Kramp bij Uitrekken: 4 Oorzaken

Kramp is een onwillkeureurige (pijnlijke) spiersamentrekking die meestal een paar seconden tot een paar minuten duurt.

Het is nogal vervelend als er kramp bij het uitrekken optreedt. Het is ook best gek omdat men zegt dat kramp voorkomen kan worden door vóór het sporten te rekken en te strekken.

Dus hoe ontstaat kramp bij uitrekken?

KORT ANTWOORD

Na het rekken kunnen spierkrampen optreden. Hier kunnen een aantal factoren aan hebben bijgedragen. Over het algemeen wordt kramp veroorzaakt door spieroverbelasting, een verstoord elektrolytenevenwicht of door uitdroging. De kans op beenkrampen is hoger door spiervermoeidheid, uitdroging en warme weersomstandigheden. Kramp kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een spierverrekking, of nadat je een houding langdurig hebt vastgehouden.

Als je tijdens het sporten kramp bij het uitrekken hebt komt dat mogelijk door een laag natriumgehalte dat je via het zweet hebt verloren. Deze sportgerelateerde beenkrampen kunnen voorkomen worden door veel water te drinken en niet te intensief te gaan sporten.

Dit artikel vertelt je meer over de oorzaken van kramp en hoe je het in het vervolg kunt helpen voorkomen.

jonge vrouw lage rugklachten

Hoe kramp bij rekken kan ontstaan

  1. Spieroverbelasting: Het uitrekken van een spier kan leiden tot spierkrampen als de spier te zwaar belast wordt. Dit kan gebeuren als je te veel kracht uitoefent tijdens het rekken of als je de spier overbelast hebt tijdens eerdere activiteiten.
  2. Verstoord elektrolytenevenwicht: Elektrolyten, zoals natrium, kalium, magnesium en calcium, spelen een belangrijke rol bij het reguleren van spiercontracties. Een verstoring van het elektrolytenevenwicht, vaak veroorzaakt door een tekort aan deze mineralen, kan leiden tot spierkrampen tijdens het uitrekken.
  3. Uitdroging: Wanneer je uitgedroogd bent, kan het vocht- en elektrolytenevenwicht in je lichaam verstoord raken. Dit kan spierkrampen veroorzaken, inclusief krampen bij het strekken van spieren. Voldoende hydratatie is essentieel om krampen te voorkomen.
  4. Spierverrekking: Als je een spierverrekking hebt opgelopen, kan het uitrekken van die specifieke spier leiden tot krampen. Dit komt doordat de spier al beschadigd of geïrriteerd is, waardoor het rekken ervan ongemak of pijn veroorzaakt.
  5. Langdurige houding: Wanneer je een bepaalde houding gedurende lange tijd vasthoudt, kunnen spieren vermoeid raken en gespannen worden. Het uitrekken van deze spieren na een langdurige houding kan resulteren in krampen.
  6. Verlies van natrium: Bij intensief sporten, vooral bij zweten, verlies je niet alleen vocht maar ook belangrijke elektrolyten, zoals natrium. Een laag natriumgehalte in het lichaam kan spierkrampen veroorzaken tijdens het uitrekken. Het drinken van voldoende water en het aanvullen van elektrolyten kan helpen deze krampen te voorkomen.

Andere mogelijke oorzaken

Kramp treedt dus vaak plotseling op en kan nogal pijnlijk zijn. Tijdens de kramp kun je de spier die aangedaan is niet gebruiken. Meest duurt een kramp een paar seconden tot een paar minuten. 

Kramp kan door meerdere dingen veroorzaakt worden. 

Wanneer de oorzaak bij de spieren ligt kan dat één van de volgende oorzaken zijn: spieroverbelasting, aanspannen van een spier, spierverrekking, langdurig een houding vasthouden of een zenuwbeknelling (zoals door een beknelde nek of rugzenuw of ruggenmergletsel).

Andere oorzaken zijn uitdroging, laag elektrolytengehalte (magnesium, calcium, kalium), bepaalde medicijnen, of zwangerschap.

Er kan ook sprake zijn van een onderliggende gezondheidsprobleem:

  1. onvoldoende bloedtoevoer
  2. schildklieraandoeningen
  3. zwangerschapsproblemen
  4. nierfalen
  5. fibromyalgie
  6. suikerziekte
  7. cirrose
  8. ALS (amyotrofische laterale sclerose)

Vaak zal de onderliggende oorzaak onbekend blijven. 

Nachtelijke beenkrampen hebben over het algemeen te maken met spiervermoeidheid en zenuwproblemen. Bij een hogere leeftijd neemt de kans op nachtelijke beenkrampen toe. Bij zwangeren neemt dit risico ook toe.

Maar wat is de precieze oorzaak van krampen?

Hoe kramp precies ontstaat is nog niet duidelijk, maar er wordt gedacht dat het te maken heeft met ofwel een veranderde zenuwprikkeling ofwel het spontaan ontladen van motorische zenuwen.

Kramp verminderen en voorkomen

Er bestaat dan wel geen wonderpil tegen kramp, de volgende stappen kunnen je helpen om de kramp te verminderen:

  1. rekken, massage
  2. opstaan en rondlopen
  3. ijskompres, warm bad, verwarmingskussen
  4. vrij verkrijgbare pijnstillers

Je kunt het optreden van spierkrampen verkleinen door de veelvoorkomende oorzaken te vermijden:

  1. drink veel water
  2. voor het sporten rekken en strekken
  3. alcohol beperken
  4. vul elektrolyten aan, vooral na het sporten
  5. vermijd overbelasting 

Take home message

Kramp is een onwillekeurige samentrekking die vaak plots kan optreden. Krampen treden het vaakst in de benen op. 

Erg vervelend als je last hebt van kramp bij uitrekken. Hoewel pijnlijke spierkrampen bijvoorbeeld optreden tijdens het sporten of ’s nachts, kan het dus ook optreden als je uitrekt.

Door voor het sporten te rekken en te strekken kun je krampen zelfs voorkomen. Rekken kan dus zelfs kramp tegengaan.

Best gek dat het het tegengestelde effect kan hebben dus waarom heb ik kramp bij uitrekken?

Er treden vaker beenkrampen op wanneer er sprake is van spiervermoeidheid, uitdroging of warme weersomstandigheden. Andere oorzaken zijn onder andere spierverrekking, of langdurig vasthouden van een houding.

Tijdens het sporten is een laag natriumgehalte een mogelijke oorzaak omdat je dat nou eenmaal via het zweet verliest. 

Sportgerelateerde beenkrampen kun je helpen voorkomen worden door veel water te drinken en niet te intensief te sporten.

Kramp kan echter ook veroorzaakt worden door een gezondheidsprobleem of medische aandoening waaronder een elektrolyten- of mineralentekort, onvoldoende bloedtoevoer, beknelde zenuwen, fibromyalgie, cirrose, zwangerschapsproblemen, schildklieraandoeningen, suikerziekte, nierfalen en ALS (amyotrofische laterale sclerose).

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hallegraeff, J. M., van der Schans, C. P., de Ruiter, R., & de Greef, M. H. (2012). Stretching before sleep reduces the frequency and severity of nocturnal leg cramps in older adults: a randomised trial. Journal of physiotherapy, 58(1), 17-22.