Kun je Met Lenzen in de Sauna? 4 Gevaren

Veel mensen vragen zich af of je met lenzen in de sauna mag en of dat wel veilig is. Dus kun je met lenzen in de sauna?

KORT ANTWOORD

In het algemeen wordt het afgeraden om contactlenzen in een sauna te dragen omdat de hitte en de vochtigheid ervoor kunnen zorgen dat de lenzen uitdrogen en oncomfortabel worden om te dragen. 

Bovendien kan de hitte de lenzen doen vervormen, waardoor het zicht wordt vervormd. Als je je contactlenzen in een sauna moet dragen, zorg er dan voor dat je ze vochtig houdt met een zoutoplossing en neem regelmatig pauzes om je ogen rust te gunnen. 

Het is ook een goed idee om je oogarts te raadplegen voordat je activiteiten onderneemt die je contactlenzen in gevaar kunnen brengen.

Dit artikel vertelt je wat er allemaal met je lenzen in de sauna gebeurt, of je ze in of uit moet doen en handige tips voordat je met je lenzen in de sauna gaat.

hoofdpijn sauna

Wat er met je lenzen in de sauna gebeurt 

Er zijn verschillende mogelijke effecten van het dragen van contactlenzen in een sauna:

 1. Droogte. Door de hitte en vochtigheid van een sauna kunnen contactlenzen uitdrogen, waardoor ze oncomfortabel worden om te dragen. Dit kan leiden tot roodheid, irritatie en ongemak in de ogen.
 2. Vervorming. De hitte van een sauna kan ervoor zorgen dat contactlenzen vervormen, waardoor het zicht wordt vervormd. Dit kan het moeilijk maken om helder te zien en kan gevaarlijk zijn als je activiteiten onderneemt waarbij je goed moet kunnen zien.
 3. Infectie. De hitte en vochtigheid van een sauna kunnen een ideale omgeving creëren voor de groei van bacteriën en andere micro-organismen op contactlenzen. Dit kan het risico op ooginfecties verhogen, zoals conjunctivitis (roze oog) en keratitis (een infectie van het hoornvlies).
 4. Beschadiging van de lenzen. In extreme gevallen kan de hitte van een sauna het materiaal van de contactlenzen beschadigen, wat leidt tot scheuren of andere schade waardoor de lenzen onbruikbaar worden.

In het algemeen is het beter om het dragen van contactlenzen in een sauna te vermijden om deze risico’s op je lenzen en ogen te beperken. 

Als je je contactlenzen toch in een sauna moet dragen, zorg er dan voor dat je ze met een zoutoplossing gehydrateerd houdt en regelmatig een pauze houdt om je ogen rust te gunnen. 

Het is ook een goed idee om je oogarts te raadplegen voordat je activiteiten onderneemt die je contactlenzen in gevaar kunnen brengen.

Lenzen in of uitdoen voor de sauna?

In het algemeen kun je het beste je contactlenzen uitdoen voordat je naar de sauna gaat. De reden hiervoor is dat de hitte en vochtigheid van een sauna ervoor kunnen zorgen dat de lenzen uitdrogen en oncomfortabel worden om te dragen, en ook het risico op ooginfecties en schade aan de lenzen kunnen verhogen.

Er zijn mogelijk situaties waarin het beter is om contactlenzen in een sauna te dragen. Bijvoorbeeld:

 1. Slecht zicht. Als je slecht ziet en afhankelijk bent van je contactlenzen om goed te kunnen zien, kun je mogelijk beter je contactlenzen in een sauna dragen om te voorkomen dat je te maken krijgt met het ongemak en het potentiële gevaar van het proberen te navigeren in de sauna zonder de lenzen.
 2. Eventjes in de sauna. Als je slechts korte tijd in de sauna verblijft en je zeker weet dat je je contactlenzen gehydrateerd kunt houden en kunt voorkomen dat ze uitdrogen, kun je je contactlenzen dragen om te voorkomen dat je ze in en uit moet doen.

Tips voor lenzen in de sauna

Hier volgen enkele tips voor het dragen van contactlenzen in een sauna:

 1. Lenzen uitdoen. Verwijder je contactlenzen voordat je de sauna ingaat. Door de droge hitte en het gebrek aan vochtigheid kunnen de lenzen uitdrogen en oncomfortabel worden om te dragen, wat kan leiden tot oogirritatie of infectie.
 2. Reinigen en ontsmetten. Reinig en ontsmet je contactlenzen voordat je ze weer indoet nadat je de sauna hebt verlaten. De hitte en het zweet kunnen de lenzen vuil of verontreinigd maken, dus het is belangrijk om ze goed te reinigen en te ontsmetten om oogirritatie of infectie te voorkomen.
 3. Neem lenzen spullen mee. Neem een doosje en een oplossing mee naar de sauna. Als je je contactlenzen in de sauna moet uitdoen, is het belangrijk dat je een schoon, droog lenzenbakje en een verse oplossing bij je hebt om je lenzen te bewaren en te reinigen.
 4. Ogen niet aanraken. Vermijd het aanraken van je ogen in de sauna. De hitte en het zweet kunnen ervoor zorgen dat je handen vuil of verontreinigd worden, dus het is belangrijk om te voorkomen dat je je ogen of contactlenzen aanraakt terwijl je in de sauna bent.
 5. Overleg met je dokter. Praat met je oogarts over de beste opties voor het dragen van contactlenzen in een sauna. Je oogarts kan je persoonlijk advies en begeleiding geven over de beste manier om je contactlenzen in een sauna te verzorgen, op basis van jouw individuele behoeften en omstandigheden.

Take home message

Dus kun je met lenzen in de sauna? 

Het wordt over het algemeen afgeraden om contactlenzen in een sauna te dragen, omdat de hitte en de vochtigheid de lenzen kunnen uitdrogen, vervormen en het risico op ooginfecties en schade kunnen vergroten. 

Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het mogelijk beter is om je contactlenzen in de sauna te dragen, bijvoorbeeld als je slecht ziet en je contactlenzen vertrouwt om goed te kunnen zien, of als je maar korte tijd in de sauna bent.

In deze gevallen is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn om je contactlenzen gehydrateerd te houden en regelmatig pauzes te nemen om je ogen rust te gunnen. 

Het beste wat je kunt doen om je contactlenzen en je ogen te beschermen, is je oogarts raadplegen voordat je activiteiten onderneemt waarbij je contactlenzen gevaar lopen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen