Kunnen Gescheurde Pezen Genezen?

Onze pezen zijn de touwen die onze spieren met onze botten verbinden en ons in staat stellen te bewegen. 

Helaas zijn ze ook vatbaar voor letsel, zoals scheuren, die pijn, verlies van beweging en zelfs invaliditeit kunnen veroorzaken. 

Maar kunnen gescheurde pezen genezen?

KORT ANTWOORD

Gescheurde pezen kunnen genezen, maar dit hangt af van de ernst van de scheur. Bij kleine scheurtjes kan het lichaam de pees soms zelf repareren, terwijl bij grotere scheuren een operatie nodig kan zijn. 

De locatie van de scheur kan ook invloed hebben op het genezingsproces van de pees. Bijvoorbeeld, een scheur in het midden van de pees kan moeilijker te herstellen zijn dan een scheur aan de rand. Daarnaast kan de leeftijd en algemene gezondheid van een persoon ook een rol spelen bij het genezingsproces.

Dit artikel vertelt je of gescheurde pezen kunnen genezen, de ernst en herstel per scheur en hoe de gescheurde pezen eigenlijk herstellen.

Sportieve man last van pees knie

Kleine peesscheurtjes kunnen genezen

Wanneer een pees scheurt, moet het lichaam een complex proces doorlopen om het te genezen. 

Bij kleine scheurtjes kan het lichaam soms zelf de pees repareren zonder medische behandeling. 

Dit komt doordat ons lichaam een natuurlijk genezingsproces heeft dat de reparatie van weefsels mogelijk maakt.

  1. Activatie. Wanneer een pees scheurt, wordt het gebied rondom de scheur meteen geactiveerd om de schade te herstellen. 
  2. Verhoogde bloedtoevoer. Het lichaam reageert door de bloedtoevoer naar het getroffen gebied te verhogen, waardoor witte bloedcellen en andere genezende stoffen naar de plek van de scheur worden gebracht. Dit helpt het lichaam om ontstekingen te verminderen en de genezing te versnellen.
  3. Aanmaak van nieuwe cellen. Vervolgens begint het lichaam met de aanmaak van nieuwe cellen die de gescheurde pees opnieuw opbouwen. Deze cellen worden geproduceerd door gespecialiseerde cellen in het lichaam, genaamd fibroblasten, die collageen produceren. Collageen is het eiwit dat het grootste deel van onze pezen, huid en botten vormt en de sterkte en flexibiliteit van deze weefsels bepaalt.
  4. Reparatie. De nieuwe cellen vormen een soort ‘brug’ tussen de gescheurde delen van de pees en beginnen langzaam aan de reparatie. Terwijl de nieuwe cellen zich opbouwen, creëren ze een matrix van collageenvezels, die de scheur opvult en de pees weer aan elkaar hecht.

Het proces van natuurlijke genezing van pezen kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de grootte van de scheur en de locatie in het lichaam. 

Tijdens deze periode is het belangrijk om de betreffende pees rust te geven en te zorgen voor een gezonde levensstijl om het genezingsproces te ondersteunen.

Hoewel het lichaam in sommige gevallen dus zelf in staat is om kleine scheurtjes in pezen te genezen, is het belangrijk om de pees goed in de gaten te houden en op te letten of er sprake is van aanhoudende pijn, stijfheid of andere symptomen. 

Als de scheur niet volledig geneest of terugkomt, kan medische behandeling nodig zijn om het herstel te bevorderen.

Grotere scheuren kunnen vaak niet vanzelf genezen

Bij grotere scheuren in pezen is het vaak niet mogelijk voor het lichaam om de pees zelf te repareren en kan een operatie noodzakelijk zijn om de pees te herstellen. 

In deze gevallen kan de pees volledig zijn doorgescheurd, wat betekent dat de vezels die de pees bij elkaar houden volledig zijn afgescheurd.

Peestransplantatie

De meest voorkomende operatie om gescheurde pezen te herstellen is een peestransplantatie, waarbij een stukje gezonde pees van een andere plek in het lichaam wordt verwijderd en op de gescheurde plek wordt gehecht. 

Dit wordt gedaan omdat het lichaam niet in staat is om de gescheurde pees volledig te herstellen en om de oorspronkelijke functie van de pees te herstellen.

Bij een peestransplantatie wordt het beschadigde deel van de pees operatief verwijderd en vervangen door een gezonde pees van elders in het lichaam. 

De nieuwe pees wordt dan vastgemaakt aan de botstructuren en aan het uiteinde van de gescheurde pees, zodat het nieuwe stuk pees de oorspronkelijke functie kan overnemen.

Gescheurde pees aan elkaar hechten

In sommige gevallen kan een chirurg ook besluiten om de gescheurde pees simpelweg weer aan elkaar te hechten met behulp van hechtingen. Dit is echter alleen mogelijk als de gescheurde pees nog voldoende vezels heeft om te hechten en als de scheur zich in een gebied bevindt dat gemakkelijk toegankelijk is voor de chirurg.

Rust en fysiotherapie

Na een operatie is het belangrijk om een periode van rust te nemen en fysiotherapie te volgen om het herstel te bevorderen en de spieren en pezen rondom het geopereerde gebied te versterken. Dit zal helpen om het herstel te versnellen en de kans op toekomstige verwondingen te verminderen.

Kortom, bij grotere scheuren in pezen is een operatie vaak de enige manier om de pees te herstellen en de oorspronkelijke functie te herstellen. 

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk, afhankelijk van de locatie en de ernst van de scheur, en het is belangrijk om na de operatie de nodige rust te nemen en fysiotherapie te volgen om een volledig herstel te bevorderen.

Belangrijke punten

Naast de hierboven besproken behandelingen en herstelmethoden zijn er nog andere belangrijke aspecten van gescheurde pezen die mensen moeten weten.

Risicofactoren. Sommige mensen lopen een hoger risico op gescheurde pezen dan anderen. Dit kan het gevolg zijn van factoren zoals leeftijd, geslacht, sportactiviteiten, beroepen waarbij veel wordt getild of herhaalde bewegingen worden gemaakt, slechte voeding, obesitas en bepaalde medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Symptomen. Gescheurde pezen kunnen pijn, zwelling, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid veroorzaken. In sommige gevallen kan er ook een knappend of krakend geluid te horen zijn bij het bewegen van het aangetaste gewricht.

Preventie. Het is mogelijk om gescheurde pezen te voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. Dit omvat het opwarmen en stretchen van de spieren voor het sporten of zware werk, het dragen van beschermende apparatuur, het voorkomen van overmatige belasting of herhaalde bewegingen en het handhaven van een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Diagnose. Een arts kan de diagnose van een gescheurde pees stellen door middel van een lichamelijk onderzoek, beeldvormende tests zoals een röntgenfoto of MRI-scan, en het evalueren van de medische geschiedenis van de patiënt.

Hersteltijd. De tijd die nodig is om te herstellen van een gescheurde pees kan variëren afhankelijk van de ernst van de scheur, de behandeling die wordt gevolgd en andere factoren zoals leeftijd en algemene gezondheid. In sommige gevallen kan het enkele weken duren om te herstellen, terwijl het in andere gevallen maanden kan duren.

Langdurige effecten. Hoewel de meeste mensen volledig kunnen herstellen van een gescheurde pees, kan de blessure soms leiden tot blijvende schade en langdurige effecten zoals chronische pijn, verminderde bewegingsvrijheid en verminderde prestaties in sport of werk.

Alternatieve behandelingen. Naast chirurgie en fysiotherapie zijn er ook alternatieve behandelingen beschikbaar voor gescheurde pezen, zoals acupunctuur, massage en chiropractie. Deze kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, maar moeten altijd worden uitgevoerd onder toezicht van een getrainde professional.

Al met al is het belangrijk om gescheurde pezen serieus te nemen en snel medische hulp te zoeken als er sprake is van symptomen. 

Een vroege diagnose en behandeling kan helpen om verdere schade te voorkomen en de kans op een volledig herstel te vergroten.

Take home message

Gescheurde pezen kunnen genezen, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie en grootte van de scheur, de ernst van de blessure en de behandeling die wordt gevolgd. 

Bij kleine scheurtjes kan het lichaam de pees soms zelf repareren, terwijl bij grotere scheuren een operatie nodig kan zijn. 

Het is belangrijk om gescheurde pezen serieus te nemen en snel medische hulp te zoeken als er sprake is van symptomen. 

Met de juiste diagnose en behandeling kan een volledig herstel mogelijk zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cook, J., & Purdam, C. (2012). Rehabilitation following tendon injuries. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 42(3), 153-165. 

Brown, T., Chong, S., & Bremner, A. (2009). A systematic review of the clinical effectiveness and cost-effectiveness of ultrasound in the management of superficial soft tissue injury of the upper and lower limb. Health Technology Assessment, 13(5), 1-180.