Kan een Kroon Lekken? 5 Oorzaken.

Een kroon is een veelgebruikte behandeling voor het herstellen van beschadigde tanden, maar kan soms problemen opleveren zoals irritatie, verkleuring. Maar kan een kroon lekken?

KORT ANTWOORD

Een kroon kan lekken. Een lekkende kroon is een aandoening waarbij de randen van de kroon niet meer goed op de tand passen, wat leidt tot tussenruimtes waardoor bacteriën en voedseldeeltjes kunnen binnendringen. Dit kan leiden tot irritatie, ontsteking en zelfs tandbederf.

In dit artikel zullen we ingaan op wat een lekkende kroon is, de oorzaken hiervan, hoe het opgelost kan worden en kijken we hoe je het in het vervolg kunt voorkomen.

pijnlijke mond kies tandvlees

5 Oorzaken van een lekkende kroon

  1. Veroudering van de kroon. Over de tijd kunnen de randen van de kroon verslijten, waardoor er tussenruimtes ontstaan.
  2. Slechte passende kroon. Een kroon die niet goed is aangepast aan de tand kan uiteindelijk leiden tot lekkage.
  3. Tandbederf onder de kroon. Als er tandbederf onder de kroon aanwezig is, kan dit leiden tot verzwakking van de tand en uiteindelijk tot lekkage van de kroon.
  4. Bijtproblemen. Als je sterk op je tanden bijt, kan dit de kroon verplaatsen en de randen losmaken, wat lekkage veroorzaakt.
  5. Verandering in de mond. Veranderingen in de mond, zoals tandverlies of het verplaatsen van tanden, kunnen ertoe leiden dat de kroon niet meer goed op zijn plaats zit en lekkage veroorzaakt.

Hoe kan een lekkende kroon opgelost worden?

Een lekkende kroon is een situatie waarbij er een opening of scheur is ontstaan tussen de tand en de kroon, waardoor bacteriën en voedselresten de tandwortel kunnen bereiken en schade kunnen veroorzaken. 

Het is belangrijk om een lekkende kroon zo snel mogelijk te laten behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Wanneer een lekkage wordt opgemerkt tijdens een tandartsafspraak, zal de tandarts eerst de oorzaak en ernst van de lekkage beoordelen. 

In sommige gevallen kan de kroon gereinigd en gerepareerd worden. De tandarts zal de kroon verwijderen, de tand eronder grondig reinigen en de kroon opnieuw bevestigen met behulp van tandheelkundig cement of een andere geschikte bevestigingsmethode. 

Hierdoor wordt de opening of scheur afgesloten en wordt verdere lekkage voorkomen.

Echter, in sommige gevallen is de lekkage te groot of is de kroon beschadigd, waardoor reparatie niet mogelijk is.

In dergelijke situaties zal de tandarts de kroon moeten vervangen. Dit proces omvat het verwijderen van de oude kroon, het reinigen en voorbereiden van de tand eronder, en het plaatsen van een nieuwe kroon die perfect past en zorgt voor een goede afdichting.

Preventieve maatregelen

Goed onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en onderhoud van de kroon om lekkage te voorkomen.

Voorkom tandbederf. Houd je tanden en kiezen gezond door goed te poetsen en te flossen en door gezonde voeding te eten.

Vermijd overmatig bijten. Probeer zoveel mogelijk het bijten op harde materialen te vermijden, zoals harde snoep 

Laat veranderingen in de mond beoordelen. Als er veranderingen optreden in de mond, zoals tandverlies of verplaatsing van tanden, is het belangrijk om dit door een tandarts te laten beoordelen en, indien nodig, aan te passen om te voorkomen dat de kroon niet meer op de juiste plaats zit en lekkage veroorzaakt.

Wat je moet weten over een lekkende kroon

Het is belangrijk om de volgende punten te bespreken.

Symptomen van kroonlekkage. Als een kroon lekt, kan dit een aantal symptomen veroorzaken, waaronder pijn, tandbederf, tandvleesontsteking of verkleuring van de tanden. Het is belangrijk om deze symptomen snel te herkennen en te laten onderzoeken door een tandarts.

Vervanging van de kroon. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om de kroon te vervangen als er te veel schade is veroorzaakt door lekkage. Een nieuwe kroon wordt meestal op dezelfde manier aangebracht als de oorspronkelijke kroon, maar het is belangrijk om de juiste materialen en technieken te gebruiken om de kwaliteit van de nieuwe kroon te garanderen.

Voordelen van regelmatig controle. Het is aan te raden om regelmatig tandartsbezoeken te plannen om te controleren of de kroon nog steeds goed past en geen lekkage vertoont. Dit zal helpen om eventuele problemen op te sporen voordat ze ernstiger worden en zal bijdragen aan de gezondheid van de tanden en het tandvlees.

Verbetering van de mondgezondheid. Een goede mondgezondheid is belangrijk om te voorkomen dat lekkage optreedt en om te waarborgen dat de kroon optimaal functioneert. Dit omvat regelmatig tandenpoetsen, tanden flossen, mond spoelen en het eten van gezonde (niet-suikerrijke) voeding.

Take home message

Een kroon kan gaan lekken. Een lekkende kroon is een aandoening die veroorzaakt kan worden door veroudering van de kroon, een slecht passende kroon, tandbederf onder de kroon, overmatig bijten of veranderingen in de mond. 

Het is belangrijk om lekkage te voorkomen door goed onderhoud van de kroon, tandbederf te voorkomen, overmatig bijten te vermijden en veranderingen in de mond te laten beoordelen. 

Mocht lekkage toch optreden, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen door de kroon te reinigen en te repareren of te vervangen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen