Is Pre Workout Slecht voor je Hart?

Pre-workout supplementen worden steeds populairder onder sporters en atleten, omdat ze de energie en concentratie tijdens het sporten zouden verhogen. 

Maar zijn er risico’s verbonden aan het nemen van pre-workout supplementen? Meer specifiek, is pre workout slecht voor je hart?

KORT ANTWOORD

Het korte antwoord is ja, pre-workout supplementen kunnen slecht zijn voor je hart. Pre-workout supplementen bevatten vaak stimulerende middelen zoals cafeïne, die je hartslag en bloeddruk kunnen verhogen. Dit kan je hart belasten, vooral als je al een onderliggende hartaandoening hebt. Daarnaast kunnen sommige pre-workout supplementen andere ingrediënten bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor je hart.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle pre-workout supplementen slecht zijn voor je hart. Als je gezond bent en geen onderliggende hartkwalen hebt, dan kan het met mate nemen van pre-workout supplementen veilig zijn. Je moet ook de ingrediëntenlijst lezen op het etiket van elk pre-workout supplement dat je overweegt te nemen, om er zeker van te zijn dat het geen ingrediënten bevat die schadelijk kunnen zijn voor je hart.

Dit artikel vertelt je of pre workout slecht voor je hart is, de veiligheid van pre workout en hoeveel je er van in zou mogen nemen.

vrouw geeft hart aan dokter

Wat pre workout met je hart doet

Pre-workoutsupplementen zijn bedoeld om het energieniveau, de concentratie en het uithoudingsvermogen tijdens de training te verhogen. 

Pre-workoutsupplementen die vóór de training worden ingenomen, kunnen de hartslag en de bloeddruk verhogen. 

Dat komt omdat ze ingrediënten bevatten zoals cafeïne, een stimulerend middel dat de alertheid verhoogt, en andere stoffen zoals B-vitamines en aminozuren.

De verhoogde hartslag ontstaat doordat het lichaam tot het uiterste wordt gedreven door de stimulerende stoffen in pre-workoutsupplementen. 

De verhoogde bloeddruk wordt veroorzaakt doordat het lichaam harder werkt om aan de eisen van de training te voldoen.

Op korte termijn kunnen pre-workoutsupplementen een verhoogde hartslag en bloeddruk veroorzaken, maar deze effecten verdwijnen meestal na de training en het lichaam keert terug naar zijn normale toestand. 

Op lange termijn kunnen pre-workoutsupplementen bijdragen tot een betere cardiovasculaire gezondheid door de aërobe capaciteit te verhogen en de gezondheid van het hart te verbeteren. Dit komt door de verhoogde bloedstroom en zuurstoftoevoer tijdens de training.

In het algemeen kunnen pre-workoutsupplementen gunstig zijn voor mensen die hun prestaties tijdens het sporten willen verbeteren, en voor mensen die hun algehele cardiovasculaire gezondheid willen verbeteren. 

Het is echter belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat je een preworkout gaat gebruiken.

De gevaren van pre workout

Pre-workout supplementen kunnen verschillende ingrediënten bevatten, waarvan sommige ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. Deze omvatten: 

  1. Hoge hoeveelheden cafeïne. De meeste pre-workout supplementen bevatten grote hoeveelheden cafeïne, die nervositeit, snelle hartslag, slapeloosheid en prikkelbaarheid kunnen veroorzaken. 
  2. Creatine. Creatine is een stof die helpt bij de opbouw van spieren. Hoewel het over het algemeen veilig is wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt ingenomen, kan een te grote hoeveelheid uitdroging, misselijkheid, diarree en gewichtstoename veroorzaken. 
  3. Stimulerende middelen. Stimulerende middelen zoals efedrine en synefrine kunnen de hartslag en bloeddruk verhogen, wat leidt tot een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte. 
  4. Beta-alanine. Bij inname in grote doses kan beta-alanine een tintelend gevoel in de huid veroorzaken, paresthesie genaamd. 

Welke mensen moeten pre workout vermijden

Personen met reeds bestaande medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes of nierproblemen, moeten pre-workout vermijden. 

Mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven of jonger zijn dan 18 jaar moeten ook pre-workout  vermijden. 

Personen die gevoelig zijn voor cafeïne of andere stimulerende middelen moeten ook pre-workout vermijden.

Daarnaast moeten mensen die medicijnen gebruiken met hun arts overleggen voordat ze een pre workout product innemen.

Is pre workout veilig

Of pre-workouts veilig zijn of niet, hangt af van de ingrediënten die ze bevatten. Over het algemeen zijn pre-workouts veilig als ze worden ingenomen zoals aanbevolen en bevatten ze ingrediënten die voor de meeste mensen veilig zijn. 

Sommige pre-workouts bevatten echter ingrediënten die bijwerkingen kunnen veroorzaken of een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen. 

Het is belangrijk om het etiket te lezen en de ingrediënten te begrijpen voordat je een pre-workout supplement gebruikt.

De bijwerkingen van pre workout

De bijwerkingen van pre workout kunnen zijn: kriebels, verhoogde hartslag, hoofdpijn, misselijkheid, uitdroging, verhoogde bloeddruk, verhoogd risico op een hartaanval, en nierschade.

Het is belangrijk om met een arts te praten voordat je pre workout supplementen neemt, om er zeker van te zijn dat je ze veilig kunt gebruiken.

Hoeveel pre workout mag je innemen

De in te nemen hoeveelheid pre workout hangt af van de persoon en de intensiteit van de training. 

Iemand moet beginnen met de laagste aanbevolen dosering en de hoeveelheid geleidelijk verhogen als dat nodig is.

Take home message

is pre-workout slecht voor je hart?

Pre-workout supplementen kunnen slecht zijn voor je hart door de aanwezigheid van stimulerende middelen en andere potentieel gevaarlijke ingrediënten. 

Als je echter gezond bent en met mate gebruikt, kunnen pre-workoutsupplementen veilig zijn. Het is belangrijk om het etiket van elk pre-workout supplement te lezen voordat je het inneemt, om er zeker van te zijn dat het geen ingrediënten bevat die schadelijk kunnen zijn voor je hart.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen