Kou Vatten Zonder Jas: Feit of Fabel?

Elk jaar zullen volwassen 2-4 keer verkouden worden. Bij elkaar opgeteld zijn dit nogal wat dagen met vervelende symptomen. Met het dragen van een jas wil je dit getal misschien omlaag brengen.

Voordat we naar buiten gaan zal moeder er ons altijd aan herinneren een jas aan te doen om zo geen verkoudheid op te lopen. Maar klopt dat wel, zul je altijd kou vatten zonder jas?

KORT ANTWOORD

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zal je een verkoudheidsvirus eerder binnen oplopen waar het virus zich onderling kan verspreiden. In de winter met de lagere temperaturen zal het virus zich wel gedijen, maar dat betekent niet dat je het buiten zonder jas oploopt. Echter, langdurige blootstelling aan kou kan het immuunsysteem onderdrukken en je vatbaarder maken. Of je met of zonder jas naar buiten gaat, kan je misschien af laten hangen van de temperatuur en hoe je je precies voelt.

Dit artikel vertelt je waar het virus zich gemakkelijk verspreidt, hoe kou je immuunsysteem kan onderdrukken en hoe je het kan herkennen.

vrouw verkouden op bank

Binnenshuis in de winter

Buiten verkouden worden zonder jas is dus een fabel. Er is zeker een verband tussen virussen en koud weer, het wordt daarom ook wel het verkoudheids- en griepseizoen genoemd. 

In de koudere seizoenen neigen de virussen vaker voor te komen. En aangezien we in de winter veel binnenshuis zullen zijn kan de overdracht gemakkelijker plaatsvinden. 

Verkoudheidsvirussen kunnen zich bij koele temperaturen dan wel gemakkelijker verspreiden, er is geen verband tussen koublootstelling en besmetting van een kind.

Het ligt echter iets complexer.

Kou onderdrukt het immuunsysteem

immuunsysteem afweerDe slijmlaag van je neus kan door het koude weer uitgedroogd raken. Als gevolg zul je kwetsbaarder zijn voor een infectie.

Zo kan langdurige koublootstelling het immuunsysteem zelf onderdrukken. Dit blijkt uit een aantal studies. Kleed je dus goed aan. 

Echter, de hygiënische gewoonten om de ziektekiemen te vermijden zijn belangrijker zoals:

 1. afstand houden van zieken
 2. handen regelmatige wassen
 3. oppervlakten desinfecteren

Het is ook belangrijk dat je goed uitgerust bent en niet door slaapgebrek of stress overspannen raakt. Dit kan namelijk je afweer verzwakken.

Maar hoe herken je of je kou gevat hebt?

Oorzaken, symptomen en behandeling van verkoudheid

Symptomen

Als je zonder jas kou vat en ergens het gewone verkoudheidsvirus oploopt kunnen de verkoudheidssymptomen geleidelijk opkomen waaronder:

 1. loopneus, neusverstopping
 2. niezen, hoesten
 3. verhoging
 4. een zere keel
 5. reukverlies
 6. smaakverlies
 7. hoofdpijn
 8. spierpijn
 9. druk in het gezicht en de oren

Bij volwassenen en kinderen zijn de symptomen hetzelfde. Echter, bij kinderen kunnen de symptomen soms langer aanhouden.

Behandeling

Een virale infectie is de meest voorkomende oorzaak van keelpijn en zal vanzelf verdwijnen. Hierbij zal antibiotica niet helpen.

Anderzijds komt een streptokokkeninfectie minder vaak voor waarbij er wel een antibiotica behandeling nodig zal zijn om zo de complicaties te voorkomen.

Als er geen ernstige oorzaken zijn en er bijvoorbeeld sprake is van een gewoon verkoudheidsvirus kunnen huismiddelen verlichting bieden:

 1. voldoende water drinken
 2. koude vloeistoffen, warme vloeistoffen
 3. vochtigheid, stoom
 4. pijnstillers
 5. rust

Als je besmettelijk bent zul je de kans op overdracht moeten verkleinen. Het verkoudheidsvirus is namelijk nogal makkelijk overdraagbaar. Je bent meestal 1-2 weken besmettelijk.

De ziektekiemen kunnen een hele dag op je handen en oppervlakken overleven. Het is daarom belangrijk dat je het met tissues opvangt en ze zo snel mogelijk weggooit. Was je handen ook vaak met warm water en zeep.

Oorzaken

Oorzaken van keelpijn zijn:

 1. griep en verkoudheidsvirussen
 2. groep A streptokokken bacterie
 3. zure reflux
 4. allergieën
 5. sigarettenrook

De meest voorkomende oorzaak van keelpijn zijn griep en verkoudheidsvirussen.

Een thuisbehandeling zal de keelpijn in de meeste gevallen verlichten. Houd echter rekening met de symptomen waarin je naar de huisarts moet gaan:

 1. keelpijn en koorts langer dan 1-2 dagen
 2. verschijnen van een rode uitslag
 3. moeilijk door gezwollen amandelen / adenoïden slapen

Vrouwen in de leeftijd van 20-30 jaar lopen vaker een verkoudheidsvirus. Het nauwe contact met kinderen kan een verklaring zijn.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de vervelende en beperkende symptomen afkomen zodat je je werk en de leuke dingen met je vrienden en familie hervatten. Verschillende thuisbehandelingen kunnen je hierbij misschien helpen.

Take home message

Er zijn meer dan 200 verkoudheidsvirussen die mensen elke winter willen vermijden. Elk jaar kan je verkoudheidsvirus maar liefst 2-4 keer oplopen. 

Had dit lager gelegen als je wat vaker je jas had aangedaan? Dus kun je kou vatten zonder jas?

Als je zonder muts of jas naar buiten gaat zul je niet per se verkouden worden. Dit denken mensen omdat in het koude seizoen de verkoudheids- en griepvirussen weer gedijen. Echter, de besmetting zal binnenshuis juist gemakkelijker plaatsvinden.

Als je het verkoudheidsvirus hebt opgelopen kun je verschillende symptomen ervaren waaronder neusverstopping, loopneus, niezen, een zere keel, hoesten, druk in het gezicht en de oren, hoofdpijn, reukverlies, verhoging, smaakverlies  en spierpijn.

Houd naast een virale oorzaak ook rekening met andere boosdoeners.

Volg de hierboven beschreven voorzorgsmaatregelen om overdracht van het virus en de vervelende symptomen te verkleinen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Doyle, W. J., & Cohen, S. (2009). Etiology of the common cold: Modulating factors. In Common cold (pp. 149-186). Birkhäuser Basel.