Kan Anticonceptie Diarree Veroorzaken?

Diarree en de inname van de pil lijken soms samen te gaan, maar is dat wel zo? Kan anticonceptie diarree veroorzaken?

KORT ANTWOORD

In sommige gevallen kunnen de hormonen in anticonceptie diarree veroorzaken. De meest voorkomende maag-darmklacht is altijd misselijkheid geweest. Oestrogeen kan de maag irriteren en misselijkheid veroorzaken. Als er diarree optreedt hoef je meestal geen extra dosis in te nemen. Blijf de pil gewoon elke dag doorslikken. Het is wel belangrijk dat je maag niet slecht gaat voelen. Na 5 jaar kan anticonceptie soms tot een chronische darmontsteking leiden. Gelukkig lijkt anticonceptie de klachten van het prikkelbaredarmsyndroom niet te verergeren.

Dit artikel vertelt je hoe anticonceptie diarree kan veroorzaken, wat je precies moet doen als dat gebeurt en andere veelvoorkomende bijwerkingen van de anticonceptie.

toiletpapier wc plassen

Maag-darmklachten bij gebruik anticonceptie

Mensen die voor het eerst de pil gaan slikken ervaren nog wel eens maag-darmklachten. Het kan ook gebeuren als je het al langer slikt of als de dosis verandert.

De maag-darmklachten die nog wel eens optreden door anticonceptie hebben uiteraard met de werkzame stoffen te maken.

Zo kan oestrogeen de maag irriteren en misselijkheid veroorzaken. Hoe hoger de dosis oestrogeen, hoe meer klachten er kunnen optreden. 

Met name de noodanticonceptiepillen die een hoge dosis oestrogeen bevatten, zullen eerder maagklachten veroorzaken.

Hoe ontstaan de klachten precies?

Het oetrogeenhormoon kan het spijsverteringskanaal beïnvloeden en de membranen van de darmen meer doorlaatbaar maken. 

Hierdoor kan het spijsverteringskanaal gaan onsteken. Als gevolg kan het lichaam zich moeilijker van de afval en gifstoffen ontdoen. 

Verteringsproblemen en de opbouw van gifstoffen kan in sommige gevallen diarree veroorzaken. Het kan soms zelfs de kans op de ziekte van Crohn verhogen. 

Het gevaar van diarree is dat het de anticonceptie onvolledig wordt geabsorbeerd en het de kans op een zwangerschap kan vergroten. Als de hormoonconcentratie daalt, neemt de kans op een eisprong toe.

Daarom is het belangrijk om te weten wat je precies moet doen. Je wilt natuurlijk niet onbedoeld zwanger worden.

Wat je moet doen als er na anticonceptie diarree optreedt

Als anticonceptie diarree veroorzaakt maken mensen zich vaak zorgen over de werkzaamheid van de pil en dus of ze nog wel goed beschermd zijn.

Je lichaam ontdoet zich namelijk van allerlei stoffen. Je wilt natuurlijk dat de werkzame stoffen van de pil goed opgenomen zijn.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je meestal geen extra anticonceptiepil in te nemen. Zolang je maag er niet slechter door gaat voelen, moet je elke dag de pil blijven innemen.

Wat je precies moet doen kan nogal verwarrend zijn. Diarree kan natuurlijk op verschillende momenten in je cyclus optreden en het kan ook langer aanhouden. De volgende richtlijnen van de CDC kunnen je daarbij helpen.

De diarreeklachten:

Situatie Actie
treden binnen 24 uur op / of houden 24 tot 48 uur aan Geen extra dosis, geen noodanticonceptie, bel een arts voor bevestiging, de maagklachten zouden niet moeten verergeren.
duurt langer dan 48 uur Vervangende voorbehoedsmiddelen dienen gebruikt te worden.
duurt langer dan 48 uur, in de laatste week van de pil Stop met de pil, de hormoonvrije periode moet overgeslagen worden en begin direct met het nieuwe pakje. Neem back-up pillen totdat de anticonceptie gedurende zeven dagen na het stoppen van de diarree is ingenomen.
duurt langer dan 48 uur, in de eerste week van een nieuw pakje, en je hebt in de afgelopen 5 dagen onveilige seks gehad Overweeg noodanticonceptie

 

Anticonceptie en het prikkelbare darm syndroom

Vrouwen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) lijken door de anticonceptie soms meer klachten te ervaren. 

Maar aangezien de PDS symptomen door meerdere factoren kunnen verergeren hebbenmisselijk wetenschappers het onderzocht.

Hierbij werden vrouwen met PDS in twee groepen verdeeld, één groep kreeg de pil terwijl de andere groep de pil niet innam. Vervolgens werden beide groepen met elkaar vergeleken.  

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de anticonceptie de symptomen van het prikkelbaar darm syndroom niet verergert.

Bijwerkingen anticonceptie

De meest voorkomende bijwerkingen van de anticonceptie zijn bloedingen tussen de menstruaties, misselijkheid, pijnlijke borsten, of hoofdpijn. 

Niet iedereen die de pil slikt zal bijwerkingen ervaren. Na 2-3 maanden zullen deze symptomen meestal overgaan. 

Door anticonceptie zou je je niet ongemakkelijk of ziek moeten voelen. Neem in dat geval contact op met een arts.

Take home message

Hoewel het hormoon oestrogeen de menstruatie onder controle kan houden, kan het helaas ook bijwerkingen veroorzaken. 

Het is al lang bekend dat de anticonceptie maagklachten kan veroorzaken. Dus kan anticonceptie diarree veroorzaken?

Soms kan er diarree optreden. Oestrogeen kan misselijkheid veroorzaken. En misselijkheid is de meest voorkomende maag-darmklacht. 

De bijwerkingen zijn dus dosisafhankelijk. Hoe hoger de dosering, hoe groter de kans is op maag-darmklachten.

Wees je ervan bewust dat deze klachten vaker optreden als je voor het eerst de pil slikt.

Wat je na het optreden van diarree precies moet doen hangt van meerdere factoren af. Kijk daarvoor in de hierboven beschreven tabel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013). Continuous use of oral contraceptives: an overview of effects and side‐effects. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, 92(2), 125-136.