Kun je Met Lenzen Onder de Zonnebank? 4 Gevaren

Kun je veilig met lenzen onder de zonnebank of zijn er risico’s aan verbonden?

Je wilt natuurlijk niet dat de UV-stralen je lenzen of je ogen beschadigen. Dus kun je met lenzen onder de zonnebank?

KORT ANTWOORD

Het is over het algemeen geen goed idee om lenzen te dragen onder een zonnebank. Het felle licht en de warmte kunnen je ogen irriteren en de lenzen kunnen uitdrogen of beschadigd raken. Het is beter om je lenzen uit te doen voordat je onder de zonnebank gaat. 

Draag in plaats daarvan een zonnebril om je ogen te beschermen tijdens je zonnebanksessie. Vergeet niet om je oogzorgspecialist te raadplegen als je twijfels hebt of specifiek advies wilt.

In dit artikel zullen we de risico’s van het dragen van lenzen onder de zonnebank uitgebreid bespreken inclusief tips voor lenzen onder de zonnebank.

vrouw staat in zonnebank

Wat er kan gebeuren met lenzen onder de zonnebank

Het is niet aan te raden om met contactlenzen onder de zonnebank te gaan, omdat dit verschillende risico’s met zich meebrengt. 

Als je toch besluit om met je contactlenzen onder de zonnebank te gaan, kan dit de volgende gevolgen hebben:

 • De ogen kunnen droog en geïrriteerd raken, wat ongemak en pijn kan veroorzaken.
 • De lenzen kunnen verkleuren of vervormen, waardoor ze niet meer comfortabel zijn om te dragen.
 • Je loopt het risico dat de UV-stralen van de zonnebank je ogen beschadigen, wat kan leiden tot oogbeschadiging.
 • In het ergste geval kan blootstelling aan UV-straling leiden tot het ontwikkelen van huidkanker rondom uw ogen.

Om deze risico’s te vermijden, is het beter om de contactlenzen uit te doen.

Als je toch contactlenzen wilt dragen in de zon, is het aan te raden om een zonnebril te dragen die voldoet aan de normen voor UV-bescherming. 

Op deze manier kunt je genieten van de zon zonder je ogen bloot te stellen aan mogelijke schade.

Minder transparante lenzen

Het dragen van lenzen onder de zonnebank kan je ogen beschadigen op verschillende manieren. 

Ten eerste kan het ultraviolette (UV) licht van de zonnebank de lenzen beschadigen, wat kan leiden tot een vermindering van de transparantie van de lenzen. Dit kan leiden tot een vermindering van het zicht. 

Bovendien kan het UV-licht de oogbol beschadigen, wat kan leiden tot een verhoogde kans op oogziektes, zoals cataract en maculadegeneratie. We zullen hier wat meer over vertellen.

Hogere kans op oogziektes

Het dragen van lenzen onder de zonnebank kan de kans op oogziektes verhogen op verschillende manieren:

1. Beschadigde lenzen

Door de beschadiging van de lenzen kan het zicht verminderen, waardoor de ogen extra belast worden. Dit kan leiden tot vermoeide ogen en een verhoogde kans op oogontstekingen.

2. Oogbolschade

Het UV-licht van de zonnebank kan direct de oogbol beschadigen. Dit kan leiden tot een verhoogde kans op oogziektes zoals

 • Cataract: een vertroebeling van de ooglens die kan leiden tot wazig zicht en blindheid
 • Maculadegeneratie: een aandoening van het netvlies die kan leiden tot wazig zicht en blindheid
 • Oogkanker: een zeldzame, maar ernstige vorm van kanker die kan ontstaan in het oogweefsel

3. Mindere afweer

Het dragen van lenzen onder de zonnebank kan ook leiden tot een vermindering van de werking van het afweersysteem in het oog. D

Dit kan de ogen extra kwetsbaar maken voor infecties en andere oogziektes.

Het is daarom belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing van je lenzen te volgen en ze niet te dragen onder de zonnebank of in andere situaties waarbij ze extra blootgesteld worden aan UV-licht. 

Het is ook verstandig om je ogen te beschermen met een goede zonnebril en oogcrème met een hoge SPF. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts voor advies.

Tips voor als je met lenzen onder de zonnebank gaat

Als je toch besluit om met contactlenzen onder de zonnebank te gaan, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de risico’s te verminderen:

 • Draag een zonnebril met een UV-filter. Dit zal helpen om je ogen te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zonnebank.
 • Zorg ervoor dat je contactlenzen goed passen en dat ze comfortabel zijn om te dragen. Als je lenzen irritatie of ander ongemak veroorzaken, is het beter om ze niet te dragen onder de zonnebank.
 • Controleer regelmatig of je lenzen nog goed passen en of ze niet verkleurd of vervormd zijn.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vocht in je ogen houdt. Gebruik indien nodig oogdruppels om uw ogen te hydrateren en te beschermen tegen droogte en irritatie.
 • Blijf niet te lang onder de zonnebank. Overmatige blootstelling aan UV-straling kan schadelijk zijn voor je ogen, dus probeer de tijd die u onder de zonnebank doorbrengt te beperken.

Take home message

In het algemeen is het niet verstandig om lenzen te dragen onder de zonnebank. Dit kan de lenzen en je ogen beschadigen en de kans op oogziektes verhogen. 

Gelukkig zijn er manieren om je ogen toch te beschermen onder de zonnebank. Zo kun je bijvoorbeeld een goede zonnebril dragen die voldoende UV-bescherming biedt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen