Na een laserbehandeling zal je huid gevoelig zijn en tijd nodig hebben om goed te herstellen. Dus wanneer mag je precies in de zon na een laserbehandeling?
KORT ANTWOORD
Direct na de laserbehandeling is de huid vatbaarder voor schadelijke UV-stralen. Na de laserbehandeling kan je de zon het beste 7-14 dagen vermijden. Het wordt zelfs aanbevolen om blootstelling aan de zon twee maanden na de laserbehandeling te beperken. In deze kwetsbare periode neemt het risico op verbranding, blaren en blijvende kleurveranderingen zoals hypopigmentatie en hyperpigmentatie toe. Als je tijdens de behandeling verbrandt, kan je je afspraak het beste verzetten en wachten tot de huid volledig is genezen. Breng elke dag zonnebrandcrème aan met een SPF van ten minste 30 of hoger om de beste resultaten te krijgen.
Dit artikel vertelt je wanneer je in de zon mag na laserbehandeling inclusief hoe je bijwerkingen kan voorkomen.
UV-stralen van de zon kunnen pigmentveranderingen veroorzaken
De hoge dosering laserstralen zijn erg belastend. Na de procedure neemt de lichtgevoeligheid van de huid dus toe.
Na elke lasersessie zal je huid maar liefst 6 weken gecompromitteerd zijn. Dit houdt in dat je huid extra gevoelig is voor de zonnestraling. Het is daarom belangrijk dat je de volgende aanbevelingen goed doorneemt.
Rondom het laseren moet je zowel voor, tijdens, als na de laserbehandeling de UV-stralen beperken. Het wordt zelfs aanbevolen om de zonblootstelling twee maanden voor de laserbehandeling te beperken.
In aanloop naar de laserbehandeling is het verstandig om de zon 7-14 dagen te vermijden. Het beperken en vermijden van de zon geldt ook na de behandeling.
Oftewel, 7-14 dagen na de laserbehandeling het zonlicht vermijden en gedurende twee maanden na de laatste behandeling het zonlicht te beperken.
De schadelijke UV-stralen kunnen pigmentveranderingen in de huid veroorzaken die mogelijk niet te behandelen zijn. Na de laatste behandeling is het verstandig om je minstens twee maanden extra te beschermen.
Smeer jezelf goed in met een zonnebrandcrème met een SPF van tenminste 30 of hoger en vermijd directe blootstelling aan de zon. Geef jezelf extra bescherming door een breedgerande hoed te dragen.
Kortom, vermijd de zon 7-14 dagen na de behandeling en beperk vervolgens de zonblootstelling tot twee maanden na de behandeling.
Wat als je veel gezond hebt voor de laserbehandeling?
Wanneer je twee weken voor de laserontharingsbehandeling aan de zon bent blootgesteld, kan je niet behandeld worden.
Elk pigment op je huid zal de laser doen bruinen. Dus als je gebruind of verbrandt bent, is het beter om je afspraak te verzetten.
Tijdens de laserbehandelingen moet je huid goed beschermd zijn. In het geval van een verbrande huid zal je moeten wachten tot de huid volledig genezen is.
Er mag dus geen roodheid meer aanwezig zijn en de huid mag niet vervellen. Dit duurt wel 5 weken of langer.
Kortom, je mag dus niet in de zon na, tijdens of voor de laserbehandeling. Houd hier rekening mee.
Bijwerkingen van zonblootstelling na laserbehandeling
Na de laserbehandeling is de huid gevoelig en heeft het tijd nodig om te genezen. Het is dus niet het geschikte moment om de zon in te gaan anders kan je last krijgen van nare bijwerkingen.
Na de behandeling
Als je tegen het advies ingaat en alsnog na laserbehandeling in de zon gaat, kan je neveneffecten ondervinden.
Zo kan overmatige blootstelling aan UV-stralen de huid beschadigen. Ga daarom niet zonnebaden en vermijd zonnebanken.
De bijwerkingen die kunnen optreden na zonblootstelling worden versterkt:
- verbranding door de zon
- blaarvorming
- blijvende kleurveranderingen: hyperpigmentatie, hypopigmentatie
Voor de laserbehandeling
Tijdens het verwijderingsproces wordt er lichtenergie gebruikt. Je huid wordt gevoeliger voor deze lichtenergie als je in de zon geweest. De kans op hyperpigmentatie, verbranding en littekenvorming zal hierdoor toenemen.
Dit verklaart ook waarom je niet behandeld kan worden als je lichtgevoelige of fotosensibiliserende geneesmiddelen inneemt.
Als je om wat voor reden toch buiten bent, is het belangrijk dat je je huid bedekt en de UVA- en UVB-stralen blokkeert met een zonnebrandcrème.
Kortom, blootstelling aan de zon kan zowel voor als na de laserbehandeling voor bijwerkingen zorgen.
Take home message
Dankzij lasers en hun geconcentreerde lichtstralen kan overmatig en ongewenst haar verwijderd worden. Hierbij worden de haarstrengen en dode lichaamscellen geëlimineerd. Na een behandeling moet je voorzichtig zijn.
Een laserbehandeling is namelijk erg belastend voor de huid, waardoor het gevoeliger wordt en vatbaarder wordt voor schade. Dan luidt al snel de vraag, wanneer mag je in de zon na laserbehandeling?
Het wordt aanbevolen om de zon in aanloop naar de laserbehandeling 7-14 dagen te vermijden. Maar dan ben je er nog niet. Voor het optimale resultaat dien je de zon twee maanden na de behandeling te beperken.
Riskeer geen huidschade en vermijd het strand en de zonnebanken. Geef je huid de tijd om goed te genezen.
Over Diederik
Bronnen
Gan, S. D., & Graber, E. M. (2013). Laser hair removal: a review. Dermatologic Surgery, 39(6), 823-838.
Liew, S. H. (2002). Laser hair removal. American journal of clinical dermatology, 3(2), 107-115.
Lanigan, S. W. (2003). Incidence of side effects after laser hair removal. Journal of the American Academy of Dermatology, 49(5), 882-886.