Mag je de Anticonceptiepil Kapot Bijten?

Niet iedereen vindt het fijn om de pil door te slikken. Dus, in plaats van te slikken, mag je de anticonceptiepil ook kapot bijten?

KORT ANTWOORD

Als de pil niet ontworpen is om kapot te bijten, te kauwen of te pletten zou je dat ook niet moeten doen. Als je op een anticonceptiepil bijt die hier niet voor ontworpen is, kan de werkzame stof mogelijk niet goed geabsorbeerd worden en kan de pil onwerkzaam worden. De anticonceptiepil is namelijk een enterisch omhulde tablet. Dit omhulsel voorkomt dat de stof al in de maag vrijkomt. Er bestaan ook kauwbare anticonceptiepillen. Na het kauwen van een anticonceptie is het belangrijk dat je 240 milliliter water drinkt om ervoor te zorgen dat er niks achter blijft en de volledige dosis in je maag terecht komt.

Dit artikel vertelt je of je de anticonceptie pil mag doorbijten, hoe het omhulsel werkt en hoe je een kauwbare tablet moet innemen.

anticonceptiepil twijfelende vrouw

Mag je de anticonceptiepil kapot bijten

Veel mensen hebben moeite met het doorslikken van tabletten. Daarom bijten mensen ze nog wel eens kapot of laten ze het een beetje in de mond oplossen. Maar wat gebeurt er dan met de werkzaamheid? 

Het kan ook onbewust gaan. Sommige vrouwen pletten de anticonceptiepil per ongeluk. Dit kan nog wel eens gebeuren als je het uit de verpakking haalt. Dit kan veel zorgen opleveren. Je wilt tenslotte niet dat je bescherming in gevaar komt.

Je mag de anticonceptiepil niet zomaar kapot bijten en daar is een goede verklaring voor.

Omhulsel van de anticonceptiepil

De anticonceptie is niet zomaar in pilvorm. Om dit te begrijpen moet je iets meer over het omhulsel weten. 

Tabletten zijn enterisch omhuld. Oftewel ze zijn met een materiaal omhuld die het vrijkomen van de werkzame stof voorkomt.

Op deze manier kan het materiaal eerst door de maag naar de dunne darm gaan voordat het vrijkomt. De vertaling van enterisch is namelijk dat het betrekking heeft op de dunne darm.

Weetje

Wist je dat als je een pil zonder water doorslikt je de slokdarm kan beschadigen? De pil kan tijdens het passeren van de slokdarm namelijk een kleine scheur veroorzaken.

Mag je de anticonceptiepil breken of pletten?

Veel mensen hebben dus moeite met het doorslikken van de anticonceptiepil. Het in kleine stukjes pletten of breken zou het een stuk gemakkelijker maken.

Als je de pil toch besluit te pletten is het belangrijk dat je niks achter laat en alle stukjes binnenkrijgt om de werkzaamheid hoog te houden.

Kauwbare anticonceptiepil

Je kan het beste de anticonceptiepil in z’n geheel met een vloeistof doorslikken. Maar gelukkig is er een optie voor degene die hier moeite mee hebben.

Begin 2000 is er een kauwpil goedgekeurd. Deze kauwpillen bevatten net als de reguliere anticonceptiepil dezelfde hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen.

In de verpakking: 

  • 21 werkzame pillen
  • 7 inactieve pillen

Als je de pil kauwt is het belangrijk dat je daarna 240 millimeter water drinkt. Op deze manier kan de volledige dosis in de maag terecht komen.

Net zoals de andere anticonceptiepillen heeft de kauwbare pil dezelfde bijwerkingen zoals een hogere kans op beroertes, bloedstolsels en hartaanvallen. 

Kortom, de kauwbare pillen bevatten dezelfde hormonen die in standaard anticonceptiepillen aanwezig zijn.

Onduidelijkheid of je de pil mag kauwen

Er zijn maar weinig artikelen op internet die dit goed onderzocht hebben. Door het gebrek aan informatie zijn er veel mensen die zeggen dat het kapot bijten prima is.

Echter, als het niet op de verpakking staat moet je het ook zeker niet doen. De correcte inname is er niet zonder reden. Geneesmiddelen verschillen namelijk van elkaar.

Zo is een kauwbare tablet speciaal ontworpen voor het kauwen. Als je twijfelt of je je de anticonceptiepil kapot mag bijten kan je het voor de zekerheid altijd aan een arts navragen.

Neem geen risico’s met de werkzaamheid van je anticonceptiepil. Het is het belangrijkst dat je goed beschermt bent en niet voor verrassingen komt te staan. 

Take home message 

Het slikken van een pil is niet voor iedereen gemakkelijk. Dus mag je de anticonceptiepil kapot bijten?

Bijt de anticonceptie pil niet kapot. Hiermee kan de absorptie veranderd worden en de effectiviteit van de pil verstoord worden.

Bijt dus niet zomaar een anticonceptiepil kapot. Het zou op de verpakking moeten staan als de tabletten ontworpen zijn om op te kauwen. Bijt geen tablet kapot met een enterische coating. 

Als je de anticonceptiepil in kleine stukjes besluit te breken, is het belangrijk dat je alle stukjes binnenkrijgt. Bij twijfel moet je het aan een arts vragen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Weisberg, E. (2012). A chewable low-dose oral contraceptive: a new birth control option?. Patient preference and adherence, 6, 355.