Mag je na Botox in de Zon?

In de zomer nemen veel mensen een botoxbehandeling, maar door de huidverouderende UV-stralen van de zon ga je al snel afvragen of het de resultaten niet sneller zal laten verdwijnen. Kortom, is het wel verstandig in de zon na botox?

Blootstelling aan de zon heeft geen invloed op de levensduur van de botox. Botox bevindt zich namelijk in de binnenste huidlagen waar de UV-straling de resultaten niet zal aantasten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de zon de doorbloeding verhoogt. Om te voorkomen dat de botox zich sneller verspreidt, wordt het daarom aangeraden om op de dag van de behandeling de zon even te vermijden. Ga direct na de behandeling ook niet langer dan 4-6 uur zonnen. Het is wel belangrijk dat je alle lichaamsdelen goed met zonnebrand insmeert en dus ook je gezicht en lippen. 

Dit artikel vertelt je waarom je in de zon mag na botox en waar je rekening mee moet houden.

vrouw krijgt botox toegediend

Waarom zonnen na botox geen probleem is

Op vakantie ben je niet van plan om heel de dag binnen of in de schaduw te gaan zitten. Maar je huid heeft net een behandeling ondergaan en je wilt natuurlijk niet je resultaten en pas behandelde huid ruïneren. 

Gelukkig tast de zon de botox niet aan en kan je zonder zorgen van de zon genieten. Hier zijn een paar redenen voor.  

Zon leidt niet tot botoxafbraak. Veel mensen zijn bang dat de zonnestraling de botox sneller afbreekt waardoor de resultaten dus sneller verdwijnen. Dit is echter een fabel.

UV reikt niet tot de gezichtsspieren. De spieren in je gezicht hebben een diepe behandeling gekregen. Op een plek waar UV-stralen simpelweg niet bij kunnen komen. Botox en dermale fillers worden in de binnenste huidlagen toegediend. Dit verklaart waarom blootstelling aan de zon geen invloed op de resultaten zal hebben. 

Cosmetische behandelingen. Botox en Juvederm zijn populaire cosmetische behandelingen waar de zon gelukkig geen impact op heeft.

Weetje

Wist je dat botox overmatig zweten vermindert? De botoxinjecties gaan het zweten tegen wat tijdens de zomerhitte van pas kan komen. Het kan zelfs hoofdpijn en migraine verminderen.

Dag van de botox behandeling 

Hoewel de zon geen directe invloed heeft op de botox moet je wel rekening houden met een indirecte invloed. 

Door de zon zullen de bloedvaten in je huid gaan verwijden waardoor de bloedsomloop verhoogd wordt. Als gevolg zou de botox zich sneller kunnen verspreiden.

Het wordt daarom aangeraden om op dezelfde dag van de benadeling even niet in de zon te komen. 

Daarnaast maakt ook de duur uit. 

Direct na je botox behandeling kan je maar beter niet lang gaan zonnen, omdat het indirecte effect van de zon dan het grootst kan zijn. Vier uur of langer wordt daarom afgeraden. Na deze eerste dag kan je je normale routine zorgeloos hervatten.

Of je nou wel of geen botox behandeling hebt ondergaan, probeer niet te lang in de zon te liggen en smeer je altijd goed in met zonnebrand om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. 

Extra tips: 

  1. je kan blauwe plekken verminderen met ijskompressen voor en na de behandeling 
  2. de eerste dagen na de botox behandeling niet in het gewicht wrijven of masseren
  3. tot 2 dagen na de behandeling warmteblootstelling vermijden (sauna, jacuzzi, sporten enz)
  4. gebruik een zonnefilter spray

Vroegtijdige veroudering in de zon 

Hoewel de zon je botox behandeling niet zal beïnvloeden, is het belangrijk dat je je goed blijft insmeren. Veel mensen vergeten bijvoorbeeld hun lippen in te smeren.

De bruine kleur ziet er op korte termijn dan wel mooi uit, maar op de lange termijn kunnen er zonnevlekken, rimpels en huidkanker ontstaan. Reden genoeg om je goed in te smeren.

De schadelijke UV-stralen verhogen de kans op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. Door je om de 2 uur goed in te smeren kan je deze risico’s verlagen.

Take home message 

De zomer is voor veel mensen hét moment om nog een botox behandeling te nemen net voordat ze op vakantie gaan.

Echter, door de blootstelling aan de zon ga je je als snel afvragen of het je resultaten vervaagt of dat het geen kwaad kan. 

In de zon na botox? De botox behandeling wordt niet beïnvloed door UV-straling. Het is wel verstandig om de zon de eerste dag te vermijden om te voorkomen dat de botox zich sneller verspreidt.

Je kan na de eerste dag van de behandeling dus zorgeloos van de zon genieten. Wees gerust en geniet van je vakantie!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Satriyasa, B. K. (2019). Botulinum toxin (Botox) A for reducing the appearance of facial wrinkles: a literature review of clinical use and pharmacological aspect. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 12, 223.

Nahai, F., Lorenc, Z. P., Kenkel, J. M., Fagien, S., Hirmand, H., Nestor, M. S., … & Waldorf, H. A. (2013). A review of onabotulinumtoxinA (Botox). Aesthetic surgery journal, 33(1_Supplement), 9S-12S.