Jeuk in de Overgang: Oorzaken en Remedies

Jeuk tijdens de overgang kan ontstaan door hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens deze periode. 

Hoewel de oorzaak complex kan zijn, kan het gepaard gaan met andere symptomen zoals droge huid en stemmingswisselingen. 

Deze jeuk kan op verschillende plaatsen in het hele lichaam voorkomen zoals de anus, oor, oksels, oogleden, tepel, vulva.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals hormonale vervangingstherapie en crèmes die de huid hydrateren. 

Overleg met een arts voor advies voor jouw specifieke situatie.

In dit artikel vertellen we alles over jeuk tijdens de overgang, de symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die gepaard kunnen gaan met jeuk tijdens de overgang. 

Hieronder een lijst met enkele van de meest voorkomende symptomen:

 • man met rechter hand op linker onderarmDroge huid, vaak met schilfering of een branderig gevoel.
 • Jeuk, vaak aan de armen, benen, borsten of buik.
 • Rode, geïrriteerde huid.
 • Verminderde elasticiteit van de huid.
 • Verhoogde gevoeligheid voor infecties of huidirritaties.
 • Verhoogde kans op eczeem of psoriasis.
 • Hormonale wisselingen die gepaard gaan met stemmingswisselingen, vermoeidheid en slapeloosheid.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van jeuk tijdens de overgang van vrouw tot vrouw kunnen verschillen, en dat sommige vrouwen geen symptomen ervaren. 

Hoe je in de overgang jeuk kunt krijgen

Jeuk tijdens de overgang kan ontstaan door een combinatie van hormonale en fysiologische veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. 

Hieronder een aantal dingen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van jeuk tijdens de overgang:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogenen af, wat kan leiden tot een afname van de hoeveelheid olie in de huid. Dit kan leiden tot droge huid en jeuk.
 2. Verminderde bloedcirculatie. De afname van oestrogenen kan ook leiden tot verminderde bloedcirculatie, wat kan bijdragen aan een droge huid en jeuk.
 3. Veranderingen in de huidbarrière. De huidbarrière, die normaal gesproken helpt om vocht vast te houden en irritaties tegen te gaan, wordt dunner en minder effectief tijdens de overgang. Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor huidirritaties.
 4. Verhoogde gevoeligheid voor infecties of huidirritaties. Door de vermindering van de huidbarrière, kan de huid gevoeliger worden voor infecties of huidirritaties.
 5. Verhoogde kans op eczeem of psoriasis. Door de vermindering van de huidbarrière, kan de huid gevoeliger worden voor eczeem of psoriasis.
 6. Stress. Stress kan de huid uitdrogen en kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor huidirritaties en infecties.
 7. Ongezond dieet. Een dieet dat rijk is aan suiker, transvetten en kunstmatige additieven kan leiden tot huidproblemen.
 8. Veroudering. Met het verouderen van het lichaam, kan de stofwisseling trager worden, wat kan leiden tot huidproblemen, zoals droge huid en jeuk.

Behandelingen van jeuk in de overgang

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor jeuk tijdens de overgang. Hieronder een lijst met enkele van de meest voorkomende behandelingsopties:

 1. Hormonale vervangingstherapie. Dit kan worden voorgeschreven om de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang te compenseren. Dit kan helpen om de hoeveelheid olie in de huid te verhogen, waardoor de huid minder droog en minder gevoelig voor jeuk wordt.
 2. Topische crèmes. Er zijn diverse crèmes beschikbaar die de huid hydrateren en voeden, zoals glycerine, vaseline, sheaboter, kokosolie of lanoline. Dit kan helpen om de huid soepel te houden en jeuk te verminderen.
 3. Antihistaminica. Antihistaminica kunnen worden voorgeschreven om jeuk te verminderen.
 4. Vitaminen en supplementen. Vitamine A, C en E zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid. Dit kan worden ingenomen via supplementen of via voeding.
 5. Verminderen van stress. Stress kan een grote rol spelen bij het ontstaan van huidproblemen. Het is dus belangrijk om stress te verminderen door bijvoorbeeld meditatie, yoga of sporten.
 6. Aanpassing van de voeding. Een gezonde voeding die rijk is aan groenten, fruit, noten, zaden en vis kan helpen om de huid gezond te houden.

Specifieke lichaamsdelen

Jeuk in de overgang kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, afhankelijk van de specifieke oorzaken. 

Jeuk anus overgang. Jeuk in de anus tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door droge huid, veranderde afscheiding, vermindering van slijmvlies, vaginale atrofie, stress, veroudering en voeding.

Jeuk overgang oor. Jeuk in de oren tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, vermindering van slijmvlies, stress, veroudering, voeding, otitis externa, allergie, en ziekte van Menière.

Jeuk overgang oksels. Jeuk in de oksels tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, verminderde bloedcirculatie, veranderde afscheiding, vermindering van slijmvlies, stress, veroudering en voeding.

Jeuk overgang hele lichaam. Jeuk over het hele lichaam tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, droge huid, verminderde bloed.

Jeuk overgang oogleden. Jeuk rond de oogleden tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door droge huid, verminderde bloedcirculatie, hormonale veranderingen, stress, veroudering en allergieën.

Jeuk overgang tepel. Jeuk rond de tepels tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, droge huid, vermindering van slijmvlies, stress, veroudering en veranderde afscheiding.

Jeuk overgang vulva. Jeuk rond de vulva tijdens de overgang kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, droge huid, vermindering van slijmvlies, stress, veroudering, veranderde afscheiding, infecties en vaginitis.

Take home message

In dit artikel hebben we besproken dat jeuk in de overgang een veelvoorkomend symptoom is dat kan voorkomen op verschillende plaatsen in het hele lichaam zoals de anus, oor, oksels, oogleden, tepel, vulva. 

We hebben ook gezien dat er meerdere oorzaken kunnen zijn die kunnen leiden tot jeuk tijdens de overgang, zoals hormonale veranderingen, droge huid, vermindering van slijmvlies, stress, veroudering en voeding.

Het is belangrijk om te weten dat jeuk een symptoom is en dat het aanpakken van de onderliggende oorzaak ervoor zorgt dat de jeuk verdwijnt. 

Er zijn diverse behandelingsmogelijkheden beschikbaar, zoals aanpassing van voeding, lokale crèmes, hormonale vervangingstherapie, stressvermindering en consult met een arts.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat een behandelingsoptie die voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk effectief hoeft te zijn voor een ander. 

Het is daarom aan te raden om met een arts te overleggen om de oorzaak van jeuk vast te stellen en de beste behandelingsoptie voor jou te bepalen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de overgang een natuurlijk proces is en dat veel symptomen, waaronder jeuk, tijdelijk van aard zijn. 

Een goede zorg voor jezelf en professioneel advies kan helpen om de overgang comfortabeler te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen