Ga je Meer Eten door de Pil?

Er zitten krachtige hormonen in de anticonceptiepil en zoals we weten kunnen hormonen onze eetlust beïnvloeden. 

En je hebt vast wel eens verhalen gehoord van mensen die flink zijn aangekomen door de pil. Dus ga je meer eten door de pil?

KORT ANTWOORD

Sommige vrouwen gaan door de pil te veel of te vaak eten. De pil kan de kans op eetbuien dus verhogen. De eetlustcentra in je hersenen (hypothalamus) worden namelijk door oestrogeen gereguleerd.

Dit artikel vertelt je of je door de pil meer gaat eten, hoe je door de pil kan aankomen, en andere bijwerkingen van de pil.

anticonceptiepil twijfelende vrouw

Hoeveel gewichtstoename door de pil?

Er is een verband tussen de anticonceptiepil en gewichtstoename. Als je een paar weken met de pil bent begonnen, kun je een paar kilo aangekomen zijn. Zo zijn er zelfs mensen die in een korte periode maar liefst 10 kilo aankomen. 

Gelukkig is het meestal geen 10 kilo. Een studie heeft aangetoond dat je na 6-12 maanden pilgebruik met alleen progestageen gemiddeld minder dan 2 kilo zult aankomen.

In de meeste anticonceptiepillen zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen.

weegschaal afvallenDoor hoge oestrogeenspiegels kun je meer vocht gaan vasthouden waardoor je dus in gewicht toeneemt. Dit wordt ook wel premenstruele vochtretentie genoemd.

Tijdens de menstruatiecyclus zijn er hormonale schommelingen. Door de snelle toename in oestrogeen en progestageen kun je voor de menstruatie zelfs een opgeblazen gevoel hebben. 

Kortom, de gewichtsafname door de anticonceptiepil bestaat vooral uit water.

Omdat er in de moderne anticonceptiepillen lagere doses oestrogeen en progestatines zitten, zul je ook minder hormonaal vocht vasthouden, maar je kunt nog steeds een paar kilo aankomen.

Naast meer eten door de pil en gewichtstoename door het vasthouden van vocht zijn er nog meer dingen die je op kunt merken.

4 Aandachtspunten

Er zijn nog een aantal punten met betrekking tot gewichtstoename en de anticonceptiepil:

  1. Individuele variatie: Niet alle vrouwen ervaren gewichtstoename als gevolg van het gebruik van de anticonceptiepil. De reactie op hormonen kan sterk variëren tussen individuen. Sommige vrouwen kunnen wat gewicht aankomen, terwijl anderen geen verandering in hun gewicht opmerken.
  2. Levensstijlfactoren: Gewichtstoename door de pil kan ook worden beïnvloed door andere factoren, zoals voeding en lichamelijke activiteit. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, inclusief evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, om eventuele gewichtsveranderingen te beheersen.
  3. Spiermassa versus vetmassa: Gewichtstoename kan verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat sommige vrouwen spiermassa opbouwen door bijvoorbeeld vochtretentie of andere hormonale veranderingen, wat resulteert in een toename van het gewicht. Spierweefsel is echter compacter dan vetweefsel, dus het is belangrijk om niet alleen naar het gewicht te kijken, maar ook naar de veranderingen in lichaamssamenstelling.
  4. Raadpleeg een arts: Als je je zorgen maakt over gewichtstoename of andere bijwerkingen van de anticonceptiepil, is het raadzaam om dit te bespreken met een arts of gynaecoloog. Ze kunnen je helpen de juiste anticonceptiemethode te vinden die past bij jouw individuele behoeften en mogelijke bijwerkingen minimaliseert.

Bijwerkingen en complicaties van de pil

De anticonceptiepil is zeer veilig, maar het kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen.

De anticonceptiepil kan leiden tot sommige bijwerkingen en complicaties. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn pijnlijke borsten, hoofdpijn, misselijkheid en bloedingen tussen de menstruaties. 

Daarnaast kan de pil het risico verhogen op vaatziekten, zoals beroertes, hartaanvallen en bloedstolsels.

De kans op medische problemen is groter als je ouder dan 35 jaar bent, rookt of als er risicofactoren zijn voor een hartaanval, waaronder suikerziekte, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en bloedstollingsaandoeningen.

De pil kan in zeldzame gevallen tot levertumoren leiden. Anderzijds kan de combinatiepil het risico op eierstok- of baarmoederkanker juist verlagen.

De meest voorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil:

  1. pijnlijke borsten
  2. bloedingen tussen de menstruaties
  3. stemmingswisselingen
  4. tijdelijke gewichtstoename: vasthouden van vocht
  5. hoofdpijn
  6. misselijkheid

De bijwerkingen zijn meestal gelukkig van korte duur, maar er zijn nog twee andere bijwerkingen die we kort toelichten.

Hart- en vaatziekten. De kans op complicaties is dan wel klein, de combinatiepil kan de kans op bloedstolsels, beroertes en hartaanvallen enigszins verhogen. Bij een ernstige complicatie kan er zich een bloedstolsel in de longen, hersenen, benen of het hart ontwikkelen. De combinatiepil kan dit risico dus verhogen, maar het risico wordt ook groter als je bedlegerig bent of in het gips ligt. De pil kan in zeldzame gevallen zelfs tot de dood leiden.

Kanker. Voor een lange periode kan de anticonceptiepil veilig worden ingenomen, maar uit onderzoek blijkt dat de pil de kans op bepaalde kankersoorten zou kunnen verhogen. Zo kan de anticonceptiepil volgens de American Cancer Society de kans verhogen op baarmoederhalskanker en borstkanker op de lange termijn verhogen. De kans op levertumoren kan door de combinatiepil verhoogd worden. Anderzijds kan de anticonceptiepil je juist ook tegen kanker beschermen. Uit studies blijkt namelijk dat de anticonceptie pil de kans op eierstokkanker met 27% verlaagt en de kans op endometriumkanker met 50% verlaagt. Deze bescherming kan na het stoppen van de combinatie anticonceptiepil kan tot wel 30 jaar lang aanhouden.

Houd rekening met de schadelijke effecten, met name als je risicofactoren hebt of bepaalde onderliggende aandoeningen.

Over het algemeen is de pil zeer veilig en zeer effectief en is de kans op complicaties klein. 

Take home message

Als je de pil inneemt zul je hormonen binnenkrijgen. Deze hormonen kunnen de menstruatie verlichten en menstruatiekrampen verminderen. 

Maar hebben de hormonen ook invloed op je eetlust? 

Ga je meer eten door de pil?

De pil kan de kans op eetbuien verhogen waardoor sommige vrouwen te veel of te vaak gaan eten. Dit komt omdat je eetlustcentra door oestrogeen gereguleerd worden.

Er zijn ook een aantal bijwerkingen en complicaties waar je rekening mee moet houden.

De anticonceptiepil is over het algemeen zeer veilig en zeer effectief, maar de pil kan de kans op beroertes, bloedstolsels en hartaanvallen enigszins verhogen. Complicaties zijn gelukkig zeldzaam.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cooper, D. B., & Mahdy, H. (2021). Oral contraceptive pills. StatPearls [Internet].