Kan je het Kraanwater in Spanje Veilig Drinken?

Schoon en veilig drinkwater is niet overal vanzelfsprekend. Als je op vakantie gaat naar Spanje neemt de onzekerheid toe. Bevat het kraanwater bacteriën, virussen of andere verontreinigingen?

Je moet altijd goed rekening houden met het kraanwater. Je wilt natuurlijk niet ziek worden. Bovendien kan Spaans kraanwater vies smaken. Dus kan je het kraanwater in Spanje drinken?

KORT ANTWOORD

Volgens internationale waterkwaliteitsnormen kan je minstens 99,5% van het openbare Spaanse leidingwater veilig drinken. De kans dat je ziek wordt door bacteriën uit het kraanwater is minimaal. Echter, de lokale pijpen kunnen wel verontreinigd zijn. Zo kunnen lekkages en oude leidingen het schone drinkwater altijd nog verontreinigen. Daarnaast kunnen er problemen zijn zoals microplastics en chloor geur bijproducten. Gelukkig zijn er strenge kwaliteitsvoorschriften. In Noord Spanje is het water het schoonst met nagenoeg geen verontreinigingen. Burgos heeft het beste leidingwater van Spanje.

Dit artikel vertelt je alles over het kraanwater in Spanje, de waterkwaliteit, de tijden dat het water niet zo goed was zoals nu en de landen met het schoonste kraanwater.

water uit de kraan

Waterkwaliteit in Spanje

Waterbedrijven moeten regelmatig waterkwaliteitsrapporten uitbrengen en klanten tijdig waarschuwen als de voorschriften niet nageleefd worden. 

Chloor. Om virussen en bacteriën te doden gebruiken de Spaanse waterleveranciers chloor. Hoewel het niet schadelijk is kunnen mensen maar moeilijk aan de chemische smaak wennen. 

Microplastics. In 80% van het Europese drinkwater worden microplastics aangetroffen. Wanneer plastic afbreekt komt het in waterbronnen terecht. 

Laboratoriumtest. Elk half jaar moet de plaatselijke waterleverancier een laboratoriumtest verschaffen. Wees je ervan bewust dat deze testen strenger zijn dan de test voor gebotteld water.

Maar waarom drinken veel spanjaarden geen kraanwater?

Spanjaarden drinken voornamelijk fleswater

Aangezien veel Spanjaarden gebotteld water drinken, vraag je jezelf al snel af of dat iets met de veiligheid van het drinkwater te maken heeft. 

Dit is echter niet de reden. Gebotteld water is niet gezonder of veiliger. Hiervoor is geen bewijs.

Gebotteld water smaakt nou eenmaal beter dan kraanwater omdat het Spaanse kraanwater in verschillende regio’s naar chloor smaakt. 

Bovendien kan het kraanwater in kustgebieden sediment, grondwater of fijn zand bevatten wat de smaak ook niet ten goede komt.

Het is dus een kwestie van smaakvoorkeur. Spanjaarden geven per jaar gemiddeld 320 euro aan gebotteld water uit.

Daarnaast zijn Spanjaarden ook wat rijker geworden in de loop van de tijd. Om deze redenen is de aanschaf van gebotteld water drastisch gestegen. 

In 1965 dronken Spanjaarden 74 miljoen liter gebotteld water en in 2016 maar liefst 5000 miljoen liter. 

Jammer genoeg gaat dit om miljarden flessen die voor extra plasticvervuiling hebben gezorgd. Slechts 30% van de flessen wordt gerecycled.

Geschiedenis kwaliteit kraanwater Spanje

spaanse vlagVoordat Spanje in 1986 lid werd van de EU was het in veel regio’s slecht gesteld. Het kraanwater in Spanje is dus niet altijd even veilig geweest.

In die tijd was het leidingwater in Madrid, Vigo en Bilbao heel goed terwijl de andere gebieden achterliepen. Dit verklaart waarom mensen in de kustgebieden kraanwater afraden. 

Dit had te maken met drie hoofdpunten:

  1. ondermaatse filtratie
  2. beperkte regelgeving
  3. geen goede kwaliteitstest 

Gelukkig zijn de tijden veranderd en is 99.5% van het kraanwater in Spanje veilig te drinken. Hier heeft de EU een handje bij geholpen.

Spanje heeft namelijk 21 miljard euro van de Europese Unie gehad om de waterinfrastructuur te verbeteren.

Vandaag de dag beschikt Spanje over zeer geavanceerde waterfiltratie en afvalsystemen.

1986 is natuurlijk ook nog niet zo lang geleden. Het is dus niet gek dat Nederlanders en Belgen nog terughoudend zijn.

Slecht waterkwaliteit kan leiden tot blaaskanker 

Het SINC-agentschap heeft in 2020 een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat de waterkwaliteit bij 11% van de blaaskanker gevallen was betrokken. 

Dit zou veroorzaakt worden door hoge concentraties trihalomethanen. Deze chemische stoffen worden gevormd tijdens het zuiveringsproces met chloor en andere ontsmettingsmiddelen. 

De kans op blaaskanker kan dus door langdurige trihalomethaan blootstelling verhoogd worden.

Deze landen hebben het schoonste drinkwater

Het kraanwater in spanje is dus niet altijd even best. Voor het schoonste drinkwater van de wereld moet je naar een van de volgende landen gaan:

  1. Denemarken
  2. Groenland
  3. Ijsland
  4. Zweden 
  5. Nieuw-Zeeland
  6. Singapore
  7. Colombia
  8. Finland
  9. Canada
Weetje

Wist je dat het kraanwater in Denemarken beter is dan flessenwater?

Take home message

Voordat je op vakantie gaat vraag je jezelf altijd af of het kraanwater wel schoon en veilig is. Dus hoe zit het met het kraanwater in spanje?

Hoewel 99,5% van het openbare Spaanse water veilig gedronken kan worden, kunnen er wel lokale pijp verontreinigingen zijn. Jammer genoeg kan je te maken krijgen met microplastics en chloor geur bijproducten. 

Door de sterke chloorsmaak verruilen veel spanjaarden het kraanwater voor gebotteld water.

Je wilt natuurlijk geen verontreinigingen binnenkrijgen in Spanje. Een waterfilter kan bescherming tegen deze verontreinigingen bieden. 

Bovendien kan het de smaak verbeteren. Al voor 7 euro per maand heb je een waterfilter. Om plastic vervuiling tegen te gaan is het beter als je plastic flessen zoveel mogelijk vermijdt.

De waterkwaliteit kan dus per regio verschillen. Zoek eventueel een blog vinden over de waterkwaliteit van je specifieke vakantieregio.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Zhang, Q., Zhao, Y., Li, J., & Shi, H. (2020). Microplastics in food: health risks. Microplastics in Terrestrial Environments: Emerging Contaminants and Major Challenges, 343-356.