Met Lenzen Dutje Doen: 4 Gevaren

Als je moe bent wil je het liefst gelijk naar dromenland gaan zonder eerst je lenzen uit te doen. Door heel de routine van het uitdoen kun je weer wakker worden.

Maar is het wel veilig of brengt het risico’s met zich mee? Kortom, kun je met lenzen dutje doen?

KORT ANTWOORD

Het is niet veilig om een dutje te doen met lenzen. Dit komt doordat lenzen de ogen bedekken en dit kan leiden tot een afname van zuurstof naar het oog, wat kan leiden tot ontstekingen en andere oogproblemen. Bovendien kan het dragen van lenzen tijdens het slapen leiden tot verwonding van het oog als de lenzen niet correct worden verwijderd.

Het is daarom het beste om lenzen altijd te verwijderen voordat je gaat slapen, ongeacht hoe lang je van plan bent om te dutten. Dit is de enige manier om de gezondheid van je ogen te beschermen en om ervoor te zorgen dat je lenzen correct blijven functioneren. 

Als je lenzen wilt dragen tijdens het slapen, overweeg dan om contactlenzen te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor nachtelijk gebruik. Deze lenzen kunnen worden gedragen tijdens het slapen.

Dit artikel vertelt je wat er kan gebeuren als je met lenzen een dutje doet.

vrouw-slaapt-op-het-werk

Wat gebeurt er als je in slaap valt met lenzen in

Met lenzen een dutje te doen kan een aantal mogelijke complicaties met zich meebrengen waaronder:

1. Afname van zuurstof naar het oog

Wanneer we slapen, neemt de bloedcirculatie in het lichaam af, waardoor er minder zuurstof naar de ogen kan stromen. 

Als we lenzen dragen, kan dit proces nog verder worden belemmerd omdat de lenzen een extra barrière vormen die de zuurstofafgifte naar het oog beperkt. 

Dit kan leiden tot ontstekingen en andere oogproblemen, zoals droge ogen, roodheid, jeuk en pijn.

2. Verwonding van het oog

Als we lenzen dragen tijdens het slapen, is er een risico dat de lenzen verplaatsen of uitdrogen. 

Dit kan leiden tot ongemak of zelfs oogbeschadiging als de lenzen niet correct worden verwijderd. 

Als de lenzen bijvoorbeeld verplaatsen, kan dit leiden tot irritatie of zelfs verwonding van het oog.

3. Uitdroging van het oog

Tijdens het slapen kan er een uitdroging van het oog optreden. Dit gebeurt wanneer de traanfilm die het oog bedekt en beschermt, niet voldoende aanwezig is. 

Dit kan leiden tot pijn en irritatie van het oog, en kan ook leiden tot droge ogen, roodheid en andere oogproblemen.

4. Verplaatsing of uitdroging van de lenzen

Lenzen kunnen verplaatsen of uitdrogen tijdens het slapen, wat kan leiden tot ongemak of zelfs oogbeschadiging. 

Dit gebeurt omdat de oogleden tijdens het slapen niet meer over de ogen bewegen, zoals ze normaal gesproken doen wanneer we wakker zijn. 

Dit betekent dat er minder tranen worden geproduceerd om de ogen vochtig te houden en de lenzen te bevochtigen. 

Als gevolg hiervan kunnen de lenzen uitdrogen, wat pijn en irritatie kan veroorzaken. 

Bovendien kunnen de lenzen verplaatsen als gevolg van de bewegingen van het oog tijdens het slapen, wat kan leiden tot oncomfortabel dragen en zelfs oogbeschadiging.

Hoe vaak vallen mensen met lenzen in slaap?

Het is moeilijk om te zeggen hoe vaak mensen met lenzen in slaap vallen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de persoon in kwestie, hun slaappatroon en het type lenzen dat ze dragen. 

Bovendien is er geen specifiek onderzoek naar dit onderwerp, dus het is moeilijk om een ​​precieze schatting te geven.

Take home message. 

Kun je met lenzen dutje doen?

Het is niet veilig om een dutje te doen met lenzen, omdat dit kan leiden tot een aantal mogelijke complicaties. Deze kunnen onder andere zijn:

  1. Afname van zuurstof naar het oog: door het dragen van lenzen worden de ogen bedekt, waardoor er minder zuurstof naar het oog kan stromen. Dit kan leiden tot ontstekingen en andere oogproblemen.
  2. Verwonding van het oog: als de lenzen niet correct worden verwijderd tijdens het slapen, kan dit leiden tot verwonding van het oog.
  3. Uitdroging van het oog: door het dragen van lenzen tijdens het slapen kan er een uitdroging van het oog optreden, wat kan leiden tot pijn en irritatie.
  4. Verplaatsing of uitdroging van de lenzen: tijdens het slapen kunnen lenzen verplaatsen of uitdrogen, wat kan leiden tot ongemak of zelfs oogbeschadiging.

Kortom, het dragen van lenzen tijdens het slapen kan leiden tot een aantal mogelijke complicaties die de gezondheid van het oog kunnen schaden. Het is daarom belangrijk om altijd de lenzen te verwijderen voordat je gaat slapen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen