Kan Iedereen Zijn Oren Bewegen?

10-20 procent van de bevolking kan de oren bewegen. Sommige dingen lijkt de een gewoon simpelweg te kunnen terwijl de ander lang kan oefenen en geen resultaat bereikt. Maar hoe zit dit nou precies, kan iedereen zijn oren bewegen? 

Naar schatting kan ongeveer 10-20 procent van de bevolking zijn oren bewegen. Hoewel het vermogen om oren te bewegen erfelijk kan zijn, kan je het met genoeg oefening ook aanleren. In ons zenuwstelsel zijn wel aanwijzingen voor oororiëntatie. Dieren zijn in dit opzicht verder ontwikkeld. Honden en katten kunnen hun oren gemakkelijk naar een geluidsbron draaien

Dit artikel vertelt je of iedereen zijn oren kan bewegen inclusief andere opmerkelijke lichaamsbewegingen.

Kan iedereen zijn oren bewegen?

Niet iedereen kan zijn oren bewegen, naar schatting ongeveer 10-20 procent van onze bevolking. Hoewel het erfelijk is kan je het ook leren door er genoeg uren in te stoppen.

In tegenstelling tot veel dieren zoals honden en katten kunnen mensen hun oren niet naar een geluidsbron draaien.

Dit heeft te maken met de spieren in onze oorschelpen die te zwak zijn. Er zijn echter wel aanwijzingen voor een zenuwstelsel waarmee we onze oren konden oriënteren.

In een onderzoek uit 1949 werd geconstateerd dat 74% van de participanten minstens 1 ouder had die zijn oor kon bewegen en dat 47% van de participanten een broer of zus had die dat kon. 

Er lijkt dus een connectie te zijn, maar het is tot zover nog onduidelijk. 

spieren die oor bewegenIn tegenstelling tot katten of honden bewegen mensen of apen de oren niet om emoties te uiten (angst of agressie). De 3 spieren die verantwoordelijk zijn voor deze functie heten auricularis superior, articularis posterior en articularis anterior. 

De spierkracht is bij mensen mogelijk verloren gegaan door evolutie en was ook één van de argumenten van Darwin als bewijs voor biologische evolutie.

Kan je leren je oren te bewegen?

Er zijn mensen die het gelukt is om hun oren te leren bewegen. Zo hebben ze eerst gefocust op het identificeren van de drie articular spieren die rondom je oor zitten. 

Door je kaak te spannen en te ontspannen, spreek je ook de articular spieren aan (vooral anterior), die dus niet je in oor zelf zitten. De kracht is om veel te oefenen en de spieren aan te leren voelen. 

Take home message 

Iedereen is verschillend. De een kan met zijn oren bewegen terwijl de ander op commande zijn keel kan openzetten. 

Kan iedereen zijn oren bewegen? Niet iedereen kan zijn oren bewegen. Hier komt een genetische aanleg bij kijken maar met genoeg oefeningen kan je het jezelf soms ook aanleren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

(1949), Abstracts. Hereditas, 35: 530-689.