Krullend Haar in de Overgang: 4 Oorzaken

Is jouw haartextuur veranderd? Zo kun je krullend haar in de overgang krijgen. Dit kan te wijten zijn aan de hormonale veranderingen.

Dit kan leiden tot droogheid, dunner wordend haar of een veranderde haartextuur.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je krullende haar tijdens de overgang gezond te houden.

Dit artikel vertelt waarom je krullend haar in de overgang kunt krijgen en wat je er allemaal aan kunt doen.

oudere vrouw idee

Hoe ontstaat krullend haar in de overgang?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor mensen in de overgang krullend haar kunnen krijgen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende:

  1. Hormonale veranderingen. In de overgang komen er veranderingen voor in de hormonale balans van het lichaam, waaronder een afname van oestrogenen en progesteron. Dit kan leiden tot veranderingen in de structuur van het haar, waardoor het krulleriger kan worden.
  2. Stress. Stress kan ook invloed hebben op de structuur van het haar. Wanneer je veel stress ervaart, kan dit leiden tot veranderingen in de groei van het haar, waardoor het krulleriger kan worden.
  3. Voeding. Een ongezonde voeding kan ook invloed hebben op de structuur van het haar. Onvoldoende inname van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine D en omega-3-vetzuren, kan leiden tot veranderingen in de groei van het haar, waardoor het krulleriger kan worden.
  4. Medicijnen. Sommige medicijnen kunnen ook invloed hebben op de structuur van het haar. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde anticonceptiepillen, antidepressiva en bloedverdunners.

Hormonale veranderingen in de overgang en krullend haar 

Hormonale veranderingen in de overgang kunnen ervoor zorgen dat je krullen krijgt door een aantal specifieke stappen in het lichaam. Hieronder zal ik deze stappen beschrijven:

  1. Afname van oestrogenen en progesteron. Tijdens de overgang daalt de productie van de hormonen oestrogenen en progesteron in het lichaam. Dit kan leiden tot een afname van de groei van het haar.
  2. Vermindering van de haargroeicyclus. Oestrogenen hebben een directe invloed op de groei van het haar. Wanneer deze hormonen afnemen, kan dit leiden tot vermindering van de haargroeicyclus.
  3. Veranderende structuur van de haarschacht. De afname van oestrogenen en progesteron kan ook leiden tot veranderingen in de structuur van de haarschacht. Hierdoor wordt de haarschacht kwetsbaarder en kan het haar sneller krullen.
  4. Veranderde talgproductie. Oestrogenen hebben ook invloed op talgproductie in de huid, wanneer deze afnemen kan dit leiden tot een verhoogde talgproductie. Dit kan een pluizig effect geven op het haar.
  5. Veranderde afgifte van DHT (dihydrotestosteron). een afname van oestrogenen kan leiden tot een verhoogde afgifte van DHT in het lichaam. DHT is een hormoon dat invloed heeft op de haargroei. Een verhoogde afgifte kan leiden tot een vermindering van de groei van haren en vermindering van haardikte.

Take home message

We hebben besproken hoe hormonale veranderingen in de overgang ervoor kunnen zorgen dat mensen krullend haar krijgen. 

We hebben gezien dat de afname van oestrogenen en progesteron, de vermindering van de haargroeicyclus, veranderende structuur van de haarschacht, veranderde talgproductie en veranderde afgifte van DHT een rol kunnen spelen bij deze verandering.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen