Kan je je Oogwit Tattoeëren? Is het Gevaarlijk?

Oogbaltatoeages zijn een van de nieuwste trends. Bij een oog tatoeage wordt het uiterlijk van het witte deel van je oog veranderd. 

Je sclera is het oogwit, daarom wordt een oogbaltattoo ook wel een scleral tattoo genoemd. Maar is er een keerzijde?

Je zicht is je belangrijkste zintuig waar je extra voorzichtig mee bent. Je wilt natuurlijk niet je zicht met inkt belemmeren of blind raken. En wist je dat je oogwit minder dan één millimeter dik is? 

Dus kan je je oogwit tatoeëren?

KORT ANTWOORD

Je kan je oogwit tatoeëren. De tatoeëerder zal hierbij je bovenste ooglaag (sclera) op verschillende plekken met inkt injecteren. De inkt zal zich vervolgens langzaam om het oogwit verspreiden.

Het brengt echter risico’s met zich mee zoals infecties, bloedingen en ernstige lichtgevoeligheid. Je oog kan geperforeerd worden, wat blindheid kan veroorzaken. De langetermijnrisico’s zijn nog onbekend.

Dit artikel vertelt je of je je oogwit kan tatoeëren, de risico’s die het met zich meebrengt en of je het om kunt keren.

tattoeage artiest zet tattoo op onderarm

Is een oog tatoeage slecht

In verschillende Amerikaanse staten is een oog tatoeage illegaal. Dan vraag je je al snel af of een oog tatoeage slecht is.

Hoewel mensen met oog tattoos weg zijn gekomen betekent niet dat het veilig is.  

Een oogwit oogwit tatoeage brengt verschillende risico’s met zich mee die van mild tot ernstig variëren.

Een van de milde risico’s is oogirritatie terwijl een van de ernstigste risico’s blindheid is. Hier is een logische verklaring voor.

Het oogwit is minder dan één millimeter dik, daarom kan je oog geperforeerd worden wat tot blindheid kan leiden.

Korte termijn complicaties:

  1. hoofdpijn
  2. ernstige lichtgevoeligheid
  3. migratie van inktvlekken
  4. vreemd lichaam gevoel

Ernstige korte termijn risico’s:

  1. infectie
  2. peri-oculaire bloedingen
  3. oogbol penetratie 

Oogtatoeages kunnen op zowel de korte als lange termijn gevaarlijk zijn.

In de beschikbare studies naar oogtatoeages is er meestal wat misgegaan. Dit worden ook wel casestudies genoemd waarin gevallen worden besproken.

Momenteel zijn de lange termijn risico’s ook niet bekend. Daar kan alleen over gespeculeerd worden. Maar er wordt gedacht aan kankerachtige veranderingen of granulomateuze ontstekingen.

Is een oog tatoeage pijnlijk?

Het oppervlak van je oog bevatten geen zenuwuiteinden. Vandaar dat een oog tatoeage zo goed als pijnloos is.

Na de procedure kun je wel wat klachten ervaren zoals ongemak, lichte pijn en blauwe plekken.

Wist je dat de pijnlijkste plaatsen voor een tatoeage de enkels en schenen zijn? Dit komt doordat de huid daar dun is en de botten dicht bij je oppervlak liggen.

Kan je een oog tatoeage omkeren

Een oog tattoo is permanent en dus onomkeerbaar. Het kan namelijk niet weggelaserd worden, want een laser kan voor een explosie van de oogbol zorgen.

Dit komt omdat pigment van de tattoo het laserlicht absorbeert. Echter, heel je oogbol is bekleed met pigment waardoor de oogbol dus zou exploderen.

Denk dus goed na voordat je een oog tattoo laat zetten. Je zult er de rest van je leven zo uitzien.

Hoe een oog tatoeage werkt 

Bij een oogboltatoeage wordt het oogwit permanent gekleurd. Hierbij wordt je bovenste ooglaag (sclera) op verschillende plekken met inkt geïnjecteerd. Vervolgens zal de inkt zich langzaam om het oogwit verspreiden.

Take home message

Een oog tatoeage wordt ook wel een scleral tattoo genoemd. Het kan honderden euro’s kosten. Maar kan je je oogwit tatoeëren?

Je kan je oogwit tatoeëren maar het brengt verschillende risico’s met zich mee.

Naast oogirritatie kan je oog ook geperforeerd raken, wat tot blindheid kan leiden. Kortom, een oogbaltatoeage kan verblindend zijn. 

In verschillende Amerikaanse staten is een oog tatoeage illegaal. Zo mag er geen kleurstof of pigment op de oogbol toegevoegd worden. Daarnaast is ook het krassen op de oogbol verboden.

Het is belangrijk dat de tatoeëerders de potentiële risico’s van de procedure aan de klant van tevoren uitlegt.

Een aantal korte termijn risico’s en complicaties zijn hoofdpijn, ernstige lichtgevoeligheid, migratie van inktvlekken, vreemd lichaam gevoel, infectie, peri-oculaire bloedingen en oogbolpenetratie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen