Kan Floradix Kwaad? 3 Bijwerkingen.

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Aangezien het moderne dieet vaak niet genoeg ijzer bevat, raden dokters vaak een ijzersupplement zoals Floradix aan.

Vloeibare Floradix wordt bijzonder goed opgenomen, maar komt deze snelle opname met een prijskaartje? Kan Floradix kwaad?

KORT ANTWOORD

Floradix is over het algemeen veilig. Er kunnen echter wel bijwerkingen optreden zoals constipatie en zwarte ontlasting (niet-geabsorbeerd ijzer). Als je met een ijzersupplementenkuur begint kun je last krijgen van brandend maagzuur, maagkrampen, misselijkheid en braken. Bovendien zitten er grote hoeveelheden vitamine B12 in Floradix wat acne kan verergeren als je daar vatbaar voor bent. De opname van ijzer kan door een aantal voedingsmiddelen en dranken belemmerd worden. Het is daarom verstandig om deze producten rondom de tijd van inname te vermijden. Producten die de inname kunnen belemmeren zijn onder andere koffie, zuivel, thee, vezels, en eieren.

Dit artikel vertelt je de bijwerkingen die bij Floradix kunnen optreden, de symptomen waarbij je een arts moet inschakelen inclusief de voordelen van Floradix.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

3 Bijwerkingen Floradix

Veelvoorkomende bijwerkingen van ijzersupplementen zijn constipatie en zwarte ontlasting door niet-geabsorbeerd ijzer. 

Dit treedt vaak op als je in één keer een zeer hoge dosis ijzer inneemt en het door de darmen niet goed opgenomen wordt.

Zwarte ontlasting is in dit geval geen teken van schade, je hoeft je dus geen zorgen te maken om deze bijwerking.

Door veel water te drinken en de hoeveelheid voedingsvezel te verhogen kun je dit helpen voorkomen.

Als je met een ijzersupplementenkuur begint kunnen ook de volgende bijwerkingen optreden:

 1. buikpijnbrandend maagzuur
 2. maagkrampen
 3. misselijkheid, braken 

Bij de volgende symptomen moet je je arts raadplegen:

 1. ernstige borstpijn, ernstige maagpijn
 2. blauwe nagels, blauwe lippen 

Kortom, net zoals de meeste ijzersupplementen kan Floradix tot een aantal bijwerkingen leiden zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en constipatie. Houd rekening met de hierboven genoemde symptomen.

Voordelen Floradix

Evenwicht. Floradix helpt je het evenwicht van ijzer, verschillende B vitamines en vitamine C te bewaren.

Gezondheidsvoordelen van Floradix:

 1. elimineert een ijzertekort, bloedarmoede 
 2. minder vermoeidheid 
 3. bevordert het energieniveau en vitaliteit 
 4. versterkt het immuunsysteem waardoor ziektes beter bestreden kunnen worden
 5. kan de effecten van slaapgebrek en stress aanpakken
 6. helpt bij de regulatie van zowel je bloedsuiker als cholesterol

Floradix zwangerschap

Voor een gezonde zwangerschap moet je voldoende ijzer binnenkrijgen. Jammer genoeg bevat het moderne dieet vaak onvoldoende ijzer. 

Om deze reden worden ijzersupplementen zoals Floradix door dokters tijdens de zwangerschap vaak aangeraden. 

Vloeibare Floradix bevat een bijzonder goed opneembare vorm van ijzer, namelijk ijzergluconaat. 

In vergelijking met tabletten worden ze sneller door het spijsverteringstelsel opgenomen. Voor zwangere vrouwen kan Floradix zeker effectief zijn. 

Uit een studie bleek dat het ferritinegehalte bij 24% van de deelnemers was gestegen, de rode bloedcellen waren met 33% gestegen en het hemoglobinegehalte was met 61% gestegen. Er waren geen bijwerkingen opgetreden.

Take home message

Als zwangere wil je genoeg ijzer binnen krijgen, maar omdat dit niet altijd lukt kan er een ijzersupplement zoals Floradix gebruikt worden. 

Als je aan een ijzertekort leidt zal een ijzersupplement aangemoedigd worden. Floradix kan een ijzertekort behandelen en voorkomen.

Daarnaast geeft het je meer energie en kan het de algemene gezondheid bevorderen. 

Het wordt sneller dan tabletten opgenomen waardoor je je misschien afvraagt of er een keerzijde is. Kortom, kan Floradix kwaad?

Er kunnen enkele bijwerkingen optreden, met name constipatie. Houd hier rekening mee. Mogelijk kunnen de hierboven beschreven tips deze klachten helpen voorkomen.

Ook kan de ontlasting zwart zijn. De ontlasting wordt namelijk zwart door het ijzer dat niet wordt opgenomen. 

Wees op de hoogte van de bijwerkingen en overleg met je dokter voordat je een vitaminekuur gaat starten. Volg het advies van je arts goed op.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Holst, L., Nordeng, H., & Haavik, S. (2008). Use of herbal drugs during early pregnancy in relation to maternal characteristics and pregnancy outcome. Pharmacoepidemiology and Drug Safety, 17(2), 151-159.