Is Make Up Slecht voor je Huid? 5 Nadelige Effecten

Is het niet schadelijk voor je huid om dagelijks chemische producten te gebruiken? Dus is make up slecht voor je huid?

KORT ANTWOORD

Make-up kan zowel goed als slecht voor je huid zijn. Als je het juiste product en de juiste technieken gebruikt, kan het je huid beschermen en verbeteren. Maar als je niet de juiste producten gebruikt of je huid niet goed reinigt, kan het leiden tot huidproblemen zoals acne en uitdroging. 

Het is belangrijk om je huidtype te kennen en producten te kiezen die bij je huid passen, en om je huid goed te reinigen voordat je gaat slapen.

Dit artikel vertelt je of makeup slecht voor je huid is, de negatieve effecten en welke make-up het beste voor je huid is.

De mogelijke negatieve effecten van make up op je huid

Er zijn een aantal mogelijke negatieve effecten van make-up op de huid waar je rekening mee moet houden:

 1. Acne: Als je niet de juiste producten gebruikt of je huid niet goed reinigt, kan make-up de poriën verstoppen en acne veroorzaken.
 2. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in make-up, wat kan leiden tot huidirritatie en uitslag.
 3. Uitdroging: Veel make-up producten bevatten alcohol of andere stoffen die de huid uitdrogen, wat kan leiden tot een trekkerig of schilferig gevoel.
 4. Veroudering: Continu make-up dragen kan leiden tot beschadiging van de huid en veroudering.
 5. Pigmentatie: Onjuist gebruik van make-up producten zoals bronzer kan leiden tot ongelijkmatige huidtint en pigmentatie.

Hoe vaak treden er negatieve effecten op?

Het is moeilijk om een precieze frequentie te geven voor hoe vaak negatieve effecten van make-up op de huid optreden, omdat dit kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 1. Huidtype: Sommige huidtypes zijn gevoeliger voor negatieve effecten van make-up dan andere.
 2. Productkeuze: Sommige make-up producten bevatten ingrediënten die gevoeliger zijn voor de huid dan andere.
 3. Frequentie: Hoe vaak je make-up gebruikt kan ook een rol spelen in hoe vaak negatieve effecten optreden.
 4. Huidverzorging: Een goede huidverzorging, zoals regelmatig reinigen en hydrateren, kan helpen om negatieve effecten van make-up te verminderen.

Huidproblemen door make-up verminderen of voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op huidproblemen door make-up te verminderen:

 1. Kies de juiste producten: Kies make-up producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en vermijd producten met irriterende ingrediënten zoals alcohol.
 2. Reinig je huid: Zorg ervoor dat je huid grondig reinigt voordat je make-up aanbrengt en voor het slapen gaan, zodat de poriën niet verstopt raken.
 3. Gebruik geen oude make-up: Vervang oude make-up producten regelmatig, omdat ze kunnen uitdrogen en schadelijke bacteriën kunnen bevatten.
 4. Hydrateer je huid: Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is, zodat deze niet uitdroogt door de make-up.
 5. Geef je huid rust: Probeer af en toe een dag zonder make-up te geven, zodat je huid kan ademen en zich kan herstellen.
 6. Gebruik make-up remover: Verwijder make-up voor het slapen gaan met een make-up remover, om ervoor te zorgen dat alle make-up wordt verwijderd en er geen resten achterblijven.

Welke make-up is beter voor je huid?

Er zijn een aantal soorten make-up die beter zijn voor de huid dan andere, zoals:

 1. Mineralenmake-up: Dit type make-up is gemaakt van natuurlijke mineralen zoals titaniumdioxide en zinkoxide, die de huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en irriterende stoffen vermijden.
 2. Vloeibare of crème-achtige foundation: In plaats van poederachtige producten, kies voor vloeibare of crème-achtige foundation. Deze bevatten vaak hydratatie-ingrediënten die de huid gehydrateerd houden.
 3. Natuurlijke oliën: Gebruik producten die natuurlijke oliën bevatten zoals jojoba of argan olie. Deze oliën zijn rijk aan vitamines en mineralen en helpen om de huid gehydrateerd en gezond te houden.
 4. Parabenen-vrij en zonder alcohol : Kies producten die vrij zijn van parabenen, dit zijn conserveermiddelen die vaak allergische reacties veroorzaken en kies voor producten zonder alcohol, want alcohol kan de huid uitdrogen.
 5. Non-comedogeen: Kies producten die non-comedogeen zijn, dit betekent dat ze geen poriën verstoppen en daarom minder waarschijnlijk leiden tot acne.
 6. Hypoallergeen: Kies producten die hypoallergeen zijn, dit betekent dat ze minder waarschijnlijk allergische reacties veroorzaken
 7. Veganistisch: Kies producten die veganistisch of cruelty-free zijn, oftewel producten die niet zijn getest op dieren en geen dierlijke ingrediënten bevatten.

Belangrijke tips

Er zijn nog enkele andere dingen die je moet weten over make-up en huid:

 1. Test producten eerst: Test make-up producten eerst op een klein gebied van je huid voordat je het op je hele gezicht aanbrengt, om te zien of er geen allergische reacties optreden.
 2. Let op de houdbaarheid: Controleer de houdbaarheid van make-up producten en vervang ze op tijd, omdat oude producten kunnen veranderen van kleur, geur of textuur en kan leiden tot huidirritatie.
 3. Gebruik een primer: Gebruik een primer onder je make-up om ervoor te zorgen dat de make-up beter blijft zitten en de huid beschermd wordt.
 4. Gebruik een goede kwast of spons: Gebruik een goede kwast of spons om make-up aan te brengen, om ervoor te zorgen dat de make-up gelijkmatig wordt verdeeld en de huid niet wordt beschadigd.
 5. Gebruik een zonnebrandcrème: Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF-waarde van ten minste 30, ook als je make-up draagt, om te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
 6. Vermijd overmatig gebruik van make-up: Overmatig gebruik van make-up kan leiden tot huidirritatie en kan zorgen voor een onnatuurlijke look.
 7. Gebruik make-up remover: Gebruik een make-up remover om je make-up grondig te verwijderen, zodat er geen resten achterblijven en de huid kan ademen.

Take home message

Dus is make up slecht voor je huid?

Make-up kan goed en slecht zijn voor je huid. Zo kan het juiste product met de juiste technieken de huid beschermen en verbeteren. 

Echter, als je niet de juiste producten gebruikt of je huid niet goed reinigt, kan het juist huidproblemen veroorzaken zoals acne en uitdroging. 

Ten eerste kan het gebruik van bepaalde soorten make-up, zoals foundation of poeder, de huid verstoppen en de poriën verstoppen. Dit kan leiden tot onzuiverheden en acne. 

Ten tweede kan het gebruik van make-up de huid uitdrogen, vooral als het niet goed wordt verwijderd. 

Ten derde kan sommige make-up irriterende stoffen bevatten die de huid kunnen beschadigen. 

Het is belangrijk om make-up te kiezen die speciaal is ontworpen voor de huidtype en het goed verwijderen om deze problemen te verminderen.

Onthoud dat deze negatieve effecten kunnen worden vermeden door de juiste producten te kiezen, de huid goed te reinigen en te onthouden om af en toe een dag zonder make-up te geven. 

En als je merkt dat je huidproblemen krijgt, overleg dan met een huidarts of cosmetisch arts.

Over het algemeen, zijn de negatieve effecten van make-up meer waarschijnlijk om te optreden bij mensen die make-up gebruiken op een dagelijkse basis, die niet de juiste producten gebruiken voor hun huidtype of die hun huid niet goed reinigen. 

Dit betekent niet dat je nooit make-up mag dragen, maar het is wel belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke effecten en de juiste maatregelen te nemen om ze te verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen