Kan Zicht Verbeteren? 4 Oogoefeningen en Leefstijladviezen.

Ogen kunnen achteruitgaan, maar kunnen ze ook vooruitgaan met bijvoorbeeld oogoefeningen of leefstijlaanpassingen? Kortom, kan zicht verbeteren?

KORT ANTWOORD

Je gezichtsvermogen kun je niet op een natuurlijke wijze verbeteren, dus refractieafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme kun je niet met oogoefeningen verbeteren. Voor dergelijke visuele aandoeningen zul je een bril, contactlenzen of refractieve chirurgie nodig hebben.

Je kunt je visuele vaardigheden wel met een aantal oefeningen optimaliseren. Met visuele therapie (fysiotherapie voor je ogen) kunnen bepaalde oogaandoeningen zelfs verbeteren.

Dit artikel vertelt je of zicht kan verbeteren, hoe je je ogen kunt trainen en hoe je achteruitgang van je ogen kunt tegengaan.

bruine ogen close up

Je ogen trainen

Je kunt je ogen trainen. Daar is meer vraag naar dan je denkt, want tegenwoordig hebben veel mensen last van (digitale) vermoeide ogen. 

Dat komt omdat we elke dag langdurig naar een enkel voorwerp kijken zoals een computerscherm. Hier zijn onze ogen simpelweg niet voor gemaakt. 

Er zijn oogoefeningen die de scherpstelling als uitlijning van je ogen kunnen verbeteren. Een soort van fysiotherapie voor je ogen.

Ook kun je vermoeidheid van je ogen met een aantal oefeningen tegengaan en kun je ervoor zorgen dat je ogen beter gehydrateerd en gesmeerd blijven.

1. Scherpstel Oefeningen

Met scherpstel oefeningen verleg je je focus van dichtbij naar veraf. Een focus/scherpstel oefening doe je als volgt. 

Ga rustig zitten en positioneer je wijsvinger een paar centimeter van het oog af. Focus je op je wijsvinger en breng je wijsvinger op een langzame manier van je oog af terwijl je je aandachtig op je vinger blijft focussen. 

Kijk nu in de verte weg van je vinger en breng je focus terug op je vinger en beweeg de wijsvinger weer richting het oog. Kijk vervolgens weer weg in de verte. Voer deze oefening ongeveer 3 keer uit.

Er is ook nog een variatie van de focus oefening:

  1. positioneer je duim 10 centimeter van het hoofd
  2. kijk 15 seconden lang naar je duim
  3. vervolgens verleg je je focus op een voorwerp zo’n 10-20 meter verderop en kijk je daar 15 seconden naar
  4. kijk vervolgens weer naar je duim
  5. voer deze oefening ongeveer 5 keer uit

2. Potlood push-ups

Beweeg een potlood op armlengte afstand en focus je op de punt van de gum. Stel de letters op de gum scherp en breng de potlood naar je neus en stel de gum of letter scherp.

Wanneer het dubbel gaat, beweeg je de potlood weer weg van het oog. Herhaal deze oefening een aantal keren.

3. De 20-20-20 regel

We zijn aan onze smartphones en computerschermen gekluisterd en kijken vaak ook nog eens te lang naar enkele voorwerpen. 

Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen last hebben van digitale vermoeide ogen.

Met een handig trucje kun je dit helpen voorkomen. Dit doe je door om de 20 minuten 20 seconden lang naar iets op 20 meter afstand te kijken.

4. Extra oefeningen

Er zijn nog een aantal handige oefeningen:

Figuur 8. Focus je 10 meter verderop op een punt op de grond en maak een denkbeeldige 8. Doe dit gedurende een halve minuut en verander van richting.

Ogen rollen. Een roloefening voor je ogen waardoor de ogen zich kunnen gaan ontspannen. Rol je ogen zo ver mogelijk gestrekt langzaam met de klok mee. Vervolgens ga je tegen de klok in gedurende 2-3 minuten. 

Palmen. Deze oefening ontspant de spieren rondom je ogen waarmee je vermoeidheid kan tegengaan. Maak je handen warmer, leg je handen op je ogen en ga 5 minuten lang diep inademen.

Knipperen. Tijdens het knipperen geven je olieklieren een smerende afscheiding af en zullen de tranen ook beter over je oog verspreid worden.

Achteruitgang voorkomen

Je kunt je gezichtsvermogen niet op een natuurlijke magische manier verbeteren. 

Er zijn wel een aantal tips en leefstijladviezen waarmee je de gezondheid van je ogen kan verbeteren en achteruitgang kan helpen voorkomen.

Met een gezond gewicht verlaag je de kans op een aantal oogaandoeningen. Stop ook met roken want dat kan je doorbloeding beïnvloeden. 

Draag buiten een zonnebril om je ogen tegen de UV-straling te beschermen. 

Laat je ogen regelmatig controleren om oogaandoeningen vroeg op te sporen en verdiep je in je familiegeschiedenis om risicofactoren in kaart te brengen.

Hanteer een goede hygiëne en verzorg je contactlenzen op de juiste manier. 

Take home message

Ogen zijn je belangrijkste zintuigen. Van lezen tot autorijden, je zult je ogen elke dag nodig hebben.

Maar kan zicht verbeteren?

Bepaalde oogaandoeningen kunnen met visuele therapie verbeteren, maar refractieafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme kun je niet verbeteren.

Er zijn wel een aantal oefeningen waarmee je je visuele vaardigheden kunt verbeteren.

Zo zijn er scherpstel oefeningen waarbij je van dichtbij naar veraf kijkt en vice versa. Deze oefeningen kun je een paar keer per dag herhalen.

Maak ook gebruik van de 20-20-20 regel waarmee je vermoeide ogen kunt helpen voorkomen. Herinner je er zelf aan om elke 20 minuten, 20 seconden naar iets op 20 meter afstand te kijken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen