Is MMA Gevaarlijk?

Maar liefst 28% van de MMA-wedstrijden eindigen met een knockout. MMA staat bekend als de meest bloederige vechtsport en komt vaak negatief in het nieuws, 

Alle verschillende vechtsporten die in MMA gebruikt worden brengen verwoestende technieken met zich mee.

Dus is MMA gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

MMA-wedstrijden zijn gevaarlijk terwijl MMA-trainingen als relatief veilig worden beschouwd. Zo kunnen MMA-vechters verschillende blessures oplopen zoals kneuzingen, lichte verstuikingen, botbreuken en nek- en hoofdletsel. De meest voorkomende verwondingen zijn aan het hoofd (66,8%-78,0%), de polsen en handen (6,0%-12,0%). De verliezers hebben in vergelijking met de winnaar maar liefst 3 keer meer blessures. Bij risicovolle bewegingen zoals verstikkende bewegingen en klappen op het hoofd, neemt het kans op nek en hoofdletsel toe. Je loopt ook kans op ernstige letsels zoals hersenschudding, wervelkolom schade, slagaderbreuk en verstikking. Niet elke MMA-vechter zal een ernstige blessure oplopen.

Dit artikel vertelt je hoe gevaarlijk MMA precies is inclusief of het gevaarlijker is dan boksen.

twee mma-vechters vechten

MMA-blessures

Mixed martial arts-gevechten brengen blessures met zich mee, variërend van kleine snijwonden tot ernstig hoofdletsel.

MMA-blessures:

  1. snijwonden
  2. kneuzingen
  3. botbreuken
  4. spierverrekking
  5. lichte verstuikingen
  6. hoofdwonden
  7. gescheurde gewrichtsbanden
  8. nek- en hoofdletsel
  9. wervelkolomschade
  10. hersenschudding
  11. slagaderbreuk
  12. verstikking

Is boksen of MMA gevaarlijker?

Tot nu toe zijn er in Amerika 129 mensen doodgegaan door het boksen, tegenover 3 doden in MMA.

Je zou het misschien niet verwachten maar uit een studie aan de Universiteit van Alberta blijkt dat boksen een groter risico met zich meeneemt, wat betreft ernstige verwondingen.

Ernstige verwondingen. Boksers lopen een hoger risico op ernstige verwondingen terwijl MMA-vechters een groter risico lopen op minder ernstige verwondingen. Bij boksen is het risico dus groter op bijvoorbeeld oogletsels en hersenschuddingen terwijl een MMA-vechter meer te maken krijgt met blauwe plekken en kneuzingen.

Chronisch hoofdletsel. Maar liefst 40% van de gepensioneerde boksers hebben last van chronisch hoofdletsel. Wat betreft de ernst van het hersentrauma is MMA minder gevaarlijk in vergelijking met boksen of voetbal. Hier is een interessante verklaring voor. Bij MMA mag elke sport gebruikt worden waardoor er een grote verscheidenheid aan aanvallen gebruikt wordt wat het risico op ernstig hoofdletsel vermindert. 

Klappen op het hoofd. Herhaaldelijke directe klappen op het hoofd zijn bij boksen erg schadelijk. Bij boksen kunnen er in een korte tijdspanne herhaaldelijke hersenschuddingen optreden. Dit heeft onder andere te maken met de zwaardere handschoenen waardoor boksers het gehele gevecht harder kunnen slaan. Statistische gezien is MMA dus veiliger dan boksen.

Complexiteit. MMA is in bepaalde opzichten ook nog eens complexer dan boksen. Een bokser hoeft zich alleen te focussen op het slaan en ontwijken van de klappen en een worstelaar hoeft zich daar weer niet op te focussen. Daarentegen moet een MMA-vechter met alle facetten van de vechtsport rekening houden. Je kunt dus elk moment neergehaald, geslagen en getrapt worden. Dit is tevens ook wat de sport voor veel mensen zo aantrekkelijk maakt om naar te kijken.

Knockout. Om een MMA-wedstrijd te winnen moet je de ander nou eenmaal pijn doen. Om zelf zo min mogelijk schade op te lopen zul je ander zo snel mogelijk knockout moeten slaan. MMA-wedstrijden zijn dus zeker gevaarlijk. Maar in vergelijking met boksen zijn er bij MMA minder knockouts, dit kan dus een hersenletsel helpen voorkomen.

Full-contactsport

MMA is net zoals American football en hockey een full-contactsport. American football en hockey zorgen voor erg veel hoofdletsels. Zo werden er in 2009 maar liefst 55.000 spelers op de eerste hulp gezien.

Echter, MMA zorgt voor relatief meer verwondingen. Volgens een Canadese studie zou het voor meer verwondingen zorgen dan in het boksen.

Is een MMA-training veilig?

Er zit natuurlijk nogal een groot verschil tussen een MMA-wedstrijd en MMA-training. MMA-trainingen worden als veilig beschouwd met een lage kans op blessures.

Zo zul je beschermende kleding dragen bij risicovolle bewegingen. Ook zal je tijdens het sparren niet voluit gaan.

MMA-training omvat:

  1. slaan en trappen op stootkussens en een zware zak 
  2. schaduwboksen
  3. oefeningen met een trainingspartner

Bij een MMA-training is het belangrijk dat je goed opwarmt, stretches uitvoert en bij het sparren beschermende kleding draagt.

Bij het sparren is een hoofdbeschermer in sommige sportscholen verplicht. Draag ook altijd een gebitsbeschermer bij het sparren. Je wilt natuurlijk geen schade aan je tanden.

Take home message

De bloederige wedstrijden waarin alle vechtsporten gebruikt mogen worden is een van de redenen waarom de sport in populariteit toeneemt. 

Een MMA-gevecht kan door de verschillende variabelen een drastisch wending krijgen. 

Maar volgens de cijfers hebben mensen een vertekend beeld van MMA en is het veiliger dan je zou denken.

Wat betreft de hoeveelheid hoofdletsel is MMA veiliger dan boksen, maar de veiligheid kan bij geen enkele sport volledig gegarandeerd worden. 

Bij American football en hockey kunnen er per wedstrijd meerdere spelers geblesseerd uitvallen, en dat meerdere keren per week. 

Als je het bij MMA-training houdt en niet daadwerkelijke in de ring stapt en voluit gaat, is het risico op ernstig letsel lager.

Als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft en jezelf goed beschermt, kan MMA veilig beoefend worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lystad, R. P., Gregory, K., & Wilson, J. (2014). The epidemiology of injuries in mixed martial arts: a systematic review and meta-analysis. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 2(1), 2325967113518492.

Bledsoe, G. H., Hsu, E. B., Grabowski, J. G., Brill, J. D., & Li, G. (2006). Incidence of injury in professional mixed martial arts competitions. Journal of sports science & medicine, 5(CSSI), 136.