Knokkels Tapen: Wanneer en Hoe Precies?

In verschillende situaties kan het tapen van de knokkels erg van pas komen. Je zult dan wel eerst moeten weten hoe je dat op een correcte manier doet.

Dit artikel vertelt je meer over knokkels tapen, waarom mensen het doen, en hoe je het precies moet doen.

man doet aan vechtsport

Waarom mensen hun knokkels tapen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun knokkels tapen.

  1. minder blessures aan je gewrichten
  2. lager risico op breuken
  3. een gebroken knokkel op de juiste plek houden
  4. hogere grijpkracht
  5. betere grijptechniek
  6. verminderen van pijn en zwelling bij bijvoorbeeld artritis of artrose

Van blessurepreventie tot het bevorderen van grijpkracht, knokkels tapen kent een breed scala aan toepassingen. 

Verstuikingen. Je kunt bijvoorbeeld ook een verstuikte knokkel tapen. Dankzij tape wordt de getroffen vinger beter op zijn plek gehouden waardoor de knokkel beter geneest. De tape zorgt dus voor een tijdelijke maar noodzakelijke bewegingsbeperking.

Vechters. Tape geeft de handen van vechters een beschermende barrière. En dat is maar goed ook, want je hand bevat meerdere kleine, fragiele botten en gewrichten die door de herhaalde stoten sneller zullen breken. Naast de botten en gewrichten zijn je pezen en spieren ook beter beschermd, want de handpakking vermindert de impact op de pols.

Reuma. Ook kunnen mensen met reuma er baat bij hebben. Bij artritis kunnen de vingers een grote bron van pijn zijn. Door je handen in te tapen kun je zowel de pijn als de zwelling verminderen.

Hoe moet je je knokkels tapen

Knokkels tapen kan nogal frustrerend zijn, want als het los begint te laten kun je het eraf halen en weer opnieuw beginnen. Voor degenen met meer haren op de vingers en handen kan dit ook nogal pijnlijk zijn.

Gelukkig kun je aan de hand van twee simpele principes deze frustraties voorkomen. De tape moet je over elke knokkel laten kruisen, waarna je een lus over je hand maakt en doorgaat naar de volgende knokkel. 

Zo creëer je dus een stabiele basis die niet snel loslaat terwijl je je handen alsnog kunt bewegen en je voldoende bewegingsvrijheid overhoudt.

Knokkels tapen doe je dus als volgt:

  1. doe de tape omhoog zodat het je knokkel diagonaal kan kruisen
  2. maak een lus rond de vingerbasis en kom aan de andere kant van je vinger uit
  3. breng de tape naar beneden over de knokkel en laat de tape zich over de knokkel kruisen

Om van deze voordelen te profiteren zul je natuurlijk moeten weten hoe je je knokkels op de juiste manieren moet intapen. 

Knokkels tapen voor immobilisatie 

Knokkels tapen kan blessures aan je gewrichten helpen voorkomen en het risico op breuken verlagen.

Maar als je knokkel is gebroken kan tape ook erg fijn zijn. Bij een breuk is het namelijk belangrijk dat het gewricht geïmmobiliseerd wordt en dus op de juiste plek wordt gehouden.

Op deze manier kan het gewricht goed genezen. Knokkels tapen kan dus zowel voor de preventie van blessures als voor de behandeling van blessures gebruikt worden.

De techniek waarbij de knokkels geïmmobiliseerd worden heet buddy taping. Er worden namelijk twee vingers aan elkaar getaped. Vandaar de naam buddy taping.

Naast tape zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om een gebroken knobbel op de goede plaats te houden, zoals spalk of gips.

Waarom basketballers vingers intapen

De vingers van sporters die ballen moeten opvangen krijgen nogal wat te verduren en kunnen ook sneller verstuiken.

Door vingers met elkaar in te tapen kun je verstuikte vingers helpen voorkomen. Dit doen sporters vaak door wijsvinger en tweede vinger met elkaar in te tapen.

Dit zorgt voor een betere ondersteuning waardoor de kans op een verstuiking minder wordt.

Take home message

De huid van je knokkels wordt snel schraal, maar het knokkels tapen wordt voornamelijk voor andere dingen gebruikt.

Knokkels tapen brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kun je er vervelende blessures mee helpen voorkomen terwijl het je grijpkracht en techniek verbetert. 

Kort samengevat laat je de tape over de knokkels kruisen waarna je een lus om de vingerbasis maakt en bij de volgende vinger uitkomt. Deze stappen volg je tot alle knokkels zijn ingetaped.

Knokkels intapen is dus vrij eenvoudig en het zal vervelende problemen in de toekomst helpen voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen