Kan je Buiten je Vruchtbare Perioden Zwanger Worden?

Je denkt al snel dat je buiten de vruchtbare periode niet zwanger kunt worden en dat je daardoor dus veilig seks kunt hebben. Maar klopt dat wel?

Kan je buiten je vruchtbare perioden zwanger worden?

KORT ANTWOORD

Ook buiten je vruchtbare periode kun je zwanger worden. Spermacellen kunnen namelijk 3-5 dagen overleven. Het risico om buiten de vruchtbare periode zwanger te worden is wel kleiner.

Het is dus een veelvoorkomende misvatting dat je alleen tijdens deze periode zwanger kunt worden, maar de waarheid is dus dat er een kleine kans bestaat om ook buiten deze periode zwanger te worden. 

Er is altijd een kleine kans om zwanger te worden, omdat sperma enige tijd in leven kan blijven binnenin het lichaam. Dit betekent dat, zelfs als je niet in je vruchtbare periode bent, er nog steeds een kans is dat spermacellen een eicel kunnen bevruchten. Het risico om buiten de vruchtbare periode zwanger te worden is echter kleiner dan tijdens deze periode.

Dit artikel vertelt je hoe groot de kans is dat je buiten de vruchtbare periode zwanger wordt, aan welke factoren dat ligt en hoe je de kans kunt helpen verkleinen.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

De kans op zwangerschap buiten de vruchtbare periode

De kans om buiten de vruchtbare perioden zwanger te worden, hangt af van verschillende factoren, waaronder de regelmaat van de menstruatiecyclus en de kwaliteit van de spermacellen. 

Gemiddeld gezien is de kans op zwangerschap buiten de vruchtbare periode echter laag.

Volgens sommige schattingen is de kans op zwangerschap tijdens het premenstruele of het postmenstruele deel van de cyclus ongeveer 2-5%. 

Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde schatting is en dat de kans op zwangerschap voor elke vrouw anders kan zijn.

Het is belangrijk om te weten dat zelfs tijdens de “veilige” dagen van de cyclus, de kans op zwangerschap nog steeds aanwezig is. 

Daarom is het aan te raden om altijd voorbehoedsmiddelen te gebruiken, vooral wanneer je onbeschermde seks hebt.

Belangrijke factoren 

Het is zeer belangrijk om te weten dat er diverse factoren zijn die de kans op zwangerschap beïnvloeden. Hieronder volgen enkele belangrijke factoren.

  1. Het aantal en de kwaliteit van de spermacellen. Het aantal en de kwaliteit van de spermacellen die door de man worden geproduceerd, kunnen de kans op zwangerschap beïnvloeden. Hoe meer en gezondere spermacellen er aanwezig zijn, hoe groter de kans op bevruchting.
  2. De leeftijd van de vrouw. De leeftijd van de vrouw is ook een belangrijke factor die de kans op zwangerschap beïnvloedt. Naarmate een vrouw ouder wordt, daalt de kwaliteit van haar eicellen, wat de kans op bevruchting en zwangerschap verkleint.
  3. De regelmaat van de menstruatiecyclus. Een regelmatige menstruatiecyclus kan helpen bij het bepalen van de vruchtbare periode van een vrouw, waardoor de kans op zwangerschap vergroot wordt. Als de cyclus onregelmatig is, kan het moeilijker zijn om de vruchtbare periode te bepalen en daardoor ook de kans op zwangerschap te verminderen.

Kans verkleinen 

Om de kans op zwangerschap buiten de vruchtbare periode te verkleinen, zijn er diverse anticonceptiemiddelen beschikbaar. Hieronder volgen enkele anticonceptiemiddelen die je kunt overwegen:

  1. Anticonceptiepil: De anticonceptiepil is een van de meest populaire anticonceptiemiddelen en werkt door het onderdrukken van de ovulatie. Hierdoor wordt de kans op zwangerschap verkleind.
  2. Spiraal: Een spiraal is een intra-uteriene vorm van anticonceptie die direct in de baarmoeder geplaatst wordt. Het werkt door het belemmeren van de beweging van de spermacellen en door het verhinderen van bevruchting.
  3. Condooms: Condooms zijn een zeer effectieve manier om zwangerschap te voorkomen, omdat ze de overdracht van spermacellen naar de baarmoeder verhinderen.
  4. Depo-Provera: Depo-Provera is een anticonceptiemethode die een vrouw elke drie maanden een injectie geeft van een hormoon dat de ovulatie onderdrukt. Hierdoor wordt de kans op zwangerschap verminderd.

Take home message

Kan je buiten je vruchtbare perioden zwanger worden?

Het is mogelijk om buiten de vruchtbare periode zwanger te worden. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de regelmaat van de menstruatiecyclus en de kwaliteit van de spermacellen. 

De kans op zwangerschap tijdens het premenstruele of het postmenstruele deel van de cyclus is gemiddeld 2-5%. 

Het is belangrijk om te weten dat zelfs tijdens de “veilige” dagen van de cyclus, de kans op zwangerschap nog steeds aanwezig is. 

Het is daarom verstandig om altijd voorbehoedsmiddelen te gebruiken, vooral wanneer je onbeschermde seks hebt.

Om de kans op zwangerschap te verkleinen, is het belangrijk om anticonceptiemiddelen te gebruiken en de factoren die invloed hebben op de kans op zwangerschap in overweging te nemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen