Kan je Dood Gaan aan de Hik?

In zeldzame gevallen kan de hik wekenlang aanhouden. De hik belemmert niet alleen het praten, drinken, eten en slapen, het belemmert ook nog eens je ademhaling.

De hik kan ook nog eens pijnlijk zijn. Bovendien kan de hik op een onderliggende aandoening duiden. Gelukkig is er meestal een te voorkomen oorzaak.

De hik kan je ademhaling dus belemmeren. Dit kan nogal een angstige gedachte zijn waardoor allemaal doemscenario’s door je hoofd heen schieten. Kan je dood gaan aan de hik?

KORT ANTWOORD

Er is geen bewijs dat iemand ooit aan de hik is doodgegaan. De hik zal op zichzelf dus waarschijnlijk niet dodelijk zijn. Echter, de hik kan een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat behandeld dient te worden. Zo kan een aanhoudende/hardnekkige hik bijvoorbeeld op een ontsteking rond je hart, hartspierbeschadiging of (dreigende) hartaanval duiden.

Dit artikel vertelt je wat over een chronische hikaandoening, de langste hik ooit, hoe je van de hik af kunt komen inclusief de oorzaken.

jonge man heeft mond open

Hik aandoening

Gelukkig zal de hik in de meeste gevallen al binnen een paar seconden verdwijnen. Hooguit zal de ik 1-2 uur aanhouden. Echter, het kan soms wel dagen tot wekenlang aanhouden. 

Er is dan wel niemand aan overleden, de chronische hik kan het eten en drinken van voedsel belemmeren en daarmee je algehele gezondheid schaden. Bij 1 op 100.000 mensen komt de chronische hik voor.

Als je langer dan twee dagen last hebt van de hik of als het je eten, slaap of ademhaling belemmert, moet je naar de dokter gaan.

Mensen vragen zich wel eens af wat het langste geval van de hik is. 

De langste hik

De langste ononderbroken hik duurde maar liefst 68 jaar. In het Guinness Book of World Records had Charles Osborne een onafgebroken hik van 1922 -1990. In 1991 overleed Charles.

Van de hik afkomen

Je wilt natuurlijk niet dat de hik eindeloos lang doorgaat. Van een vinger in de keel tot een theelepel suiker, zo zijn er een aantal remedies waar je ze kan tegengaan.

Op de volgende manieren kun je van de hik afkomen:

 1. snel een glas water te drinken
 2. door je knieën tot de borst op te trekken en daarna voorover te leunen
 3. een beetje kristalsuiker inslikken
 4. over de oogballen zachtjes wrijven
 5. water gorgelen
 6. nippen van ijskoud water
 7. azijn proeven

Daarnaast zijn er ook nog een aantal minder fijne manieren:

 1.  bijten op een citroen
 2. zachtjes aan de tong trekken
 3. de adem inhouden en vervolgens drie keer slikken
 4. fijngemaakt ijs of droge stukjes brood doorslikken
 5. kokhalzen

Dit zijn veel effectieve methoden waarmee de middenrif zenuwen (nervus vagus en nervus phrenicus) gestimuleerd worden.

Zo kan de hik zelfs gestopt worden met een rectale massage of een orgasme. Dit hebben onderzoeken aangetoond.

Wat is de hik

Bij de hik trekt het middenrif, oftewel de spier van je buikademhaling, zich onwillekeurig samen.

Na zo’n samentrekking zullen je stembanden plotseling sluiten wat voor het karakteristieke hik geluid zorgt.

Oorzaken van de hik zijn:

 1. te veel eten, te veel drinken 
 2. lucht inslikken wanneer je te snel eet
 3. gekruid of vet voedsel
 4. koolzuurhoudende en alcoholische dranken: zo kan je maag gaan uitzetten door koolzuur en alcohol wat het middenrif vervolgens irriteert
 5. Bepaalde geneesmiddelen: benzodiazepines (diazepam, lorazepam, alprazolam), levodopa, ondansetron, en nicotine

Take home message 

Elke dag heeft elk persoon een enkele hik. Meer dan je waarschijnlijk had verwacht. Na een paar minuten zal het meestal zelf verdwijnen.

De hik is een onwillekeurige samentrekking van je middenrif. Dit is je spier die voor de buikademhaling zorgt. 

Door deze samentrekking zullen je stembanden plotseling sluiten en ontstaat het karakteristieke hik geluid.

Aangezien het je ademhaling kan belemmeren, vraag je je al snel af of het in ernstige gevallen je leven kan bedreigen. Dus kan je dood gaan aan de hik?

De hik op zichzelf is waarschijnlijk niet dodelijk. Hier is immers geen bewijs voor. De hik kan echter wel op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden waarvoor behandeling nodig is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kolodzik, P. W., & Filers, M. A. (1991). Hiccups (singultus): review and approach to management. Annals of emergency medicine, 20(5), 565-573.