Is MCT-olie Gezond? Voor- en Nadelen

MCT-olie is erg populair, met name onder de mensen die het ketodieet volgen. De middellange keten triglyceriden (MCT) zijn kleiner dan de meeste vetten die gemakkelijker verteert en opgenomen worden.

Hierdoor hoeven ze niet in de lever verwerkt te worden wat een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Echter, MCT-olie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten die niet zo’n goede reputatie hebben. Dus is MCT-olie gezond?

KORT ANTWOORD

MCT-olie kan de gezondheid van het hart, hersenen, darmen, huid, haren en nagels verbeteren. Ook beschikt MCT-olie over onstekingsremmende, antikanker, en antimicrobiële eigenschappen. Bovendien levert het energie en kan het de sportprestaties verbeteren. MCT-olie kan zelfs de insulineresistentie verbeteren. Maar MCT-olie kan bijwerkingen zoals, buikpijn, diarree, misselijkheid en braken veroorzaken. Ook kan langdurig gebruik tot vetophoping in de lever leiden. MCT-olie bevat uiteraard veel calorieën dus neem het met mate.

Dit artikel vertelt je de voor- en nadelen van MCT-olie en waarom de verzadigde vetten juist gezond kunnen zijn.

mct olie en kokosnoot

Voordelen MCT-olie

  1. Hartgezondheid. Ondanks dat MCT-olie voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat wordt het als hartgezond beschouwd. Uit dieronderzoek blijkt dat MCT-olie over hartbeschermende eigenschappen beschikt. Dit doet MCT-olie door de profielen van het vet in het bloed (serumlipidenprofielen) te verbeteren. 
  2. Cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat MCT-olie het totale cholesterolgehalte, HDL-cholesterol of LDL-cholesterol niet zal beïnvloeden. Het kan wel de triglyceriden licht laten stijgen.
  3. Gewichtsverlies. MCT-olie is in staat de vetafzetting in je lichaam te verlagen en de productie van ketonen te verhogen. MCT-olie bestaat uit 100% MCTs tegenover 54% MCTs in kokosolie. MCT-olie kan de energieproductie en gewichtsverlies daarom beter stimuleren dan kokosolie. Er zijn echter nog wel grootschalige studies nodig die kijken of de mensen met MCT-olie een gezond gewicht kunnen behouden.
  4. Hersengezondheid. Je hersenenergie kan na inname van MCT-olie met maar liefst 8-9% hoger worden. Bovendien kan MCT-olie beschadigde hersencellen helpen herstellen waarmee de veroudering van de hersenen vertraagd wordt. De positieve effecten van MCT-olie op de darmflora kunnen indirect ook de gezondheid van de hersenen bevorderen. MCT-olie kan zelfs de cognitie bij Alzheimerpatiënten verbeteren.
  5. Hersenaandoeningen. De hersenen kunnen het glucose bij de ziekte van Alzheimer niet goed gebruiken. Er wordt gedacht dat de ketonen die door de MCT-olie vrijkomen de hersenen mogelijk beter kunnen laten werken.
  6. Minder ontstekingen. Ontstekingen verhogen de kans op chronische ziektes. MCT-olie beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen wat de kans op chronische ziekten kan verlagen. Dit doen de middellange-keten triglyceriden (MCT) door  de productie van ontstekingsremmende immuuncellen te verhogen en tegelijkertijd de productie van pro-inflammatoire immuuncellen te verlagen.
  7. Sportprestaties. In een onderzoek onder oudere personen bleek dat MCT-olie de loopsnelheid en handkracht kon verhogen. In een muizenstudie presteerde de muizen met een MCT-dieet beter dan de muizen met een regulier dieet. Zo was de looptijd van de MCT-muizen maar liefst twee keer langer. Mogelijk kan MCT-olie dus de atletische prestaties verbeteren. 
  8. Goed voor het immuunsysteem. MCT-olie is goed voor het immuunsysteem en kan schadelijke virussen, bacteriën en schimmels helpen bestrijden. De enkelvoudige middellange keten vetzuren van MCT fungeren als natuurlijke antibiotica. 
  9. Energieboost. Elke gram vet bevat 9 calorieën en aangezien MCT-olie ook nog eens sneller verteerd en opgenomen worden zou het mogelijk een energie boost kunnen geven. Gezien de complexiteit van de stofwisseling is het echter niet helemaal duidelijk.
  10. Diabetes. MCT-olie kan mogelijk de insulineresistentie verbeteren en kan bij een hypoglykemie (lage bloedsuiker) je helpen na te denken. Er is meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.
  11. Autisme. MCT’s kunnen mogelijk de symptomen verminderen wanneer MCT-olie aan een ketogeen dieet wordt toegevoegd
  12. Epilepsie. Een ketogeen vetrijk dieet kan het aantal aanvallen verminderen.

Nadelen MCT-olie

  1. Bijwerkingen. Grote doses MCT-olie kunnen tot bijwerkingen leiden zoals misselijkheid, buikpijn, braken en diarree. MCT-olie trekt water naar de dikke darm waardoor de ontlasting zachter wordt. Zo kan te veel MCT-olie tot diarree leiden. Te veel MCT-olie kan mogelijk ook je hongerhormonen verhogen waardoor je gaat overeten. Houd hier rekening mee.
  2. Vetophoping in de lever. MCT-olie wordt voornamelijk in de lever gemetaboliseerd. Wanneer MCT-olieproducten langdurig gebruikt worden kan er vetophoping in de lever ontstaan. Als je een een leveraandoening hebt zoals cirrose moet je MCT-olie vermijden. Het kan ook de vorming van ketonen verhogen, daarom moeten mensen met ongecontroleerde diabetes MCT-olie vermijden omdat het complicaties kan verergeren.
  3. Calorieën. Zoals hiervoor besproken bevatten vetten 9 calorieën voor elke gram. MCT-olie bevat veel calorieën, gebruik het daarom met mate.

Wees dus voorzichtig met langdurig gebruik.

Waar zitten MCTs in?

Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren wil je natuurlijk weten waar MCT-olie precies in zit. MCT komt van nature in de volgende bronnen voor:

  1. kaas
  2. boter
  3. kokosolie
  4. kokosvlees
  5. palmpitolie
  6. melk (koeienmelk, geitenmelk en moedermelk)
  7. yoghurt

Take home message

MCT-olie brengt meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee en wordt in de ketowereld als een wondermiddel beschouwd. 

Mensen gebruiken MCT-olie onder andere voor gewichtsverlies, extra energie, het verminderen van ontstekingen of om de eetlust te controleren. Hoe effectief MCT-olie precies is moet nog beter onderzocht worden. 

Er zijn echter wel een aantal nadelen en bijwerkingen die (grote hoeveelheden) MCT-olie met zich mee brengen.

Neem het dus met mate in kleine doses en combineer het met een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

McKenzie, K. M., Lee, C. M., Mijatovic, J., Haghighi, M. M., & Skilton, M. R. (2021). Medium-Chain Triglyceride Oil and Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. The Journal of Nutrition, 151(10), 2949-2956.