Kan Yakult Prikkelbare Darm Syndroom Verlichten?

Yakult bevat maar liefst 6,5 miljard goede darmbacteriën (lactobacillen). Dan vraag je je al snel af of yakult prikkelbare darm syndroom kan verlichten.

KORT ANTWOORD

Yakult kan de overgroei van bacteriën in de dunne darm verminderen en daarmee de symptomen van PDS mogelijk verminderen. Bifidobacteriën en lactobacillen zijn een van de darmbacteriën die PDS gunstig zouden kunnen beïnvloeden. Bovendien is Yakult ook voor je immuunsysteem en je huid.

Dit artikel vertelt je de effecten van yakult op de darmen en het prikkelbare darmsyndroom, inclusief de beste probiotische supplementen.

yakult en yakult light

Yakult nuttig bij prikkelbare darm syndroom

Naar schatting heeft 15% van de bevolking last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). 

Het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, constipatie en diarree.

In de darmflora van mensen met PDS zijn veranderingen aangetroffen. Zo hebben PDS patiënten minder bifidobacteriën en juist meer Streptococcus, E. coli en Clostridia.

Bovendien heeft 78% van de mensen met PDS bacteriële overgroei van de dunne darm (SIBO). Deze overgroei houdt rechtstreeks verband met PDS-symptomen.

Yakult helpt tegen SIBO

SIBO is de overgroei van bacteriën in de dunne darm. Symptomen treden op wanneer er bij fermentatie van methaan, waterstof en kooldioxide wordt gevormd.

Hierdoor kunnen vervelende symptomen optreden zoals een opgeblazen gevoel, ongemak, verstopping van de dunne darm en secundaire verstoringen van de motiliteit.

Yakult bevat de Lactobacillus casei stam Shirota en kan daarmee deze overgroei veranderen. Dit blijkt uit de lactulose ademtest.

Yakult kan namelijk fermentatiepatronen in de dunne darm veranderen en hiermee de overgroei verminderen. Is Yakult een mogelijk alternatief voor bestaande behandelingen?

SIBO kan effectief behandeld worden met elementaire diëten en antibiotica. Nu probiotica ook werkzaam is gebleken hoeft antibiotica in de toekomst mogelijk niet gebruikt te worden.

Veelbelovend dus. Er is echter nog wel iets waar je rekening mee moet houden.

Juist meer PDS-symptomen 

Er zijn echter ook verhalen dat probiotica het prikkelbare darmsyndroom juist kunnen verergeren.

De gedachte hierachter is dat de probiotica door de SIBO in je dunne darm vast kunnen komen te zitten. Als gevolg zouden de symptomen erger worden.

Om deze reden zou je voor het nemen van probiotica zoals Yakult eventueel een ademtest voor SIBO kunnen doen.

Op deze verhalen na was er bijna niks negatiefs te vinden over Yakult.

Weetje

Wist je dat je darmen 100 triljoen darmbacteriën bevat? Dit getal is maar moeilijk te bevatten.

Beste probiotische supplementen voor PDS

Uit klinische studies blijkt dat sommige probiotische supplementen beter voor het prikkelbare darm syndroom zijn. De beste stammen zijn:

Bifidobacterium lactis stammen:

  1. Bifidobacterium lactis Bi-07
  2. Bifidobacterium lactis HN019
  3. Bifidobacterium lactis BB-12

Overige stammen:

  1. Lactobacillus acidophilus NCFM
  2. Saccharomyces boulardii
  3. Lactobacillus plantarum Lp299v
  4. Bifidobacterium infantis 35624

Gebalanceerde darmflora en PDS

dokter wijst darmen aan op popHet ontstaan van PDS is multifactorieel maar het darmmicrobioom lijkt een grote rol te spelen. Dit blijkt uit steeds meer studies. 

Je maag-darmkanaal zit vol met verschillende darmbacteriën. Je hebt zowel goede darmbacteriën als slechte darmbacteriën.

Het evenwicht tussen deze bacteriën is erg belangrijk omdat veel spijsverteringsprocessen dan optimaal verlopen.

Wanneer de balans tussen deze bacteriën verstoord raken kunnen er maagdarmstoornissen optreden. Dit kan mogelijk ook het prikkelbare darm syndroom veroorzaken.

Zo worden er bij de diarreepredominante PDS minder Faecalibacterium prausnitzii en meer Enterobacteriaceae aangetroffen.

Over het algemeen hebben mensen met PDS meer ontstekingsbevorderende bacteriesoorten zoals Enterobacteriaceae terwijl de Bifidobacterium en Lactobacillus  juist verlaagd zijn.

Gezondheidsvoordelen Yakult

De populairste probiotische drank is Yakult. Het is niet alleen lekker, het bevat miljarden goede darmbacteriën die goed zijn voor je darmen. 

Het bevat levende culturen die de gezondheid van je darmen, immuunsysteem en huid kunnen bevorderen.

Zo kan het de activiteit van natural killer cellen stimuleren die kankercellen en virussen kunnen aanvallen. 

De meeste mensen nemen Yakult voor de darmen. Zo kan Yakult de overgroei van bacteriën in de dunne (SIBO) verminderen. 

Het duurt ongeveer 3-4 weken voordat je de verschillen van probiotica zal opmerken. Het duurt namelijk even voordat de balans van de darmbacteriën is hersteld en de ontstekingen verminderd zijn.

Er is ook een kanttekening. Sommige onderzoeken tonen aan dat Yakult niet bij iedereen werkt. Zo zal een deel van de mensen de Yakult-bacteriën weer uitpoepen en worden ze niet in de darmen opgenomen.

De oorzaak hiervan is helaas nog onbekend.

Take home message

Yakult is een probioticum dat goede darmbacteriën bevat. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom hebben vaak last van bacteriële overgroei van de dunne darm (SIBO). 

Deze bacteriële overgroei kan symptomen veroorzaken. 6 weken probiotisch yakult kan SIBO verminderen. Dit is vastgesteld met de lactulose ademtest. 

Bovendien bevordert yakult de immuniteit en is het goed voor de huid. Kortom, via het verminderen van bacteriële overgroei zou yakult het prikkelbare darm syndroom kunnen verminderen. 

Wees je er wel van bewust dat er niet heel veel wetenschappelijk onderzoek specifiek naar Yakult is verricht. Het beperkte beschikbare bewijs ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Bovendien zijn de gezondheidsvoordelen van probiotica goed in kaart gebracht. Het is dus zeker de moeite waard om Yakult uit te proberen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Barrett, J. S., Canale, K. E., Gearry, R. B., Irving, P. M., & Gibson, P. R. (2008). Probiotic effects on intestinal fermentation patterns in patients with irritable bowel syndrome. World journal of gastroenterology: WJG, 14(32), 5020.