Kan je 2 Minuten je Adem Inhouden? En is het wel Goed?

We hebben allemaal weleens onze adem ingehouden, bijvoorbeeld onder water of met vrienden om te kijken wie het het langst kon.

Op een gegeven moment kun je het niet meer houden. Door een ophoping van koolstofdioxide in je lichaam zul je het gevoel van ademnood krijgen waarna de ademreflex optreedt. Maar je kan dit trainen.

Sommige mensen oefenen het inhouden van hun adem om verschillende redenen, zoals voor sporten als freediving, ontspanning of concentratieoefeningen.

Maar hoe lang kan een normaal persoon zijn adem inhouden?  Kan je 2 minuten je adem inhouden?

KORT ANTWOORD

Meestal kan een gemiddeld gezond volwassen persoon ongeveer 2 minuten zijn adem inhouden. Na ongeveer 2 minuten zonder ademhalen bereikt het koolstofdioxidegehalte in je bloed een niveau waarop je lichaam je dwingt om weer te ademen.

Dit artikel vertelt je of je adem zo lang inhouden goed is inclusief het verbazingwekkende wereldrecord.

adem inhouden door een man die buiten op een bankje zit, draagt een wit vincera shirt

Wereldrecord adem inhouden

Budimir Šobat is een professionele freediver. Freediven is diepzeeduiken zonder gebruik te maken van ademhalingsapparatuur.

Hij heeft het wereldrecord adem inhouden onder water van maar liefst 24 minuten en 37 seconden. Hij kan dus bijna een half uur onder water blijven zonder adem te halen 

Om zo’n record te behalen, is een combinatie van uitstekende fysieke training en mentale discipline vereist. 

Freedivers zoals Budimir, ondergaan intensieve voorbereiding en oefenen ademhalingstechnieken om hun lichaam voor te bereiden op deze extreme uitdaging.

Is 2 minuten je adem inhouden goed?

Maar is het wel goed voor je lichaam? Is 2 minuten je adem inhouden goed?

Over het algemeen kan een gemiddelde, gezonde volwassene ongeveer 2 minuten zijn adem inhouden. Het is echter geen maatstaf voor algehele gezondheid of fitheid.

Langdurig je adem inhouden kan mogelijk wel voordelen hebben, zoals:

zittende jonge vrouw doet ademhalingsoefeningMinder stress. Wanneer je je adem inhoudt en diep ademhaalt, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, wat het ‘rust- en herstel’-systeem van je lichaam is. Dit verlaagt je hartslag en bloeddruk, en kan stresshormonen zoals cortisol verminderen. Het zorgt voor ontspanning en verlichting van stress en angst.

Grotere longcapaciteit. Door langdurig je adem in te houden en diep adem te halen, oefen je je ademhalingsspieren en vergroot je je longcapaciteit, waardoor je efficiënter zuurstof kunt opnemen en kooldioxide kunt afvoeren.

Mentale focus. Het beheersen van je ademhaling vereist concentratie en bewustzijn. Door dit regelmatig te oefenen, verbeter je je mentale focus en aandacht. Bovendien kan het vertragen van je ademhaling je kalmeren en je helpen om meer in het hier en nu te zijn, wat gunstig is voor je concentratie.

Zelfbeheersing. Langdurig adem inhouden traint je om bewust te reageren in plaats van impulsief, waardoor je geduldiger en kalmer wordt. Dit kan je in andere situaties toepassen waarin je zelfbeheersing en emotionele stabiliteit nodig hebt.

5 Bepalende Factoren

Of je je adem 2 minuten kan inhouden is afhankelijk van verschillende factoren waaronder:

1. Gezondheid. Een sterk hart en gezonde longen zorgen ervoor dat je lichaam efficiënter zuurstof opneemt en koolstofdioxide afvoert, wat helpt bij langdurige ademhalingsoefeningen.

2. Ademhalingstechniek. De manier waarop je ademt en hoe je je adem inhoudt, speelt ook een grote rol. Goede technieken omvatten langzaam en diep inademen voordat je begint met adem inhouden. Dit helpt om meer zuurstof op te slaan en de afvoer van koolstofdioxide te vertragen.

3. Oefening en ervaring. Regelmatig trainen helpt je lichaam en geest om zich aan te passen en beter te presteren na verloop van tijd.

4. Mentaal. Als je kalm en ontspannen bent, kun je je adem vaak langer inhouden dan wanneer je angstig of gestrest bent. Mentale focus en concentratie zijn dus essentieel.

5. Individuele verschillen. Genetische en fysiologische factoren spelen ook een rol. Sommigen mensen hebben van nature een grotere longcapaciteit en meer tolerantie voor veranderingen in zuurstof- en koolstofdioxidegehaltes in het bloed.  

Take home message

Of je in staat bent om je adem 2 minuten in te houden, hangt af van je gezondheid, hoe je ademt, of je ervaring hebt, je mentale toestand en individuele verschillen zoals een grotere longcapaciteit.

En is 2 minuten je adem inhouden goed?

Langdurig adem inhouden kan voordelen opleveren, zoals stressvermindering, een betere longcapaciteit, meer mentale focus en zelfbeheersing.

Het is echter cruciaal om voorzichtig te zijn en je gezondheid niet in gevaar te brengen. 

Als je geïnteresseerd bent in ademhalingsoefeningen, zoek dan begeleiding van een professional en zorg ervoor dat je dit op een veilige manier doet.

Respecteer je eigen grenzen en neem geen onnodige risico’s.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen