Knokkels Worden Blauw: 3 Grote Oorzaken

Het valt jou en je omgeving gelijk op als je knokkels blauw worden. Veel mensen zijn bang dat hun handen en vingers te weinig bloed krijgen.

Om in leven te blijven en optimaal te functioneren hebben je organen en weefsels namelijk zuurstof nodig. Als ze dit niet krijgen kan je een kleurverandering opmerken. 

Meestal worden blauwe handen veroorzaakt door een zuurstoftekort in het bloed of extreem koude temperaturen. 

Van bloedvatproblemen tot auto-immuunziekten, om verschillende redenen kunnen je knokkels blauw worden.

Het kan nogal een gekke klacht zijn. Zo kunnen je handen blauw zijn terwijl je ledematen juist warm zijn.

Om de klacht aan te pakken en in het vervolg te voorkomen zul je moeten weten waar de blauwe knokkels vandaan komen.

Aan de hand van een aantal symptomen kun je de verschillende mogelijke oorzaken van elkaar helpen onderscheiden.

Dit artikel vertelt je waarom je knokkels blauw worden, waar de kleur precies vandaan komt en wat er aan de hand kan zijn als je een paarse kleur ziet.

man bij dokter

1. Perifere cyanose

Een blauwe kleur kan op zuurstoftekort duiden, dus als je knokkels blauw worden kan er sprake zijn van perifere cyanose, oftewel een zuurstoftekort in de periferie (uiteinden).

Bij perifere cyanose krijgen de uiteindes van je ledematen onvoldoende zuurstofrijk bloed. Zo kunnen verschillende lichaamsdelen blauw worden zoals je handen, vingertoppen of voeten.

Meestal treedt het op als reactie op kou of emotionele stress waardoor de kleine bloedvaten in je huid verkrampen.

In beide handen kun je last hebben van een pijnloze, aanhoudende blauwachtige verkleuring. Het komt minder vaak in beide voeten voor.

2. Ziekte van Raynaud

De kleine slagaders die in huid kunnen als reactie op kou of stress gaan vernauwen. Dit wordt ook wel de ziekte van Raynaud genoemd.

Meestal zijn je vingers en tenen aangetast die blauw, wit, koud en gevoelloos kunnen worden. 

Wanneer de bloedstroom verbetert en je het weer warm krijgt zullen de klachten weer afnemen.

3. Perifere slagaderziekte

Misschien heb je een ziekte in je armslagader die vordert. Blauwe, bleekwitte of koude handen kunnen namelijk een teken zijn van volledig verstopte slagaders. 

Als hier sprake van is, kunnen je vingers zelfs als je ze niet gebruikt ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelen. Een ander teken is dat je hele hand voor koude temperaturen gevoeliger wordt.

Ga direct naar de eerste hulp want dit wordt als een medisch noodgeval beschouwd.

Waar de blauwe kleur vandaan komt

Als het zuurstofgehalte in je bloed lager wordt zal het bloed donkerder rood worden. Door deze donkerdere kleur zul je meer blauw licht gaan weerkaatsen. Vandaar dat je huid dan blauw wordt, of beter gezegd, een blauwe tint krijgt.

Paarse vingers

Een paarse vinger duidt op zuurstofgebrek.

Door een verminderde doorbloeding kunnen je vingers in ernstige gevallen blauw of paars worden. Dit is dus te wijten aan een zuurstofgebrek.

Als je vinger onvoldoende zuurstof krijgt, zou het dus ook kunnen dat andere lichaamsdelen onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen.

Take home message

Als je knokkels blauw worden zal de ongerustheid bij jou misschien toenemen. Ze kunnen ook koud aanvoelen waardoor je al snel bang bent dat je handen en vingers te weinig bloed krijgen.

Dus waarom worden knokkels blauw?

Mogelijke oorzaken zijn onder andere perifere cyanose, de ziekte van Raynaud en perifere slagaderziekte.

Meestal ontstaan blauwe handen door een zuurstoftekort of extreem koude temperaturen. Het verschijnsel dat je huid een blauwachtige kleur krijgt wordt ook wel cyanose genoemd.

Aangezien je knokkels en handen in de periferie liggen wordt het ook wel perifere cyanose genoemd.

Kortom, meestal worden blauwe handen of voeten door kou veroorzaakt. 

Mogelijk heb je de ziekte van Raynaud waarbij de kleine bloedvaten in je vingers of tenen als reactie op kou of stress gaan vernauwen.

Worden je knokkels donker? Dit zou te wijten kunnen zijn aan onder andere acanthosis nigricans, geneesmiddelenreacties of de ziekte van Addison.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pahal, P., & Goyal, A. (2021). Central and Peripheral Cyanosis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.