Kun je Met Lenzen Zwemmen? De 4 Gevaren

Tijdens het zwemmen wil je natuurlijk nog steeds goed kunnen zien, maar kun je in het water je lenzen verliezen? Kortom, kun je met lenzen zwemmen?

KORT ANTWOORD

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om te zwemmen terwijl je contactlenzen draagt, vooral niet in open water zoals een zwembad, meer, rivier of oceaan. 

Om met lenzen te zwemmen, moet je een speciale zwembril op sterkte gebruiken met ingebouwde corrigerende lenzen. Als je deze zwembril gebruikt, moet je ervoor zorgen dat hij goed past en goed op zijn plaats zit, zodat je onder water goed kunt zien. Je moet er ook voor zorgen dat je lenzen niet worden beschadigd, bijvoorbeeld door niet te wrijven of te krassen.

Dit artikel vertelt hoe je je lenzen in het water kunt kwijtraken, hoe je dat kunt voorkomen en hoe vaak precies mensen hun lenzen verliezen.

jonge vrouw wijst met linker hand naar linker oog

Waarom je niet met lenzen moet zwemmen

Er zijn een paar redenen waarom zwemmen met contactlenzen niet ideaal is:

Irritatie: Contactlenzen kunnen irritatie veroorzaken wanneer ze in contact komen met water. Zwembadwater bevat vaak chemicaliën zoals chloor, die je ogen kunnen irriteren. Zeewater kan zout en andere verontreinigingen bevatten die ook ongemak kunnen veroorzaken.

Infectiegevaar: Water kan micro-organismen bevatten, zoals bacteriën, virussen en amoeben, die ooginfecties kunnen veroorzaken. Contactlenzen kunnen fungeren als een broedplaats voor deze micro-organismen, waardoor het risico op infecties toeneemt.

Hoe je met lenzen kan zwemmen

Als je toch wilt zwemmen en lenzen draagt, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

Daglenzen: Overweeg het dragen van daglenzen tijdens het zwemmen. Deze lenzen worden na eenmalig gebruik weggegooid, waardoor het risico op infecties wordt verminderd.

Hoe je je lenzen verliest tijdens het zwemmen

Lenzen verliezen tijdens het zwemmen is een probleem voor veel mensen die corrigerende lenzen dragen. Het mechanisme waardoor dit kan gebeuren is als volgt:

Tijdens het zwemmen kan water direct of indirect in contact komen met je lenzen. Als dit gebeurt, kunnen je lenzen verloren gaan.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je lenzen voor het zwemmen uitneemt, niet wrijft of krast, een veilige lenzenbakje gebruikt en ze regelmatig controleert. 

Voorkomen dat je je lenzen tijdens het zwemmen verliest

Het is mogelijk uw lenzen te verliezen tijdens het zwemmen, maar de kans daarop is klein als je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. 

  1. Zorg ervoor dat je zwembril goed past. Een slecht passende zwembril kan gemakkelijk afvallen of losraken tijdens het zwemmen, waardoor je lenzen eruit kunnen vallen. Voor een goede pasvorm moet je ervoor zorgen dat je zwembril de juiste maat heeft voor je gezicht en dat hij goed maar comfortabel zit.
  2. Vermijd wrijven of krassen op je lenzen. Wrijven of krabben aan je lenzen kan de lijm die ze op hun plaats houdt verzwakken, waardoor de kans groter wordt dat ze uitvallen. Raak je lenzen niet aan met je vingers en wrijf ze niet tegen voorwerpen in het water.
  3. Gebruik een stevige band voor uw bril. Een stevige band kan helpen voorkomen dat je bril tijdens het zwemmen afvalt of losraakt. Om ervoor te zorgen dat je riem goed vastzit, moet je ervoor zorgen dat hij goed vastzit en voor elke zwembeurt controleren of hij in goede staat is.
  4. Controleer je lenzen regelmatig. Door je brillenglazen regelmatig te controleren kun je mogelijke problemen opvangen voordat ze ernstig worden. Als je bijvoorbeeld merkt dat je lenzen beginnen los te komen of uit te vallen, kun je je bril aanpassen of vervangen om te voorkomen dat je je lenzen verliest tijdens het zwemmen.

Take home message

Kortom, zwemmen met lenzen kan een geweldige manier zijn om van de voordelen van het zwemmen te genieten zonder je zicht op te offeren. 

Door een zwembril met ingebouwde corrigerende lenzen te gebruiken en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je voorkomen dat je je lenzen in het water verliest en kun je genieten van helder, comfortabel zicht tijdens het zwemmen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen