Is Strippen Pijnlijk? 5 Bepalende Factoren.

Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen door middel van het masseren van de baarmoederhals. Maar is strippen pijnlijk?

KORT ANTWOORD

Hoewel sommige vrouwen aangeven dat ze een milde tot matige pijn ervaren tijdens het strippen, ervaren andere vrouwen geen pijn of ongemak. Dit hangt af van factoren zoals de pijnbestendigheid, de staat van de baarmoederhals en de grootte van de baby.

Het is belangrijk om te weten dat strippen een medische procedure is en dat er risico’s aan verbonden zijn. Sommige van deze risico’s zijn bloedingen, infecties en zelfs vroeggeboorte. Daarom wordt strippen alleen gedaan onder medisch toezicht en als er een medische noodzaak is, zoals een vertraagde of stopgezette bevalling.

Dit artikel vertelt je of strippen pijnlijk is en welke factoren het allemaal kunnen beïnvloeden.

dramatische man bij bevalling

Bepalende factoren

In het algemeen is het strippen een relatief kleine ingreep, die vaak geen of weinig pijn veroorzaakt. 

Sommige vrouwen beschrijven het als een ongemakkelijk gevoel, terwijl andere vrouwen het als een korte, scherpe pijn beschrijven. 

Veel vrouwen ervaren geen of weinig pijn tijdens het strippen, of alleen een korte, scherpe pijn.

Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen hoeveel pijn een vrouw ervaart tijdens het strippen.

De staat van de baarmoederhals. De staat van de baarmoederhals kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van hoeveel pijn een vrouw ervaart tijdens het strippen. Als de baarmoederhals stijf is, kan het strippen pijnlijker zijn omdat er meer weerstand is om de vliezen los te maken. Aan de andere kant, als de baarmoederhals soepel is, kan het strippen minder pijnlijk zijn omdat er minder weerstand is.

De hoeveelheid vruchtwater. De hoeveelheid vruchtwater kan ook invloed hebben op hoeveel pijn een vrouw ervaart tijdens het strippen. Als er veel vruchtwater is, kan het strippen minder pijnlijk zijn omdat er een beschermend laagje rond de baarmoederhals zit. Aan de andere kant, als er weinig vruchtwater is, kan het strippen pijnlijker zijn omdat de baarmoederhals direct blootgesteld wordt.

De zwangerschapsduur. De zwangerschapsduur kan ook invloed hebben op hoeveel pijn een vrouw ervaart tijdens het strippen. Hoe verder een vrouw in haar zwangerschap is, hoe groter het risico dat het strippen pijnlijker is. Dit komt doordat de baarmoederhals harder wordt naarmate de zwangerschap vordert.

Pijndrempel. Er zijn ook individuele factoren die de pijndrempel van de vrouw beïnvloeden, zoals gevoeligheid voor pijn, angst, stress en emotionele toestand.

Bestaande aandoeningen. Aandoeningen zoals endometriose en baarmoederfibromen kunnen ook invloed hebben op de ervaring van pijn tijdens het strippen.

Wat zwangeren nog meer kunnen voelen

Sommige vrouwen beschrijven het gevoel van druk in de onderbuik tijdens het strippen.

Het kramperig gevoel kan optreden als gevolg van het losmaken van de vliezen.

Samentrekkingen kunnen optreden na het strippen. Dit is een normaal verschijnsel omdat het lichaam begint te werken om de bevalling op gang te brengen.

Sommige vrouwen kunnen vloeien van vruchtwater ervaren na het strippen. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door het losmaken van de vliezen.

Er kan wat bloedverlies optreden na het strippen, dit kan stolsels bevatten. Dit is ook normaal en geen reden voor paniek.

Take home message

Is strippen pijnlijk? 

Het strippen kan enige pijn veroorzaken, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de staat van de baarmoederhals, hoeveelheid vruchtwater, zwangerschapsduur en individuele gevoeligheid voor pijn. 

Het is normaal om enige ongemak of pijn te voelen tijdens deze procedure, maar ieder lichaam is anders en het is aan te raden om met je verloskundige of gynaecoloog te overleggen als je bezorgd bent over de pijn die je zou kunnen ervaren tijdens het strippen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen