Mag je in de Zon als je Zwanger bent?

Zonlicht voedt je lichaam met het cruciale vitamine D, maar te veel onbeschermde zonblootstelling kan meer kwaad dan goed doen.

Deze tegenstrijdige informatie is erg vervelend, vooral als je tijdens de zwangerschap de perfecte omstandigheden probeert te creëren. Dus hoe zit het precies? Mag je in de zon als je zwanger bent?

KORT ANTWOORD

Als je zwanger bent mag je zeker in de zon. Dankzij het zonlicht kan je lichaam vitamine D aanmaken wat cruciaal is voor een gezonde botontwikkeling van de baby. Echter, tijdens de zwangerschap zal je huid door veranderende hormoonspiegels gevoeliger worden. Je kan hierdoor sneller verbranden, uitdrogen, overhitten en loopt een grotere kans op verkleuringen (pigmentvlekken) van de huid. Voorkom de bijwerkingen door je goed in te smeren of te bedekken, de duur van zonblootstelling te beperken en direct de schaduw op te zoeken zodra je het te warm krijgt.

Dit artikel vertelt je of je de invloed van zon op zwangerschap, hoe veel zon je mag en de gevaren van zon tijdens de zwangerschap.

zwangere vrouw op het strand

Invloed van zon op zwangerschap

Verhoogde huidgevoeligheid. Tijdens de zwangerschap merken veel vrouwen dat hun huid gevoeliger is. Je zal in de zon en onder de zonnebank dus sneller kunnen verbranden. Dit wordt veroorzaakt door veranderende hormoonspiegels.

Zonnebrand schaadt niet direct de baby. Sommige vrouwen zijn bang dat de baby in de baarmoeder zonnebrand kan oplopen. Je baby zal in de meeste gevallen geen last van de verbranding hebben omdat zonnebrand normaal gesproken alleen huiddiep is.

UV-stralen schaden niet de foetus. Tijdens de zwangerschap kan je veilig zonnebaden. De zonnestralen zullen de groeiende foetus niet beschadigen.

Vitamine D bevordert botontwikkeling. Blootstelling aan de zon is juist essentieel. Je lichaam kan met behulp van de zon vitamine D aanmaken. Vitamine D is erg belangrijk voor een goede botontwikkeling van de baby.

Zonlicht verhelpt placentaproblemen. Een onderzoek heeft de effecten van zonlicht op de zwangerschap onderzocht. Het bleek dat zonlicht de kans op placentaproblemen kon helpen verkleinen. Hiermee kunnen problemen zoals een slecht groeiende baby, vroeggeboorte, pre-eclampsie en doodgeboorte mogelijk voorkomen worden.

Ontstaan pigmentvlekken. De veranderende hormoonspiegels maken na zonblootstelling het risico op pigmentvlekken (verkleuringen) van de huid groter. Tijdens de zwangerschap zit er namelijk meer melanine in de huid. Soms kunnen er op het gezicht chloasma verschijnen, dit zijn onregelmatige, donkere huidvlekken.

Weetje

Wist je dat je baby tegen week 22 licht en donker kan waarnemen? Als er licht op je buik schijnt zou je je baby kunnen voelen reageren.

Om genoeg zonlicht te krijgen en het risico op huidkanker te verkleinen, moet je niet te lang direct in de zon. Overdag tien minuten tussen 10.00 en 15.00 uur kan al voldoende zijn.

De gevaren van zon tijdens de zwangerschap 

Als je je verbrandt heeft de baby daar waarschijnlijk geen last van. Echter, uitdroging en oververhitting door overmatige zonblootstelling kan wel voor problemen zorgen.

Langdurige zonblootstelling verhoogt de kans op uitdroging. Hier moet je erg voorzichtig mee zijn tijdens de zwangerschap.

Oververhitting door verbranding

Oververhitting kan een risico voor je baby vormen. Het kan te warm worden voor je baby wanneer je lichaamstemperatuur 39°C of hoger wordt.

Blootstelling aan hoge temperaturen wordt in verband gebracht met een lager geboortegewicht wat de gezondheid van de baby negatief kan beïnvloeden.

Door de hitte zal het lichaam van de moeder af proberen te koelen door de bloedvaten samen te trekken. Als gevolg kan de foetus minder voedingsstoffen binnenkrijgen.

UV-straling

Uiteraard dien je jezelf goed te beschermen omdat overmatige blootstelling aan de zon de kans op huidveroudering en huidkanker vergroot.

Bedek de kwetsbare plekken en smeer de blootgestelde gebieden in met zonnebrandcrème. Smeer jezelf elke twee uur in. Als je het water in gaat kan je jezelf nog frequenter insmeren. 

Mag je zonnebrand als je zwanger bent?

zwangere vrouw doet zonnebrand opNu we het over zonnebrand hebben, zal je je misschien afvragen of hier nog risico’s aan verbonden zijn.

Hier zitten een aantal haken en ogen aan. Tijdens de zwangerschap kun je zonnebrand veilig gebruiken. Maar je moet in het eerste trimester wel voorzichtig zijn omdat het gebruik van oxybenzone zonnefilters en zonneproducten de kans op de ziekte van Hirschsprung kan verhogen. Dit is een aangeboren afwijking, 

Oxybenzone kan via het bloed de embryonale ontwikkeling negatief beïnvloeden. Daarnaast kan ook octinoxate via de huid in het bloed terecht worden. 

Kies dus voor een zonnebrand zonder oxybenzone of octinoxate.

Take home message 

Zwangerschap brengt extra uitdagingen met zich mee. De zon maakt het niet altijd even gemakkelijker. Dus mag je in de zon als je zwanger bent?

TIjdens de zwangerschap mag je in de zon. Dankzij voldoende zon blootstelling kan het lichaam vitamine D aanmaken wat voor een gezonde ontwikkeling essentieel is.

De aanbevelingen blijven ongeveer hetzelfde. Voorkom overmatige zonblootstelling om verbranding, uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Smeer jezelf daarom goed in, bedek kwetsbare delen, drink genoeg water en zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur nooit hoger wordt dan 39°C.

Kies tot slot voor een zonnebrand zonder oxybenzone of octinoxate.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Karras, S., Paschou, S. A., Kandaraki, E., Anagnostis, P., Annweiler, C., Tarlatzis, B. C., … & Goulis, D. G. (2016). Hypovitaminosis D in pregnancy in the Mediterranean region: a systematic review. European journal of clinical nutrition, 70(9), 979-986.

Mulyani, E. Y., Hardinsyah, H., Briawan, D., & Santoso, B. I. (2018). The impact of dehydration in the third trimesters on pregnancy outcome-infant birth weight and length. Jurnal Gizi dan Pangan, 13(3), 157-164.

Bolanča, I., Bolanča, Ž., Kuna, K., Vuković, A., Tučkar, N., Herman, R., & Grubišić, G. (2008). Chloasma–the mask of pregnancy. Collegium antropologicum, 32(2), 139-141.