Kan je Bruin Worden met Make Up Op?

Blokkeert een make-up laag alle zonnestralen? Kortom, kan je bruin worden met make up op?

KORT ANTWOORD

Je kunt bruin worden met make-up op je gezicht, maar je kan beter eerst je make-up verwijderen voordat je gaat zonnen. Make-up kan de huid namelijk afsluiten en het kan ervoor zorgen dat de zonnestralen niet goed op de huid komen, waardoor de huid niet voldoende kan bruinen. 

Bovendien kan make-up die niet speciaal voor de zon is ontworpen, de huid beschadigen door de chemische stoffen die erin zitten. Het is daarom het beste om je gezicht eerst te reinigen voordat je gaat zonnen, zodat je huid kan ademen en je zo een gezonde bruine teint kan krijgen.

Dit artikel vertelt je of je bruin kan worden met make up op, hoeveel het uitmaakt inclusief tips om bruin te worden met make up.

Wordt je met make-up minder bruin?

Het gebruik van make-up kan inderdaad invloed hebben op het bruin worden. Hieronder een aantal redenen waarom dit zo is:

  • Make-up kan een beschermende laag vormen tegen de zon. Dit kan betekenen dat de huid minder blootgesteld wordt aan UV-straling en daardoor minder snel bruin wordt.
  • Sommige make-up producten bevatten zonnebrandcrème. Dit kan betekenen dat de huid al beschermd is tegen de zon en dat deze dus minder snel bruin wordt.
  • Make-up kan de huid afsluiten en de poriën verstoppen. Hierdoor kan de huid minder goed ademen en kan deze minder snel bruin worden.
  • Make-up kan de huid irriteren. Als de huid geïrriteerd is, kan deze minder snel bruin worden omdat deze dan in beschermingsmodus gaat.

Het is moeilijk om een precieze hoeveelheid aan te geven hoeveel invloed make-up op het bruin worden heeft, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid make-up die je gebruikt en de duur van de blootstelling aan de zon. 

Als je een maximale bruining wilt bereiken, kan het verstandig zijn om make-up zo min mogelijk te gebruiken of ervoor te zorgen dat je make-up waterbestendig is. Zo kan je een optimale verzorging krijgen van de huid en tegelijkertijd bruin worden.

Makeups die meer zon doorlaten

Er zijn make-up producten die beter doorlaten dan andere. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van make-up producten die de huid beter laten ademen en daardoor de zon beter doorlaten.

  • Minerale make-up: Dit type make-up is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals talk, zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten zijn lichtdoorlatend en laten de huid ademen.
  • Tinted moisturizer: Dit is een moisturizer met een lichte tint. Deze producten zijn vaak dunner van structuur en laten de huid beter ademen.
  • BB- en CC-crèmes: Deze producten zijn vaak dunner van structuur en bevatten vaak minder ingrediënten dan traditionele foundations. Hierdoor laten ze de huid beter ademen.
  • Waterdichte make-up: Dit type make-up is speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met water, zoals bijvoorbeeld bij het zwemmen. Deze producten laten de huid beter ademen omdat ze speciaal zijn ontworpen om waterdoorlatend te zijn.
  • Zonnebrandcrème met make-up: Dit zijn make-up producten die zonnebrandcrème bevatten. Hierdoor beschermen ze de huid tegen de zon en laten ze de huid tegelijkertijd ademen.

Het is belangrijk om te weten dat geen enkel make-up product 100% zon doorlaat. Het is daarom altijd aan te raden om een zonnebrandcrème aan te brengen voor je make-up, zelfs als je make-up SPF bevat.

Tips bruin worden met make up

Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om bruin te worden met make-up op:

Gebruik een zelfbruiner: Dit is een veilige manier om bruin te worden met make-up op. Zelfbruiners zijn beschikbaar in lotions, sprays of mousse en bevatten dihydroxyacetone (DHA), een ingrediënt dat reageert met de aminozuren in de opperhuid waardoor een bruine kleur ontstaat.

Gebruik een bronzer: Gebruik een bronzer om specifieke delen van het gezicht te accentueren, zoals de jukbeenderen, de neus en de kin. Hierdoor creëer je een gezonde, gebruinde look.

Gebruik een tinted moisturizer: Dit is een moisturizer met een lichte tint. Dit product is dunner van structuur en kan helpen bij het creëren van een natuurlijke, gebruinde look.

Gebruik een BB of CC crème met een bruine tint: Dit is een goede optie als je op zoek bent naar een gezonde, natuurlijke bruine teint.

Gebruik een make-up primer: Dit is een product dat je aanbrengt voordat je make-up aanbrengt. Het helpt bij het egaliseren van de huid en zorgt ervoor dat de make-up beter blijft zitten.

Gebruik een waterbestendige make-up: Dit is een goede optie als je van plan bent om te zwemmen of veel in contact te komen met water. Hierdoor blijft de make-up beter zitten en houdt je een gezonde bruine teint.

Gebruik zonnebrandcrème met make-up: Dit zijn make-up producten die zonnebrandcrème bevatten. Hierdoor beschermen ze de huid tegen de zon en laten ze de huid tegelijkertijd ademen.

Take home message

Kan je bruin worden met make up op?

Het is mogelijk om bruin te worden met make-up op je gezicht, maar het is niet aanbevolen. 

Het is beter om eerst je make-up te verwijderen voordat je gaat zonnen, om schade aan de huid te voorkomen. 

Door je gezicht te reinigen voordat je gaat zonnen, zal je huid ademen en een gezonde bruine teint krijgen. 

Het is altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen voor je huid, vooral als je gaat zonnen, om een gezonde huid te behouden en huidbeschadiging te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen