Hoe Mesalazine Immuunsysteem Beïnvloedt.

Mesalazine wordt voorgeschreven bij de behandeling van de inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bij deze aandoeningen valt het lichaam het eigen gezonde lichaamsweefsel aan. 

50-70% van de patiënten met milde colitis ulcerosa hebben baat bij Mesalazine. Het kan namelijk ontstekingen verminderen. Maar hoe werkt dat precies, hoe beïnvloedt mesalazine het immuunsysteem?

KORT ANTWOORD

Mesalazine vermindert ontstekingen en zwellingen in de dikke darm. Dit doet mesalazine mogelijk door op het darmslijmvlies in te werken, waarmee het voorkomt dat het lichaam stoffen aanmaakt die voor de ontsteking zorgen. Het effect van mesalazine is echter wel vergelijkbaar met immunosuppressiva. Zo kan mesalazine het aantal witte bloedcellen verminderen waardoor je infecties minder goed kan afweren.

Dit artikel vertelt je of mesalazine op het immuunsysteem inwerkt, hoe het werkt, waar het voor gegeven wordt en bijwerkingen die op kunnen treden.

immuunsysteem afweer

Hoe werkt Mesalazine

Niemand weet het precieze werkingsmechanisme van mesalazine, maar er wordt gedacht dat het op het ontstoken darmslijmvlies inwerkt en daarmee voorkomt dat je lichaam ontstekingsstoffen aanmaakt.

Mesalazine is een aminosalicylaat dat ontstekingen en daarmee zwelling in de dikke darm vermindert.

Met dit geneesmiddel kunnen opflakkeringen van inflammatoire darmaandoeningen behandeld en voorkomen worden.

Het zal ontstekingen en andere symptomen in je darmen verminderen waardoor de klachten verbeteren.

Omdat mesalazine ontstekingen kan verminderen wordt het voor een aantal aandoeningen voorgeschreven.

Waar Mesalazine voor gegeven wordt

Mesalazine wordt voorgeschreven bij de behandeling van colitis ulcerosa en bij milde tot matige ziekte van Crohn. 

Mesalazine kan de volgende symptomen van colitis ulcerosa verminderen waaronder:

  1. diarree
  2. maagpijn
  3. rectale bloedingen

Mesalazine kan echter ook bijwerkingen veroorzaken.

Bijwerkingen mesalazine

Bijwerkingen die op kunnen treden zijn onder andere hoofdpijn, diarree, misselijkheid of braken. 

Als je last blijft houden van een van deze klachten of als ze verergeren, moet je direct je dokter of apotheker waarschuwen.

Bovendien kunnen er ook ernstige bijwerkingen optreden. 

Nieronderzoek

Aminosalicylaten zullen het immuunsysteem niet onderdrukken, daarom hoef je niet regelmatig je bloed te laten onderzoeken. 

Echter, aminosalicylaten kunnen leiden tot nierafwijkingen. Om deze reden moet je om de 2 jaar je nierfunctie laten onderzoeken en soms een urineonderzoek laten uitvoeren.

Andere namen van mesalazine

Geneesmiddelen kunnen nogal verwarrend zijn, immers niet iedereen is een apotheker. Zo zul je misschien een andere naam voorbij horen komen. Er zijn namelijk ook andere namen voor mesalazine, zoals 5-aminosalicylzuur (5-ASA). 

Ernstige infecties

Zoals hierboven besproken is het effect van mesalazine dus vergelijkbaar met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken/kalmeren (immunosuppressiva).

Wees je ervan bewust dat er in veel vergelijkingen een associatie blijkt te zijn tussen Mesalazine en sulfasalazine met ernstige COVID-19 infecties.

Zo werd er gekeken of het gebruik van wel of geen mesalazine of sulfasalazine tot een hogere kans op ernstige COVID-19 infecties leidde.

Om te weten hoe dit precies komt is het goed om wat meer te weten te komen over het werkingsmechanisme van mesalazine.

Take home message

Bij inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, kan mesalazine gebruikt worden. Mesalazine is op recept verkrijgbaar van je dokter. 

Beïnvloedt mesalazine immuunsysteem?

Mesalazine behoort tot de aminosalicylaten en vermindert de zwelling in de dikke darm. Hoewel men niet precies weet hoe het werkt wordt er gedacht dat mesalazine op je ontstoken darmslijmvlies inwerkt en voorkomt dat je lichaam stoffen aanmaakt die voor ontstekingen zorgen.

Kortom, het wordt aangenomen dat mesalazine de ontsteking in de dikke darm vermindert.

Het kan ook roodheid verminderen en helpen bij de genezing. Wees je bewust van eventuele bijwerkingen die op kunnen treden.

Houd in het achterhoofd dat er bij vergelijkingen een associatie bleek te zijn tussen mesalazine en sulfasalazine en ernstige COVID-19 infecties.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bergman, R., & Parkes, M. (2006). Systematic review: the use of mesalazine in inflammatory bowel disease. Alimentary pharmacology & therapeutics, 23(7), 841-855.

Williams, C., Panaccione, R., Ghosh, S., & Rioux, K. (2011). Optimizing clinical use of mesalazine (5-aminosalicylic acid) in inflammatory bowel disease. Therapeutic advances in gastroenterology, 4(4), 237-248.