De Jetlag Richting: Alleen van West naar Oost?

Het is je misschien opgevallen dat de reisrichting invloed heeft op je jetlag.

Zo vragen mensen zich af of je er alleen last van hebt als je van west naar oost gaat. Dus maakt het uit bij jetlag welke kant op gaat?

KORT ANTWOORD

Een jetlag is meestal erger wanneer je naar het oosten afreist dan wanneer je naar het westen reist. Dit komt omdat het makkelijker is om je interne klok te vertragen dan je interne klok te versnellen en vooruit te zetten.

Als je naar het Westen reist zal je dag namelijk iets langer duren (vertragen) terwijl als je naar het Oosten reist de dag korter zal duren (versnellen).

Ook is het herstellen van een jetlag moeilijker als je naar het Oosten bent afgereisd. Houd hier rekening mee en calculeer een herstelperiode in.

Dit artikel vertelt je meer over welke kant jet lag op gaat, en andere belangrijke factoren.

slapen in vliegtuig

Waarom Oosten naar Westen erger is

Voor het menselijke lichaam is het moeilijker om van het oosten naar het westen af te reizen. Dit wordt ook wel de asymmetrie tussen oost en west genoemd. 

Hier is een belangrijke fysiologische reden voor. Je natuurlijke circadiaanse dag en nachtritme duurt namelijk iets langer dan 24 uur (+/- 30 minuten).

De natuurlijke periode van je interne klok is dus iets langer dan 24 uur. Om deze reden is het makkelijker om je dag te verlengen dan te verkorten.

En als je naar het westen reist zal de dag langer worden en als je naar het Oosten reist zal je dag korter worden.

Vertraging van de interne klok

Je zou denken dat als je naar het oosten reist je interne klok vooruit gaat en juist achteruit gaat als je naar het westen reist.

Echter, na het doorkruisen van meerdere tijdzones naar het oosten gaat je interne klok in plaats van vooruit juist achteruit. De interne klok loopt een vertraging op.

Hierdoor worden je bedtijd en wektijd later (fasevertraging) en ervaar je een grotere jetlag. 

Andere bepalende factoren

Bij een jetlag is je interne klok verstoord. Deze interne dag en nacht klok wordt beïnvloed door onder andere omgevingslicht, eettijden en andere omgevingsfactoren.

Naast het tijdsverschil zijn er dus ook nog andere factoren die bepalen hoe lang je jetlag duurt, zoals blootstelling aan zonlicht, uitdroging en slapeloosheid.

Door je hier bewust van te zijn en er op in te spelen kun je de effecten van een jetlag helpen voorkomen. 

Voordat je op reis gaat kun je  je namelijk al op verschillende aspecten van je bestemming aanpassen en overeen laten komen. 

Boots alvast de eet- en slaaptijden door wat vroeger/later te eten en eerder/later naar bed te gaan. Kijk ook of je meer ochtendlicht of avondlicht nodig hebt.

Hoe lang jetlag symptomen aanhouden

Jetlag-symptomen ontstaan meestal nadat je minstens twee tijdzones hebt doorkruist. De symptomen zullen meestal binnen 1-2 dagen optreden. Maar hoe lang duren jetlag symptomen?

Hoe verder de reis hoe langer je jetlag symptomen waarschijnlijk zullen duren. Meestal kost het één dag voor elke gepasseerde tijdzone.

Kortom, voor elk tijdsverschil van een uur zul je een hele dag moeten aanpassen.

Take home 

Als je meerdere tijdzones doorkruist zul je vaak last hebben van een jetlag. Hoe meer tijdzones hoe groter de kans op een jetlag.

Maar heeft de richting van de reis invloed op deze symptomen?

Maakt het uit bij jet lag welke kant op gaat?

Een jetlag is meestal erger wanneer je naar het oosten reist. Dit komt doordat het normaal gesproken makkelijker is om je interne klok te vertragen dan te versnellen.

Voor elk tijdsverschil van een uur duurt de aanpassing een dag nodig dus voor elke tijdzone die je passeert ben je dus meestal één dag aan het herstellen. 

Een jetlag kan naast lichamelijke symptomen zoals slapeloosheid zelfs depressieve symptomen uitlokken. 

Gelukkig kun je met een aantal tips de overgang naar een nieuwe tijdzone vloeiender maken. In dit artikel vertellen we hoe je een jetlag kunt voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen