Mijn Nek is Dik: 3 Oorzaken en 2 Remedies

Mijn nek is dik, hoe komt dat?

Van overgewicht tot gezondheidsproblemen, een dikke nek kan door meerdere dingen veroorzaakt worden.

Naast gewichtstoename zijn er ook een aantal gezondheidsproblemen waar je rekening mee moet houden. Een dikke nek duidt dus niet altijd op vetophopingen.

Sommige mensen zijn ook relatief slank en hebben alsnog een onderkin. Hier zou ook een goede verklaring voor kunnen zijn.

Aan de hand van verschillende symptomen en tekenen kun je een idee krijgen waar het door veroorzaakt wordt.

Dit artikel vertelt je 3 mogelijke oorzaken van een dikke nek.

vrouw grijpt naar keel

1. Overgewicht

Een dikke nek wordt vaak met gewichtstoename geassocieerd, want als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, zullen vetlagen zich net onder je kin gaan ophopen.

Een dikke nek wordt in de volksmond ook wel een dubbele kind genoemd waarmee de verschillende vetlagen in de nek bedoeld worden.

Vet onder de kin wordt ook wel submentaal vet genoemd en is dus vaak te wijten aan overgewicht.

2. Genetische aanleg

Sommige mensen zijn mager en hebben desondanks alsnog een onderkin. 

Dit zou genetisch bepaald kunnen zijn waarbij je lichaam rond de kaaklijn extra vet opslaat en je onderkin en nek dus dikker worden.

Een genetische aanleg kan het erg uitdagend maken, want het kinvet is dan met dieet en lichaamsbeweging moeilijker aan te pakken.

3. Vergrote schildklier

Er zou ook een gezondheidsprobleem aan ten grondslag kunnen liggen.

Mogelijk is je nek dikker door struma, oftewel door een vergrote schildklier. Als je schildklier groter is, kan die overactief zijn.

De schildklier maakt schildklierhormonen aan die het hele lichaam activeert. De schildklier is dus het motortje van je lichaam, en als die te hard werkt kun je rusteloos, nerveus, prikkelbaar en angstig worden.

Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan invloed hebben op je hart en kan zorgen voor tachycardie (snelle hartslag), aritmie (onregelmatige hartslag) en hartkloppingen.

De eetlust kan toegenomen zijn en je kunt bijvoorbeeld onbedoeld gewicht verloren hebben.

Andere symptomen van een overactieve schildklier zijn:

  1. trillen, zweten, warmtegevoeligheid
  2. slaapproblemen
  3. frequentere stoelgang en andere darm patroon veranderingen
  4. veranderde menstruatiepatronen
  5. vermoeidheid, spierzwakte
  6. broos, fijn haar
  7. dunnere huid

Een dikke nek aanpakken

Op verschillende manieren kun je van een dikke nek afkomen.

Afvallen. Je gewicht wordt bepaald door calories in vs calorieën out, dus als je je dagelijkse calorie inname verlaagd en de calorieverbranding met bijvoorbeeld cardio verhoogt, zal je dus overtollig gewicht verliezen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en elke dag voldoende groenten en fruit binnen te krijgen. Consumeer magere proteïnen voor een langer verzadigd gevoel en voor het herstel. 

Slankere hals. Op verschillende manieren kun je je nek optisch dunner en slanker laten lijken zoals met halslijnen en kragen. Zo kan een V-hals de illusie van een slankere nek geven. Daarnaast zou je ook accessoires kunnen gebruiken.

Er zijn ook mensen die kauwgom eten om een slankere nek te krijgen. Maar een dikke nek kan ook onverwachte voordelen hebben.

De voordelen van een dikke nek

Je zou het misschien niet verwachten maar een dikkere nek kan een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengen waaronder:

  1. bescherming van de wervelkolom 
  2. mogelijk minder hoofdpijn en rugpijn door extra ondersteuning
  3. lager risico op hersenschuddingen
  4. kleinere kans op een nerd neck (voorwaartse hoofdhouding)

Take home message

Waarom is mijn nek dik?

Het is vaak te wijten aan gewichtstoename, maar het zou ook gewoon genetisch bepaald kunnen zijn waarbij er meer vet rond je kaak wordt opgeslagen.

Houd ook rekening met onderliggende gezondheidsproblemen zoals een vergrote schildklier.

Als een dikke nek niet te wijten is aan een gezondheidsprobleem zou afvallen de nek slanker kunnen maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bunevicius, R., & Prange, A. J. (2006). Psychiatric manifestations of Graves’ hyperthyroidism. CNS drugs, 20(11), 897-909.