Mag je Roken als je Nuchter moet zijn?

Voor het bloedprikken of operatie moet je nuchter zijn. Maar daarnaast zijn er nog andere dingen die je moet laten. Mag je roken als je nuchter bent?

KORT ANTWOORD

Roken kan zowel een bloedtest als operatie beïnvloeden. Bij een bloedtest kan roken namelijk je spijsvertering en daarmee de bloedsuiker beïnvloeden. Bij een operatie is het nog belangrijker. Het wordt aangeraden om twee weken voor de operatie te stoppen met roken, 6 weken voor de operatie zou mogelijk nog beter zijn. Als je stopt met roken duurt het namelijk meerdere weken voordat je immuunsysteem en longen beter werken. Als je blijft roken neemt de kans op ademhalingsproblemen en longontsteking toe. Door zowel voor als na de operatie een tijdje niet te roken kan je de kans op wondcomplicaties met 50% verlagen. Bovendien is soms een nicotinetest voorafgaand aan de operatie verplicht. Dit gaat om operaties waarbij een goede doorbloeding noodzakelijk is.

Dit artikel vertelt je wat er kan gebeuren als je toch rookt als je nuchter moet zijn inclusief de gevolgen voor het bloedprikken of voor een operatie.

jonge vrouw kijkt vragend naar sigaret

Waarom je niet mag roken voor een operatie

Roken heeft een negatieve invloed op je bloedvaten, hart en longen. Je wilt natuurlijk in je beste staat zijn als je onder het mes gaat of een medische procedure ondergaat.

Het blijkt dat rokers een langere genezingstijd hebben, een hogere kans hebben op wondinfecties en dat er ook problemen zijn met littekenvorming. 

Om deze reden wordt het aangeraden om voor de operatie minstens 8 weken niet te roken. Mensen die dit doen hebben minder van de hierboven genoemde problemen.

Weetje

Wist je dat zelfs passief roken de anesthesie kan beïnvloeden?

De arts kan zien of je regelmatig rookt. Nicotine kan namelijk in medische test worden aangetoond zoals in je bloed, urine, haar en speeksel.

Verplichte nicotinetest voor operatie

Sommige operaties vereisen een goede doorbloeding. In dat geval moeten rokers soms een verplichte nicotinetest afleggen.

Voorafgaand aan de operatie kan in het kantoor de nicotinetest uitgevoerd worden. Het resultaat krijg je onmiddellijk binnen middels een bloedtest. 

Bij een ongewenste uitslag zal de operatie geannuleerd worden. Aangezien de operatie uitvoerig is gepland en alle benodigdheden klaar lagen zal je 10% aan reserveringskosten moeten betalen.

Na 1-3 dagen zal het nicotine het bloed verlaten. Na 3 tot 4 dagen is nicotine niet meer aantoonbaar in de urine.

Pauzeren met roken leidt tot minder wondcomplicaties

Het is verstandig om zowel voor als na de operatie een tijdje niet te roken. Zo kan je de kans op wondcomplicaties drastisch verlagen.

Door vier tot zes weken voor de operatie te stoppen en ook na de operatie nog eens 4 weken rookvrij te blijven, kan je de kans op wondcomplicaties met maar liefst 50% verlagen.

Wellicht trek je deze positieve gewoonte door en stop je volledig met roken. Hiermee kan je extra levensjaren toevoegen.

Mag je roken voor bloedprikken?

Voor het bloedprikken moet je meestal 8-12 uur vasten en dus nuchter zijn. Uiteraard mag je niets eten in deze periode, maar hoe zit dat met roken? Mag je roken voor bloedprikken?

Roken kan de resultaten van je bloedonderzoek beïnvloeden. Vermijd het roken als er expliciet naar gevraagd wordt. 

Roken kan de spijsvertering opdrijven wat invloed heeft op de resultaten van het bloedonderzoek. Hetzelfde geldt voor sporten en kauwgom kauwen.

Weetje

Wist je dat zelfs suikervrije kauwgom je bloedsuiker kan beïnvloeden? Voor bloedprikken mag je dit dus niet nemen.

De arts kan aan de hand van de bloedtest zien of je rookt. Zelfs als je wordt blootgesteld aan meeroken kan de nicotine in je bloed terecht komen.

Take home message

Voor bloedonderzoek of operaties moet je meerdere uren vasten. Vasten kan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van sommige bloedonderzoeken verhogen. 

In deze periode mag je niets eten, maar mag je roken als je nuchter moet zijn?

Het is verstandig om twee weken voor de operatie niet meer te roken, er kan ook een periode van 6 weken aangeraden worden.

Bovendien vereisen sommige operaties een verplichte nicotinetest, dit betreft operaties waar een goede doorbloeding noodzakelijk is.

Ook na de operatie is het verstandig om niet te roken. Roken kan het herstel namelijk negatief beïnvloeden omdat het je zuurstof verlaagt, het hart belast, de longen beschadigt en de bloeddruk beïnvloedt. 

Naast niet eten en niet roken mag je ook geen (suikervrije) kauwgom, en geen alcohol (i.v.m. leverfunctietesten). Bovendien mag je ook niet sporten. 

Ook kan roken parameters van een gezondheidscontrole beïnvloeden zoals de bloeddruk en hartslag. Kortom, sigaretten kunnen behoorlijk wat testresultaten beïnvloeden. 

Dit is nogal wat informatie. Als je ergens over twijfelt kun je het altijd aan je dokter vragen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Rodrigo, C. (2000). The effects of cigarette smoking on anesthesia. Anesthesia progress, 47(4), 143.