Kan een Bril te Sterk Zijn?

Veel mensen zijn bang dat een bril te sterk kan zijn waardoor je ogen te weinig hoeven te doen en de ogen en oogspieren als gevolg lui worden.

Voor veel weefsels geldt namelijk ‘’use it or lose it’’, maar klopt dat wel? Kan een bril te sterk zijn?

KORT ANTWOORD

Een bril kan zeker te sterk zijn. Zo kunnen te sterke brillen tot hoofdpijn en vermoeidheid leiden. Als je bijvoorbeeld een te sterke leesbril draagt moet je het geschrift dichter op je gezicht houden.

Dit artikel vertelt je de tekenen van een bril die niet de juiste sterkte heeft, of het tot oogschade kan leiden en de brilsterkte per leeftijd.

ogen en computerscherm

3 Problemen door een te sterke bril

Een bril kan te sterk zijn en dit kan verschillende negatieve effecten hebben op je gezichtsvermogen en algemeen welzijn. 

Wanneer een bril te sterk is, betekent dit dat de lenzen een sterkere correctie bieden dan wat jouw ogen daadwerkelijk nodig hebben.

  1. hoofdpijnHoofdpijn. Een van de meest voorkomende problemen bij het dragen van een te sterke bril is hoofdpijn. Het constante inspannen van je ogen om scherp te stellen kan spanning veroorzaken in de spieren rond je ogen, wat leidt tot hoofdpijn. Dit kan vooral merkbaar zijn na langdurig gebruik van de bril, zoals bij het lezen, werken op een computer of andere nabijwerkactiviteiten.
  2. Vermoeidheid. Daarnaast kan een te sterke bril vermoeidheid veroorzaken. Je ogen moeten harder werken om zich aan te passen aan de overmatige correctie en dit kan leiden tot oogvermoeidheid. Dit kan zich manifesteren als droge, jeukende of branderige ogen, evenals algemene vermoeidheid na langdurig gebruik van de bril.
  3. Ongemak. Bij een te sterke leesbril kan het nodig zijn om het geschrift dichter bij je gezicht te houden om scherp te kunnen zien. Dit kan ongemak veroorzaken en het lezen bemoeilijken, vooral als je normaal gesproken een leesafstand hebt waarop je comfortabel kunt focussen.

Het is daarom belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren door een optometrist of oogarts om ervoor te zorgen dat je bril de juiste sterkte heeft. 

Een bril met de juiste correctie zal je ogen ondersteunen en je visuele comfort verbeteren. 

Als je merkt dat je regelmatig last hebt van hoofdpijn, vermoeide ogen of andere visuele ongemakken, is het raadzaam om een afspraak te maken voor een oogonderzoek om te controleren of je bril wellicht te sterk is.

Een nieuwe bril lijkt soms sterker

Sommige mensen hebben het gevoel dat een bril te sterk kan zijn, bijvoorbeeld wanneer ze na een lange tijd weer een nieuwe bril ontvangen. En dat terwijl het brilrecept precies hetzelfde is.

Mogelijk heeft het niet met de sterkte zelf te maken, maar juist met de gloednieuwe glazen. Naarmate glazen een dagje ouder worden zullen ze ook veranderen.

Hierdoor kan een nieuwe bril aanvankelijk wat te sterk aanvoelen. Bovendien zijn gloednieuwe glazen ook nog eens helder.

Maar hoe weet je nou of de brilsterkte goed is?

Wanneer de sterkte van je bril echt niet klopt

Het kan natuurlijk zijn dat je brilvoorschrift niet klopt. De volgende symptomen na de aanvankelijke aanpassingsperiode kunnen daar een teken van zijn:

  1. extreem wazig zicht
  2. overmatige oogbelasting 
  3. slecht zicht met één oog (als het andere oog is gesloten)
  4. duizeligheid
  5. hoofdpijn
  6. duizeligheid of misselijkheid dat niet door een medische aandoening verklaard kan worden
  7. focusgebrek

Vanuit een comfortabele leeshouding zou je bril het beste moeten scherpstellen. Hoe ver je precies van het leesmateriaal verwijderd bent zal per persoon verschillen maar er zijn een paar vuistregels:

  1. geschrift alleen te lezen op armlengte = te zwakke bril
  2. geschrift alleen te lezen dicht bij de ogen = te sterke bril

Geen oogbeschadiging door slecht passende bril 

Ook zijn veel mensen bang dat een slechtpassende bril tot oogbeschadiging kan leiden. Dit is gelukkig niet het geval.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je bril aanvankelijk goed was aangemeten, maar dat nu niet meer het geval is.

Als je gezichtsvermogen na verloop van tijd achteruit gaat, zou een bril met een minder optimale correctie niet voor nadelen moeten zorgen.

Een verkeerde bril zal de ogen dus niet beschadigen. Het kan echter wel voor ongemak zorgen. 

Op een gegeven moment kan het tijd zijn voor een leesbril. Je krijgt er dan vaak een thuis opgestuurd.

Brilsterkte per leeftijd

Naarmate de leeftijd vordert zal ook de brilsterkte vorderen. De aanbevolen leesbrilsterkte per leeftijd (dioptrie):

  • 40-44 jaar: sterkte +0.75 tot +1.00
  • 45-49 jaar: sterkte +1.00 tot +1.50
  • 50-54 jaar: sterkte +1.50 tot +2.00
  • 55-59 jaar: sterkte +2.00 tot +2.25
  • 61-65 jaar: sterkte +2.25 tot +2.50

Take home message

Je hebt vast wel eens gehoord dat het dragen van een te sterke bril ook voor problemen kan zorgen. Maar is dat wel zo? Kan een bril te sterk zijn?

De brilsterkte kan zeker te sterk zijn en voor klachten als vermoeidheid en hoofdpijn leiden. Mensen met een te sterke leesbril zullen geschrift bijvoorbeeld dichter bij hun ogen moeten houden.

Als je een bril draagt is het natuurlijk niet normaal dat je duizelig wordt, maar er zijn nog meer tekenen dat je de verkeerde bril draagt.

Tekenen van een onjuiste brilsterkte zijn onder andere een wazig of troebel zicht als het andere oog gesloten is, overmatig inspannen van de ogen, hoofdpijn en duizeligheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen