Juiste Zithouding Bank: 4 Aandachtspunten

De bank kan erg comfortabel zijn maar als je verkeerd zit komt er veel druk op je ruggengraat en tussenwervelschijven. 

Bovendien zijn we op een bank al snel geneigd achterover te leunen waardoor onze wervelkolom en nek alle kanten op te laten gaan en de perfecte uitlijning verloren gaat.

Dus wat is wat betreft de bank de juiste zithouding?

KORT ANTWOORD

Duw de bips naar achteren op de bank, controleer of je rug recht is en buig niet voorover. Zit rechtop en zorg ervoor dat je ruggengraat niet gebogen is. Houd de benen en knieen t.o.v. het bekken in een hoek van 90 graden. Je mag een beetje achterover leunen zo lang je nek maar niet in een ongemakkelijke hoek terechtkomt. Ga ook niet te lang op de rand zitten. Op een bank ga je sneller alle kanten op, gebruik daarom je handen en armen om je lichaam vanuit verschillende hoeken te ondersteunen. Probeer de holte in je rug (lordose) te behouden. Eventueel kan je je onderrug met een extra kussen ondersteunen zodat je lendenwervels niet uit gaan bollen. Pas je houding om de 20 minuten aan en ga niet te lang op de bank zitten. 

Dit artikel vertelt je de juiste zithouding op een bank inclusief wat je zeker niet moet doen.

vrouw zit op bank

Goede zithouding op de bank 

Als je zit zal de druk op je rug en de tussenwervelschijven met maar liefst 40 – 90% toenemen. Je lichaam is gebouwd om te bewegen en niet om te lang te zitten.

Ook kunnen verkeerde banken en sofa’s rugproblemen verergeren. Verkeerde meubels staan bekend als een van de boosdoeners. Met een aantal tips kun je hoge druk en overbelasting helpen voorkomen.

Gecontroleerde beweging. De meeste mensen laten zich op de bank vallen. Doe dit niet, ga dicht bij je bank staan en duw je bips naar achteren. Controleer vervolgens of je rug recht is en buig ook niet voorover.

Lage rugleuning. Banken met een lage rugleuning stellen je in staat de vloer aan te raken met de knieën in een hoek van 90 graden. Bovendien kun je ook nog eens gemakkelijker opstaan. 

Evenwicht. Op een bank kan je houding alle kanten opgaan wat voor extra spanning kan zorgen. Het evenwicht is dus ook belangrijk. Trek de heupen op met je benen. Dit zal de rug op de juiste manier positioneren.

Lendensteun. In een gezonde rechte houding heb je een holte in je onderrug, hier bevinden zich je lendenwervels. Met een kussen kun je je lendenwervels ondersteunen. Plaats het kussen in het midden van je ruggengraat. Voor langere periodes kan je eventueel een bolster achter je rug plaatsen.

Knieën. Het is het beste om je voeten plat op de grond te houden, maar als er veel druk op je knieën komt, kan je je voeten eventueel op een voetenbankje plaatsen. Sommige banken komen met een handige uitklapbare voetensteun. 

Met deze tips zijn benen en heupen, rug en schouders uitgelijnd wat het gewicht gelijkmatig zal verdelen. 

Met de juiste zithouding op de bank kunnen ook je nek en schouders goed rusten zonder dat ze overmatig belast worden.

Juiste zithouding

juiste zithouding stoel:

  1. benen en knieën t.o.v. het bekken in een hoek van 90 graden 
  2. ellebogen naar binnen 
  3. geen kruisende knieën of enkels 
  4. ontspan je schouders 
  5. schouders naar achteren rollen
  6. om de 20 minuten de houding aanpassen 
  7. houd de knieën even hoog als de heupen of iets lager 
  8. voeten plat op de vloer laten rusten
  9. voeten op een voetsteun
  10. plaats de enkels voor de knieën

Verkeerde zithouding bank

Als je te lang in een verkeerde zithouding op de bank zit kan er een enorme druk op je ruggengraat, ruggenmergbanden en tussenwervelschijven komen.

Als je lang achter de computer zit kunnen je rug en schouders gaan verkrampen.

Door overbelasting kun je last krijgen van aanhoudende pijnen. Een onderuitgezakte houding is verkeerd.

Take home message

Opgekruld op de bank zitten kan erg comfortabel zijn, doe dit echter niet te lang. Je wilt natuurlijk niet je ruggengraat en tussenwervelschijven overbelasten. 

Steeds meer mensen lijden aan chronische rugpijn. Veel mensen hebben ook nog eens moeite om de juiste zithouding op de bank te vinden.

Zoals je hebt gemerkt is zowel de zithouding als de timing van belang. Met de juiste zithouding en zorgvuldige timing voorkom je dat belangrijke structuren overbelast raken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mitchell, T., O’Sullivan, P. B., Burnett, A. F., Straker, L., & Smith, A. (2008). Regional differences in lumbar spinal posture and the influence of low back pain. BMC Musculoskeletal Disorders, 9(1), 1-11.