. Ze gebruiken ook gerecyclede verpakkingen en dragen bij aan verschillende milieuprojecten.
 3. Kjaer Weis. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten en is vrij van parabenen, ftalaten en conserveermiddelen. Ze gebruiken ook duurzame verpakkingen die je kunt hergebruiken.
 4. Axiology. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten, veganistisch en cruelty-free. Ze gebruiken ook gerecyclede en biologisch afbreekbare verpakkingen.
 5. Vapour Organic Beauty. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten, veganistisch en cruelty-free. Ze gebruiken ook gerecyclede en biologisch afbreekbare verpakkingen en zijn aangesloten bij 1% For The Planet.
 6. Inika Organic. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten, veganistisch en cruelty-free. Ze gebruiken ook gerecyclede verpakkingen en zijn aangesloten bij 1% For The Planet.

Let wel, dit zijn slechts enkele voorbeelden van duurzame make-up merken. Er zijn er nog veel meer en het is aanbevolen om uitgebreid te onderzoeken welke merken het beste bij jouw wensen en eisen passen. 

Belangrijke tips

Er zijn nog een aantal andere factoren waar je rekening mee moet houden als het gaat om make-up en het milieu:

 1. Houdbaarheid. Let op de houdbaarheid van make-up. Gebruik producten op tijd op en gooi ze niet weg als ze nog goed zijn. Dit helpt om afval te verminderen.
 2. Gebruik. Overweeg hoeveel make-up je echt nodig hebt en gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Dit kan helpen om afval te verminderen en ook je budget besparen.
 3. Recycling. Leer hoe je make-up op een juiste manier kunt recycleren. Dit kan helpen om afval te verminderen en de impact van make-up op het milieu te verminderen.
 4. Alternatieven. Overweeg om alternatieven voor make-up te gebruiken, zoals gezichtsolie of gezichtscrème. Dit kan helpen om afval te verminderen en de impact van make-up op het milieu te verminderen.
 5. Transparantie. Zoek naar merken die transparant zijn over hun milieupraktijken. Dit kan helpen om te zien welke merken echt duurzaam zijn en welke niet.
 6. Educatie. Blijf je educatie over make-up en duurzaamheid bijhouden. Er komen steeds meer duurzame opties beschikbaar en het is belangrijk om op de hoogte te blijven.

Onthoud dat het kiezen van duurzame make-up een proces is. Je hoeft niet alles in een keer te veranderen, maar elke stap die je zet in de richting van duurzaamheid helpt om de impact van make-up op het milieu te verminderen.

Take home message

We hebben net besproken hoe make-up een impact kan hebben op het milieu, zoals de aanwezigheid van microplastics en chemicaliën, productieproces, verpakking, afval en levensduur. 

We hebben ook gezien dat er duurzame alternatieven zijn die we kunnen kiezen die geen of minder impact hebben op het milieu. 

Door bewust te kiezen voor make-up met natuurlijke ingrediënten, gerecyclede verpakkingen, veganistisch, cruelty-free, milieuvriendelijke productie en afvalverwijdering, kunnen we een verschil maken in het milieu.

Er zijn veel duurzame make-upmerken die we kunnen kiezen zoals RMS Beauty, Ilia Beauty, Kjaer Weis, Axiology, Vapour Organic Beauty en Inika Organic.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen