Mag Tupperware in de Magnetron?

Eten bewaar je het gemakklijkst in zo’n handige tupperware. Zo kan je het de volgende dag weer opwarmen en er nogmaals van genieten. 

Zodra je het opnieuw gaat opwarmen wil je tijd en afwas besparen en gooi je het liefst het geheel zo in de magnetron. Echter, sommigen menen dat dat schadelijk is doordat plastic smelt, maar klopt dat wel? 

Mag een tupperware in de magnetron?

KORT ANTWOORD

Alleen tupperware met een magnetronveilige embleem op de bodem mag in de magnetron. Volgens de huidige gegevens zal het voedsel dan niet negatief beïnvloed worden. Kijk dus goed naar het embleem, een doos met 3 golvende lijnen. De tupperware producten die vanaf 2010 in de Verenigde Staten en Canada zijn verkocht zijn veiliger in de magnetron omdat ze vrij zijn van BPA. Probeer kunstoffen uit de magnetron te houden en beschouw het alleen als veilig in de koelkast en vriezer. In koude omstandigheden zijn kunstoffen volgens de huidige gegevens heel veilig.

Dit artikel vertelt je belangrijke tips voor tupperware in de magnetron, de gevaarlijke stoffen in tupperware inclusief de gevaarlijke bestanddelen die tupperware er juist niet in heeft.

tupperware magnetron

Voorkom lekkende tupperware in de magnetron met deze tips

Het iconische merk tupperware bestaat al heel lang. Het is ideaal om voedsel mee op te bergen. Het zou nog gemakkelijker zijn als je het ook direct in de magnetron zou kunnen doen.

Echter, de combinatie van plastic en hitte baart veel mensen zorgen. Maar als het volgens het embleem magnetronbestendig is, zou je het volgens de huidige gegevens veilig gebruikt kunnen worden zonder dat het je voedsel negatief beïnvloedt. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Verdeling. Het is geen fijn idee dat voedsel direct tegen het plastic aan kookt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je bevroren porties opwarmt. Het is daarom handig om het bevroren eten in porties te verdelen zodat de warmte door het gerecht kan bewegen. 

tupperware ventielStoomventiel. Tupperware producten die voor de magnetron geschikt zijn beschikken over een aantal bijzondere eigenschappen waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. Zo zijn ze afgedicht met een stoomventiel en hebben ze speciale deksels. Als je de tupperware in de magnetron zet moet je het ventilatierooster dus openen.

Magnetronstand. Volgens de instructies van de fabrikant mag je het voedsel op de stand ‘’medium heat’’ niet langer dan 3 minuten verwarmen. Echter, vaak is dit niet lang genoeg. In dat geval moet je het na 3 minuten uit de magnetron halen en goed roeren. Het proces kan je vervolgens weer herhalen.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen. Het wordt afgeraden om voedsel met een hoog suiker- of vetgehalte op te warmen. Deze voedingsmiddelen kunnen zeer heet worden en daarmee de houders beschadigen.

Regelmatig roeren. Je wilt natuurlijk ook geen vlekken en beschadiging in de magnetron oplopen. Door regelmatig te roeren kan je de kans hierop verkleinen.

Kortom, gebruik tupperware alleen om voedsel te verwarmen, open het ventilatiegat, niet langer dan drie minuten, gebruik alleen ‘’medium heat’’ en blijf onder de vulstreep.

Gevaarlijke stoffen tupperware

Tupperware is op de hoogte van alle zorgen van de klanten. Daarom hebben ze een overzicht gemaakt van de plastics die in hun producten voorkomen en welke juist niet. 

De huidige tupperware producten bevatten geen:

  • PVC (polyvinylchloride)
  • PET (polyethyleentereftalaat)
  • PS (polystyreen)
Weetje

Wist je dat tupperware al sinds 1945 bestaat? Het werd toen al ontwikkeld om wegwerpverpakkingen te verminderen.

BPA tupperware

Sinds maart 2010 is de tupperware in Amerika en Canada BPA-vrij. Dit staat op hun website vermeldt. Goed nieuws, want dit maakt het veiliger voor de magnetron.

BPA (Bisfenol A) is al meer dan 40 jaar gebruikt. We zijn er helaas allemaal aan blootgesteld en dragen het mogelijk in ons weefsel.

BPA is een kunstof verharder, als je het binnenkrijgt bestaat er de kans dat het je hersenen en prostaatklier aantast.

Om deze reden is BPA geleidelijk vervangen voor Bisfenol B. Of dit echt veiliger is, zullen we na verloop van tijd leren.

Tupperware onderzoek

Alle tupperware producten zijn ook ontworpen voor magnetron. Het plastic is bedoeld voor het gebruik in de magnetron. Desondanks moet je altijd naar het magnetronveilige embleem zoeken.

Er lijkt een consensus te zijn dat alle tupperware producten magnetronbestendig zijn, maar dat is niet het geval.

Tupperware heeft veel testen uitgevoerd om te kijken welke producten nou echt magnetronbestendig zijn.

Zoals je hebt gemerkt komt er wat betreft de veiligheid nogal veel bij kijken. Tijdens het onderzoek kom je in een waar konijnenhol terecht.

Er zijn twee grote gevaren van plastic in de magnetron. Het kan gaan smelten of de plastic chemicaliën kunnen in je voedsel lekken.

Om deze zorgen weg te nemen heeft tupperware  de Resin ID Codes gedeeld, dit is de lijst met kunstoffen die gebruikt worden.

Take home message

Veel mensen warmen hun eten in de magnetron op. Alleen zit het eten vaak in tupperware bakjes en zijn mensen ongerust dat plastic aan het eten afgegeven wordt. Dus mag tupperware in de magnetron?

Hoewel alle tupperware producten van plastic zijn gemaakt kan je niet alle tupperware producten in de magnetron doen. Kijk dus goed naar het embleem waar magnetronbestendig opstaat.

Kortom, je weet alleen zeker of tupperware in de magnetron mag als je een magnetronveilig symbool aantreft met 3 golvende lijnen.

Tupperware is dus niet alleen handig, het is ook nog eens gemakkelijk te onderhouden en duurzaam.

Over het algemeen is tupperware ook vaatwasmachinebestendig. Het is gewoonlijk ook vriezerbestendig.

Als je kunstoffen vermijdt houd je nog maar weinig opties over. Het beste alternatief is waarschijnlijk glas (niet-reactief glas). Maar ook glas kan gevaarlijk zijn als het breekt.

De plastic die vandaag als veilig wordt beschouwd is dat morgen mogelijk niet meer. Houd hier ook rekening mee.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Erler, C., & Novak, J. (2010). Bisphenol a exposure: human risk and health policy. Journal of pediatric nursing, 25(5), 400-407.

Vandenberg, L. N., Hauser, R., Marcus, M., Olea, N., & Welshons, W. V. (2007). Human exposure to bisphenol A (BPA). Reproductive toxicology, 24(2), 139-177.