Kan Permanente Make-Up Mislukken? 4 Gevaren.

Permanente make-up, ook wel cosmetische tattoo genoemd, is een populaire manier om je uiterlijk te verbeteren. 

Het is een soort tatoeage die wordt gebruikt om de ogen, wenkbrauwen, lippen en andere delen van het gezicht te accentueren. 

Je wilt natuurlijk dat deze permanente verandering van je huid vlekkeloos verloopt, dus kan permanente make-up mislukken?

KORT ANTWOORD

Permanente make-up kan mislukken als gevolg van onvoldoende vaardigheid van de technicus, allergische reacties, veranderingen in de huid, gebrek aan aftercare of gebruik van verkeerde producten.

Dit artikel vertelt je of permanente make-up kan mislukken, wat er mis kan gaan, hoe vaak het gebeurt en hoe je het kunt voorkomen.

Wat kan er allemaal misgaan?

Hoewel permanente make-up vaak wordt beschouwd als een veilige en effectieve manier om het uiterlijk te verbeteren, kan het soms mislukken.

Er zijn verschillende redenen waarom permanente make-up kan mislukken. 

 1. Ongewenste resultaten. Een van de meest voorkomende redenen is onvoldoende vaardigheid van de technicus. Als de technicus niet goed is opgeleid of niet de juiste technieken gebruikt, kan de permanente make-up ongelijkmatig of onnatuurlijk uitkomen. Dit kan leiden tot ongewenste resultaten, zoals ongelijke wenkbrauwen of een onnatuurlijke lipkleur.
 2. Allergische reactie. Een andere reden waarom permanente make-up kan mislukken is een allergische reactie. Sommige mensen zijn allergisch voor de pigmenten die worden gebruikt voor permanente make-up, wat kan leiden tot roodheid, zwelling en jeuk. Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen, is het belangrijk om dit te bespreken met de technicus voordat je de behandeling ondergaat.
 3. Vervaging. Na verloop van tijd kan de kleur van de permanente make-up ook vervagen of veranderen. Dit komt vaak doordat de huid van nature verandert of doordat de huid wordt blootgesteld aan zonlicht of andere omgevingsfactoren. Hierdoor kan de kleur van de permanente make-up verbleken of veranderen, wat kan leiden tot ongewenste resultaten.

Tot slot, kan een gebrek aan nazorg ook leiden tot mislukte permanente make-up. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de technicus te volgen voor de zorg na de behandeling, zoals het vermijden van zonlicht, het niet aanraken van de behandelde gebieden en het gebruiken van een speciaal ontworpen aftercare crème.

In het algemeen kan permanente make-up een veilige en effectieve manier zijn om het uiterlijk te verbeteren, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een ervaren technicus kiest en dat je de aanwijzingen voor aftercare opvolgt. 

Hoe vaak mislukt permanente make up?

Het is moeilijk om een precieze kans te geven voor hoe vaak permanente make-up mislukt, aangezien het afhangt van een aantal factoren. Hier zijn een paar dingen die kunnen bijdragen aan een mislukte behandeling:

 1. Onervarenheid van de technicus: Als je niet wordt behandeld door een ervaren technicus, bestaat er een grotere kans dat de behandeling niet naar wens verloopt. Het is belangrijk om te kiezen voor een technicus met veel ervaring en goede referenties.
 2. Het niet opvolgen van nazorg-instructies: Als je de aanwijzingen voor zorg na de behandeling niet opvolgt, kan dit leiden tot infectie, vervaging van de kleur of andere problemen.
 3. Allergische reacties: Sommige mensen zijn allergisch voor de pigmenten die worden gebruikt voor permanente make-up, wat kan leiden tot huidirritatie of andere problemen.
 4. Veranderingen in de huid: Na verloop van tijd kan de huid veranderen, waardoor de kleur van de permanente make-up kan vervagen of veranderen.

Kun je voorkomen dat permanente make up mislukt?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat permanente make-up misgaat:

 1. Kies een ervaren technicus. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap die je kunt nemen om te voorkomen dat permanente make-up misgaat. Kies iemand met veel ervaring en goede referenties. Vraag om foto’s van eerder werk en lees recensies.
 2. Maak duidelijke afspraken. Voordat je de behandeling ondergaat, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de technicus over wat je verwacht van de behandeling. Bespreek de kleur, de grootte en de vorm van het gebied dat wordt behandeld.
 3. Overweeg een testbehandeling. Als je twijfelt over de kleur of de techniek, overweeg dan om een testbehandeling te doen voordat je de hele behandeling ondergaat. Dit geeft je de kans om te zien hoe de kleur en de techniek eruit zien voordat je de hele behandeling ondergaat.
 4. Voer een huidtest uit. Voer een huidtest uit voordat de behandeling om te zien of je allergisch bent voor de pigmenten die worden gebruikt. Dit helpt bij het voorkomen van allergische reacties tijdens de behandeling.
 5. Volg de nazorg-instructies op. Volg de aanwijzingen voor zorg na de behandeling op om te voorkomen dat er problemen ontstaan.
 6. Overweeg vervanging. Overweeg om de behandeling na een bepaalde tijd te vervangen om de kleur te behouden.

Aandachtspunten

Er zijn enkele andere belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het overwegen van permanente make-up:

Permanente make-up is een tatoeage: Houd er rekening mee dat permanente make-up een vorm van tatoeage is. Het is een permanente verandering van de huid, dus zorg ervoor dat je er zeker van bent dat je het wilt voordat je de behandeling ondergaat.

Permanente make-up kan vervagen: Permanente make-up kan vervagen of veranderen van kleur na verloop van tijd. Dit kan afhangen van de huidtype, de zorg van de huid, de zon-expositie en andere omgevingsfactoren.

Permanente make-up kan gewijzigd worden: Als je niet tevreden bent met de resultaten van de behandeling, kan deze worden aangepast. Dit kan echter extra kosten met zich meebrengen.

Permanente make-up kan pijnlijk zijn: Permanente make-up kan pijnlijk zijn, vooral als het wordt aangebracht op gevoelige gebieden zoals de lippen of de binnenkant van de ogen. Overleg met de technicus over pijnbestrijding als je zenuwachtig bent voor de pijn.

Permanente make-up kan infectie veroorzaken: Net als bij elke tatoeage, kan permanente make-up infectie veroorzaken als de hygiëne niet wordt nageleefd. Volg de aftercare-instructies van de technicus op om infectie te voorkomen.

Permanente make-up kan problemen veroorzaken bij bepaalde medische aandoeningen: Als je bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of bloedstollingsproblemen hebt, kan het niet veilig zijn om permanente make-up te hebben. Overleg met een arts voordat je de behandeling ondergaat.

Take home message

Permanente make-up kan een veilige en effectieve manier zijn om je uiterlijk te verbeteren. 

Het is echter belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je de behandeling ondergaat, zoals het kiezen van een ervaren technicus, duidelijke afspraken maken, een testbehandeling overwegen, huidtest uitvoeren, aftercare-instructies opvolgen, vervanging overwegen, arts of huidtherapeut raadplegen en de eventuele risico’s voor bepaalde medische aandoeningen of zwangerschap/borstvoeding overwegen. 

Door deze stappen te volgen, kun je de kans op een mislukte behandeling verkleinen en ervoor zorgen dat je tevreden bent met de resultaten van de behandeling. 

Ook is het belangrijk om te weten dat permanente make-up een vorm van tatoeage is en dat het kan vervagen of veranderen van kleur na verloop van tijd. 

Het is aan jou om te beslissen of permanente make-up iets is wat je wilt en of je bereid bent om de risico’s te nemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen