Mag je Zwemmen met Krentenbaard?

Krentenbaard verspreidt zich razendsnel. Alleen al door het aanraken van besmette voorwerpen kun je krentenbaard oplopen. Denk hierbij aan handdoeken, kleding en beddengoed. Dan vraag je je al snel af of je mag zwemmen met krentenbaard.

KORT ANTWOORD

Hoewel krentenbaard zich niet via het water verspreidt, moet je niet met krentenbaard gaan zwemmen. Je kunt de bacterie namelijk op verschillende manieren alsnog oplopen, bijvoorbeeld via de besmette huid, een besmette handdoek, zwembadoppervlakken, speelgoed en terrasmeubilair. Het gevaar zit in een klein hoekje, zeker met actieve en speelse kinderen. Vermijd het zwemmen totdat de huid is genezen. Hetzelfde geldt voor waterpokken, cellulitis of exanthemata. Twee dagen na de behandeling of twee dagen nadat er geen korstjes meer zijn, of de zweren niet meer blaren, is krentenbaard niet meer besmettelijk.

Dit artikel belicht waarom het verstandiger is om niet met krentenbaard naar het zwembad te gaan en hoe je verspreiding kunt voorkomen.

krentenbaard mond kind

Vermijd het zwembad met krentenbaard

Jaarlijks lopen miljoenen kinderen streptokokgerelateerde ziekten op, waaronder impetigo, beter bekend als krentenbaard.

Kinderen zijn vaak degenen die besmet raken met krentenbaard, en vanwege de hoge besmettelijkheid is het tijdens een uitbraak niet raadzaam om deel te nemen aan activiteiten zoals zwemmen.

Volgens artsen is het soms noodzakelijk om patiënten met impetigo uit openbare ruimten, zoals zwembaden, te weren om de verspreiding van krentenbaard te beperken.

Impetigo is zeer besmettelijk en het vocht uit de zweertjes kan druipen en sijpelen. Tijdens een actieve impetigo-uitbraak wil je dus niet in een zwembad zijn, omdat het zich via de besmette huid, zwemkleding en zwembroek op anderen kan verspreiden.

Wanneer een kind antibiotica krijgt, is het meestal binnen 24 uur niet meer besmettelijk. Als je op korte termijn op vakantie gaat, naar het zwembad gaat of naar het strand gaat, kan een antibioticakuur daarom handig zijn.

Er zijn drie soorten impetigo:

  1. Impetigo contagiosa: een zeer besmettelijke bacteriële huidinfectie die zich uit met rode zweertjes die scheuren en vocht of pus afscheiden.
  2. Ecthyma: een ernstige vorm met pijnlijke diepe zweren op de voeten en benen.
  3. Bulleuze impetigo: met vloeistof gevulde blaasjes.

In de meeste gevallen loop je impetigo niet op via water, vooral niet in sterk gechloreerd zwembadwater of zeewater, waar zwembadchemicaliën de bacteriën kunnen doden. Het risico op infectie neemt echter toe als er onvoldoende zwembadchemicaliën aanwezig zijn. Het is van belang om te begrijpen hoe krentenbaard zich precies verspreidt.

Hoe verspreidt krentenbaard zich?

Uit het verspreidingsmechanisme van krentenbaard kun je afleiden of je met krentenbaard mag zwemmen.

Krentenbaard presenteert zich met zweertjes. Wanneer iemand de zweertjes aanraakt of met het vocht uit de zweertjes in aanraking komt kunnen de bacteriën zich verspreiden. 

Kortom, als je de besmette huid aanraakt of besmette voorwerpen kan je al impetigo oplopen.

Door je handen vaak te wassen kan je voorkomen dat krentenbaard zich verspreidt.

kinderen in zwembadIn een zwembad zal een kind misschien niet zo snel impetigo (krentenbaard) oplopen. Het kan zich namelijk niet in water verspreiden. 

Er zijn echter genoeg andere manieren in een zwembad waarop een kind de ander kan besmetten, bijvoorbeeld via de besmette huid, badpak of zwembroek.

Verspreiding voorkomen:

  1. met stromend water en milde zeep de aangedane plekken voorzichtig af wassen
  2. dek de aangetaste plekken na het wassen met gaas lichtjes af 
  3. de kleren, handdoeken en beddengoed dienen dagelijks met heet water gewassen worden

Kortom, via de besmette huid of een besmette handdoek kan iemand in het zwembad krentenbaard alsnog oplopen. Ga daarom niet zwemmen met impetigo. 

Over het algemeent geldt dat als impetigo nat is dat het ook besmettelijk is. Zodra de huid weer normaal is zal het risico op infectie afnemen. 

Gelukkig kan je het voordat het genezen is op meerdere manieren voorkomen.

Verspreiding krentenbaard voorkomen

Hoe kan je krentenbaard voorkomen:

  1. vermijd huid-op-huidcontact 
  2. raak de zweertjes niet aan
  3. persoonlijke spullen niet delen 
  4. alle kleding in heet water wassen 
  5. niet krabben 
  6. zweertjes met zeep en water wassen
  7. korte nagels om verspreiding via het krabben tegen te gaan 
  8. elke keer een schoon washandje gebruiken
  9. de zweertjes schoon en bedekt houden 
  10. dek de zweertjes met gaas af 
  11. droog de handen met een schone handdoek af 
  12. desinfecteer alle oppervlakken die een impetigopatiënt heeft aangeraakt 
  13. anti-jeukmiddel

Take home message

Krentenbaard (impetigo) is de meest voorkomende bacteriële huidinfectie bij kinderen. De veroorzakers van krentenbaard zijn Streptococcus pyogenes en Staphylococcus aureus.

Krentenbaard verspreidt zich razendsnel. Door te jeuken en te krabben zullen andere lichaamsdelen snel geïnfecteerd raken. Dus mag je zwemmen met krentenbaard?

Je mag niet met krentenbaard zwemmen. Om de verspreiding te voorkomen is dus het verstandig om openbare ruimtes te vermijden. 

Krentenbaard verspreidt zich dan wel niet via het water, er zijn genoeg andere manieren in het zwembad om de ziekte te verspreiden. 

Denk bijvoorbeeld aan het aanraken van de besmette huid of besmette handdoek. Krentenbaard treft meestal kinderen die samen erg actief zijn en elkaar veel aanraken.

Kortom, ga niet naar het zwembad met krentenbaard. Was zowel je lichaam als haar met stromend water en zeep. Persoonlijke hygiëne is dus erg belangrijk. 

In de meeste gevallen zal impetigo zonder medicatie binnen twee tot drie weken vanzelf verdwijnen. 

Om complicaties te voorkomen kan antibiotica voorgeschreven worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Darmstadt, G. L., & Lane, A. T. (1994). Impetigo: an overview. Pediatric dermatology, 11(4), 293-303.