Lipoom of Sarcoom? 3 Herkenbare Verschillen

Lipoom en sarcoom worden vaak door elkaar gehaald. Qua naam lijken ze ook op elkaar. Zowel lipomen en sarcomen komen tussen de leeftijd van 40 – 60 jaar voor. 

Maar wat is het verschil tussen lipoom en sarcoom?

KORT ANTWOORD

Een lipoom is een goedaardig vetgezwel terwijl een sarcoom een kwaadaardig (of soms goedaardig) bindweefselgezwel is. Een lipoom groeit in het onderhuidse vetweefsel en zal zich niet door het lichaam verspreiden. Een sarcoom kan in spieren, vet, zenuwen, diepe huidweefsels, vezelachtige weefsels of bloedvaten ontstaan en uitzaaien. Lipomen komen vaak voor terwijl sarcomen zeldzaam zijn.

Dit artikel vertelt je de verschillen tussen lipoom en sarcoom inclusief de gezwellen afzonderlijk.

lipoom of sarcoom

Wat is een lipoom?

Een lipoom is een vetgezwel dat langzaam groeit. Het bindt zich in de meeste gevallen tussen de huid en onderliggende spierlaag.

Lipomen ontstaan vaak in het onderhuidse vetweefsel. Ze voelen aan als koepelvormige zachte knobbels.

Een lipoom is meestal niet gevoelig. Het voelt deegachtig en bij lichte druk met een vinger beweegt het makkelijk.

De grootte van een lipoom varieert van een erwt tot meerdere centimeters.

Lipomen komen relatief vaak voor, ongeveer 1 op de 1000 mensen. Ze kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar tussen 40 – 60 jaar komen lipomen het vaakst voor.

Rond de middelbare leeftijd worden lipomen meestal ontdekt.

De precieze oorzaak van lipomen, waarom ze dus groeien is niet helemaal duidelijk. De kans op een lipoom neemt wel toe als een familielid een lipoom heeft, het is dus wel erfelijk.

Lipomen vallen onder de goedaardige tumoren. Dit houdt in dat een lipoom zich niet door het lichaam zal verspreiden.

Zonder behandeling zullen lipomen niet vanzelf verdwijnen.

Lipomen zijn dus niet gevaarlijk, maar om cosmetische redenen laten veel mensen ze met chirurgische excisie verwijderen.

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kanker dat in het bindweefsel groeit. Het is een zeldzame vorm van kanker.

Bindweefsel zijn cellen die lichaamsweefsels met elkaar verbinden of ondersteunen. Een sarcoom begint daarom vaak in de botten of weke delen.

Weke delen sarcomen ontstaan in weefsels zoals spieren, vet, vezelachtige weefsels, zenuwen, diepe huidweefsels of bloedvaten.

Kortom, sarcomen kunnen in elk lichaamsdeel worden aangetroffen.

In vergelijking met vaker voorkomende kankersoorten ontstaan sarcomen dus in een ander weefsel.

We gaan hier nog iets dieper op in.

Om precies te zijn ontstaan carcinomen (kankers) in epitheelcellen terwijl sarcomen zich in de mesenchymale cellen ontwikkelen.

Mesenchymale cellen vormen de botten en zachte weefsels (pezen, spieren bloedvaten).

Een weke delen sarcoom verschijnt meestal als een afgeronde massa dat zich onder het huidoppervlak bevindt. De huid zelf is in de meeste gevallen niet aangetast.

Het kan zacht of stevig zijn. Wanneer de sarcoom diep zit kan het been of arm in vergelijking met de andere kant voller of groter lijken.

Leeftijdsverdeling sarcoom:

  • < 40 jaar: 20.7%
  • 40 – 60 jaar: 27.6%
  • > 60 jaar: 51.7%

Waar komt de naam vandaan

Aan de hand van de naam weet je vaak al precies wat er mee bedoelt wordt.

Lipoma. Lipos betekent vet. 

Sarcoma. Sarx betekent vlees.

Take home message

Er bestaat nogal wat verwarring tussen lipomen en sarcomen terwijl ze erg van elkaar verschillen.

Een lipoom is een vetgezwel terwijl een sarcoom een gezwel van het bindweefsel is. Lipomen zijn goedaardig terwijl sarcomen kwaadaardig zijn en kunnen uitzaaien.

Zoals de naam al zegt groeit een lipoom in het onderhuidse vetweefsel terwijl een sarcoom in de spieren, diepe huidweefsels, vet, zenuwen, vezelachtige weefsels of bloedvaten kan ontstaan.

Lipomen komen relatief vaak voor (1 op de 1000) terwijl sarcomen zeldzaam zijn. De één is meestal ongevaarlijk terwijl de ander fataal kan zijn. 

Een lipoom kan om cosmetische redenen verwijderd worden terwijl een sarcoom (indien mogelijk) verwijderd moet worden om het leven te redden.

Kortom, een lipoom is een veelvoorkomend goedaardig vetgezwel en een sarcoom is juist een zeldzaam kwaadaardig bindweefselgezwel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kolb, L., Yarrarapu, S. N. S., Ameer, M. A., & Rosario-Collazo, J. A. (2021). Lipoma. StatPearls [Internet].

Popovich, J. R., Kashyap, S., & Cassaro, S. (2021). Sarcoma. StatPearls [Internet].