Kan Rug Kraken Kwaad? 3 Gevaren.

Het kraken en knakken van de rug kan de druk verlichten en bevredigend zijn, maar mensen vrezen voor mogelijke zenuwschade bij het manipuleren van de wervelkolom.

Dus kan rug kraken kwaad?

KORT ANTWOORD

Af en toe je rug laten kraken heeft geen nadelige effecten, maar regelmatig kraken kan mogelijk leiden tot slijtage en voortijdige afbraak. Overmatige druk of kracht tijdens het kraken kan deze problemen veroorzaken, zoals zwellingen, gewrichtsverrekkingen, zachte weefselschade of afbraak.

Te veel of te krachtig kraken kan zelfs de bloedvaten beschadigen en bloedstolsels veroorzaken. Dergelijke complicaties kunnen zich voordoen wanneer chiropractoren specifieke manipulaties toepassen in extensie, met name in het hoog cervicale gebied (de bovenste nekwervels), bij mensen die reeds bekend zijn met vaatproblemen. Desondanks lijkt de kans op zulke complicaties zeer gering te zijn. Er wordt wel eens beweerd dat de kans om te overlijden door het gebruik van paracetamol groter is.

Mensen vragen zich vaak ook af waar het krakende geluid vandaan komt. Dit geluid, ook wel crepitus genoemd, ontstaat door knappende luchtbelletjes als gevolg van drukveranderingen.

Dit artikel beoordeelt de schadelijkheid van rugkraken, bespreekt mogelijke gevaren en legt uit wat je hoort tijdens het kraken.

fysiotherapeut wervelkolom rug hernia stenose

De nadelen van regelmatig je rug kraken

Potentiële nadelen van het regelmatig kraken van je rug:

1. Slijtage en afbraak. Als je regelmatig en op een ruwe manier je rug kraakt, kan dit uiteindelijk leiden tot slijtage van de gewrichten en voortijdige afbraak. Dit komt doordat overmatige druk op de gewrichten schade kan veroorzaken aan het kraakbeen en de omliggende structuren.

2. Gewrichtsverrekkingen en zachte weefselschade. Het uitoefenen van te veel kracht tijdens het kraken van je rug kan gewrichtsverrekkingen en schade aan de zachte weefsels veroorzaken. Dit kan resulteren in ontstekingen, pijn en een minder stabiele wervelkolom.

3. Bloedvatbeschadiging en bloedstolsels. Het te hard kraken van je rug kan de bloedvaten in de buurt beschadigen. Hoewel dit niet vaak voorkomt, bestaat het risico op bloedstolsels als gevolg van beschadigde bloedvaten.

De meningen zijn verdeeld

Het is belangrijk om te onthouden dat de meningen over het kraken van de rug verdeeld zijn onder gezondheidsdeskundigen. 

Sommige professionals zijn van mening dat het kraken van je rug geen significant risico met zich meebrengt, terwijl anderen adviseren om voorzichtig te zijn en het niet regelmatig te doen.

Als je regelmatig last hebt van rugpijn of ongemak, is het raadzaam om een arts, chiropractor of fysiotherapeut te raadplegen. 

Zij kunnen de oorzaak van je klachten beoordelen en je de juiste behandeling aanbevelen, indien nodig.

Waar het krakende geluid vandaan komt

Bij het stretchen van je rug kun je een krakend of knallend geluid horen.

Dit zijn kleine gasbelletjes in je ruggenwervel die knappen door veranderingen in de dynamische druk. 

Bij het kraken van een gewricht rek je namelijk het kapsel uit waardoor het gas in een snel tempo vrijkomt.

Bij het kraken van de rug worden de zogeheten squishy capsules gerekt die rondom de buitenranden van je ruggenwervels zitten. 

Deze capsules bevatten synoviale gewrichtsvloeistof. Als de druk afneemt kunnen de facetgewrichten zich beter bewegen. 

Tijdens het kraken worden er zelfs endorfines aangemaakt. Endorfines zijn gelukshormonen die door je hypofyse worden afgegeven en je een gelukkig en pijnstillend gevoel geven. Een fijne bijkomstigheid.

Gewrichts Bubbels

Je gewrichten bevatten gewrichtsvloeistof dat ook wel synoviale vloeistof wordt genoemd.

Deze vloeistof werkt als een smeermiddel en bevat gassen zoals koolstofdioxide, zuurstof en stikstof. 

Bij het krakende of knallende geluid komt dit dus vrij.

Het kost wat tijd voordat de synoviale vloeistof weer met gassen volzit. Dit verklaart waarom je je gewrichten niet twee keer kunt kraken.

Fysiotherapie en rug kraken

Fysiotherapeuten voeren manoeuvres uit waarbij je een knallend of krakend geluid in je ruggengraat en nek kan horen.

De gewrichten worden namelijk uit hun normale positie gemanipuleerd waarbij er een zachte rek op het facegewricht wordt uitgeoefend.

Aan de onder- en bovenkant van elke wervel bevinden zich de facetgewrichten. Om het synoviaal gewricht zit het gewrichtskapsel.

Het zal niet bij iedereen kraken. Je kunt ook verschillende geluiden horen:

 1. kraken
 2. knak
 3. scheur
 4. knars
 5. knallend 

De gewrichten die het meest kraken zijn: 

 1. rug
 2. knokkels
 3. nek
 4. ellebogen
 5. enkels
 6. knieën
 7. polsen

Kortetermijnoplossing

Houd er rekening mee dat je rug kraken een kortetermijnoplossing is. Het is niet goed als je alleen door het kraken pijnvrij door het leven kunt gaan. 

In wezen geeft het kraken een vals gevoel van verlichting, want kraken zal de pijn niet laten verdwijnen en het zal de stijfheid ook niet verlichten. Kortom, met kraken herstel je het probleem dus niet.

Het probleem moet bij de wortel aangepakt worden. Misschien heb je een probleem in je onderrug of is de uitlijning van je rug niet in orde.

Artrose 

Het krakende geluid wordt meestal veroorzaakt door het vrijkomen van gassen. het kan ook veroorzaakt worden door positieveranderingen van bijvoorbeeld pezen, ligamenten of gewrichten.

Echter, mogelijk is er een onderliggende aandoening zoals artrose waarbij de gewrichten tegen elkaar knarsen. Het gladde kraakbeen is bij artrose namelijk weggesleten.

Take home message 

Kan rug kraken kwaad?

Af en toe kraken heeft geen nadelige effecten. Echter, als je je regelmatig laat kraken loop je een mogelijk risico op slijtage en voortijdige afbraak.

Te veel of te hard kraken kan ook tot verschillende complicaties leiden zoals bloedvatletsel.

Wanneer je fysiotherapeut je gewrichten manipuleert kun je een krakend geluid horen. Dan vraag je je al snel af of er iets mis is.

Maar wat hoor je als je je rug kraakt?

Door de dynamische drukveranderingen in je gewrichten knappen er kleine gasbelletjes. 

Deze gasbellen bestaan uit koolstofdioxide, zuurstof en stikstof en worden aangemaakt door je synoviale gewrichtsvloeistof dat als smeermiddel fungeert. 

Omdat de gassen na het kraken weer gevormd moeten worden kun je je gewrichten dus niet twee keer achter elkaar kraken.

Wees dus voorzichtig, doe het met mate en laat je alleen door een professional kraken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Herzog, W. (2010). The biomechanics of spinal manipulation. Journal of bodywork and movement therapies, 14(3), 280-286.