Langer je Plas Ophouden: 6 Manieren

We hebben allemaal wel eens bijna in onze broek geplast. Soms is er nou eenmaal geen toilet in de buurt of kunnen we simpelweg nergens heen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je blaasbeheersing te verbeteren waardoor je langer je plas kunt ophouden. 

Dus hoe kan je langer je plas ophouden?

Dit artikel vertelt je een aantal methoden die je kunt toepassen om langer je plas op te kunnen houden.

nodig plassen

1. Vermijd cafeïne- en alcohol

Als je langer je plas wilt kunnen ophouden, is het vermijden van cafeïne en alcohol een goede eerste stap. 

Cafeïne en alcohol zijn namelijk beide diuretica, wat betekent dat ze de werking van je blaas versterken en je dus vaker naar het toilet zullen drijven. 

Daarnaast kan te veel cafeïne je blaas overprikkelen en leiden tot onbedwingbare aandrang om te plassen. 

Door cafeïne en alcohol te beperken, kun je dus helpen om je blaas beter onder controle te houden en langer je plas op te kunnen houden.

2. Voldoende hydratatie

Een andere manier om langer je plas op te kunnen houden, is door voldoende gehydrateerd te blijven. 

Als je voldoende water drinkt, houd je je blaas regelmatig bezig en train je de spieren waardoor je beter je plas kunt ophouden. 

Let wel op hoeveel water je drinkt, want als je te veel drinkt, kan dit leiden tot een overmatige aandrang om te plassen. 

Zorg er dus voor dat je een gezonde hoeveelheid water drinkt en laat je blaas regelmatig legen, dit helpt om je blaas onder controle te houden en langer je plas op te kunnen houden.

3. Regelmatig oefenen

Verder kun je langer je plas ophouden door de spieren in je bekkenbodem te trainen. 

De spieren in je bekkenbodem zijn verantwoordelijk voor het vasthouden van urine, dus hoe sterker deze spieren zijn, hoe beter je plas kunt ophouden. 

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om deze spieren te trainen, zoals Kegel oefeningen. 

Deze oefeningen kun je overal en op elk moment uitvoeren en het enige wat je hoeft te doen, is de spieren in je bekkenbodem aan te spannen en te ontspannen. 

Het regelmatig uitvoeren van deze oefeningen kan helpen om je blaas beter onder controle te houden en langer je plas op te kunnen houden.

4. Regelmatig naar het toilet 

Regelmatig naar het toilet gaan is ook een manier om te helpen je plas langer op te houden. 

Als je op vast tijdstip elke dag naar het toilet gaat, train je je lichaam om op die tijd te moeten plassen. 

Het zal hierdoor beter zijn om de drang om te plassen op te houden tot de volgende geplande toiletbeurt. 

Dit geldt vooral voor degenen die ’s nachts veel moeten plassen. Door een vast toiletbezoek ’s ochtends en ’s avonds te ontwikkelen, zou je het aantal nachtelijke toiletbezoeken moeten kunnen verminderen.

5. Vermijd triggers

Je kunt ook overwegen om bepaalde blaas triggerende dranken en voedsel te vermijden. 

Dit kan de hoeveelheid urine die je produceert verminderen en helpen om je plas langer op te houden. 

Producten zoals koffie, alcohol, citrusvruchten en bepaalde specerijen kunnen de blaas irriteren en het verlangen om te plassen verhogen. 

Het beperken of het vermijden van deze producten kan daarom helpen om langer je plas op te houden. 

Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt, zodat je lichaam gehydrateerd blijft.

6. Overleg met een arts

Je moet met een arts overleggen als je plotseling last hebt van incontinentie, frequent plassen of moeite hebt om je plas op te houden, omdat dit symptomen kunnen zijn van onderliggende aandoeningen. 

Ook als je pijn of ongemak ervaart tijdens het plassen, of als je bloed in je urine ziet, is het verstandig om medische hulp te zoeken. 

De arts kan je onderzoeken en eventueel verder doorverwijzen naar een specialist, zoals een uroloog, om de oorzaak te achterhalen en een behandeling voor te schrijven.

Extra manieren

Er zijn nog meer manieren om de plas langer op te houden:

  1. Vermijd ’s nachts plassen: Plan om niet meer dan twee uur voor het slapen gaan te drinken en gebruik een toilet vlak voor het naar bed gaan om de kans te verkleinen om ’s nachts te moeten plassen.
  2. Pas je dieet aan: Voedingsmiddelen zoals ingeblikte groenten, blaadjes sla en veenbessen kunnen de blaas irriteren en het verlangen om te plassen versterken.

Het is altijd belangrijk om met een arts te overleggen als je problemen hebt met plassen en ze zullen specifieke aanbevelingen voor je kunnen doen, afhankelijk van je specifieke situatie.

Kan langer je plas ophouden slecht voor je zijn?

Langer je plas ophouden kan in sommige gevallen slecht zijn voor je gezondheid. Hieronder staan enkele mogelijke nadelen:

  1. Blaasontstekingen: Wanneer je plas langer ophoudt, neemt de hoeveelheid urine in de blaas toe. Dit verhoogt het risico op blaasontstekingen en UTI’s (urineweginfecties).
  2. Blaasproblemen: Als je langere tijd je plas ophoudt, kan dit leiden tot verminderde blaasfunctie en zwakte van de bekkenbodemspieren. Dit kan blaasproblemen veroorzaken, zoals incontinentie en verlies van controle over de plas.
  3. Urineretentie: Soms kan het onmogelijk zijn om je plas langer op te houden, waardoor urine zich opstapelt in de blaas. Dit kan leiden tot urineretentie, waarbij de blaas niet volledig kan worden geleegd.

Take home message

Er zijn een aantal manieren om de plas langer op te houden. Dus hoe kun je langer je plas ophouden?

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren kunnen helpen om de controle over de blaas te verbeteren. 

Regelmatig naar het toilet gaan en het niet te lang uitstellen kan ook bijdragen aan het langer op te kunnen houden van de plas. 

Vermijd diuretica, zoals koffie en alcohol, en probeer gedurende de dag voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. 

In ernstige gevallen kan het overleggen met een arts noodzakelijk zijn. 

Onthoud dat het langer ophouden van de plas geen permanente oplossing is en in sommige gevallen zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 

Het is daarom belangrijk om een ​​gezonde en evenwichtige aanpak te volgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen