Mijn Stem Slaat Steeds Over: 16 Oorzaken en Remedies

Als je last hebt van een stem die steeds over slaat, weet je hoe frustrerend en vervelend dat kan zijn. 

Het kan moeilijk zijn om je te concentreren op wat je wilt zeggen als je steeds wordt onderbroken door een stem die overslaat of hapert. 

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te verminderen of zelfs te voorkomen. 

Je moet dan wel eerst weten waar het door veroorzaakt wordt. Dus mijn stem slaat steeds over, hoe komt dat?

Dit artikel vertelt je de oorzaken van een stem die steeds over slaat en wat je kunt doen om het te verminderen.

jonge man heeft mond open

Waarom je stem overslaat

 1. Vocht- of vochttekort. Een tekort aan vocht in het lichaam kan leiden tot droge luchtwegen en een droge mond, wat kan leiden tot een stem die steeds over slaat. Het is belangrijk om voldoende te drinken, vooral als je in een droge omgeving bent of als je fysiek actief bent.
 2. Infecties van de luchtwegen of het strottenhoofd. Infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid, bronchitis of laryngitis, kunnen leiden tot een stem die steeds over slaat. Dit komt doordat de infectie de luchtwegen kan irriteren en de stembanden kan aantasten, wat kan leiden tot een haperende of overslaande stem.
 3. Allergieën. Allergieën kunnen leiden tot een ontsteking van de luchtwegen en de stembanden, wat kan leiden tot een overslaande stem. Dit komt doordat de allergie de luchtwegen kan irriteren en de stembanden aantasten.
 4. Vervuilde lucht of rookinhaling. Het inademen van vervuilde lucht of rook kan de luchtwegen irriteren en de stembanden aantasten, wat kan leiden tot een overslaande stem. Roken is vooral schadelijk voor de stembanden en kan leiden tot een overslaande of hese stem.
 5. Stress of emotionele uitputting. Stress en emotionele uitputting kunnen leiden tot spierspanning en een veranderde ademhaling, wat kan leiden tot een overslaande stem. Het is belangrijk om te leren hoe je stress kunt beheren en emotionele uitputting te voorkomen om de kans op een overslaande stem te verminderen.
 6. Vermoeidheid of uitputting. Als je vermoeid bent of uitgeput, kan dit leiden tot spierspanning en een veranderde ademhaling, wat kan leiden tot een overslaande stem. Het is belangrijk om voldoende te rusten en te zorgen voor voldoende energie om de stem in goede conditie te houden.
 7. Vastzittend slijm of slijmophoping in de luchtwegen. Slijm dat vastzit in de luchtwegen kan leiden tot een overslaande stem. Dit komt doordat het slijm de luchtwegen kan blokkeren en de stembanden kan irriteren. Het kan helpen om voldoende te drinken en te zorgen voor voldoende vochtbalans in het lichaam om vastzittend slijm te verminderen.
 8. Abnormale spanning op de stembanden. Spasmen of andere aandoeningen van de stembanden
 9. Verkeerde ademhalingstechnieken. Verkeerde ademhalingstechnieken kunnen leiden tot spanning op de stembanden en een overslaande stem. Het is belangrijk om te leren hoe je correct kunt ademhalen om de stem in goede conditie te houden.
 10. Onvoldoende warm-up voor het gebruik van de stem. Net zoals je spieren warm moeten worden voordat je begint te sporten, is het ook belangrijk om de stem op te warmen voordat je hem gaat gebruiken. Als je de stem niet opwarmt, kan dit leiden tot een overslaande stem.
 11. Overmatig gebruik van de stem. Het overmatig gebruiken van de stem, zoals bij het schreeuwen of zingen, kan leiden tot spanning op de stembanden en een overslaande stem. Het is belangrijk om de stem te rusten en voldoende te hydrateren om de kans op een overslaande stem te verminderen.
 12. Gebrek aan vocht of vochtbalans in het lichaam. Zoals eerder vermeld, kan een tekort aan vocht of vochtbalans in het lichaam leiden tot droge luchtwegen en een droge mond, wat kan leiden tot een stem die steeds over slaat. Het is belangrijk om voldoende te drinken om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden.
 13. Gebruik van bepaalde medicijnen die de stem kunnen beïnvloeden. Sommige medicijnen kunnen de stembanden irriteren of de vochtbalans in het lichaam verstoren, wat kan leiden tot een overslaande stem. Als je medicijnen gebruikt en denkt dat ze een overslaande stem veroorzaken, raadpleeg dan je arts.
 14. Roken of het gebruik van tabaksproducten. Roken en het gebruik van tabaksproducten kunnen leiden tot een overslaande stem door de luchtwegen en stembanden te irriteren en te beschadigen. Het is het beste om te stoppen met roken of het gebruik van tabaksproducten om de stem in goede conditie te houden.
 15. Alcoholgebruik. Alcohol kan leiden tot een overslaande stem door de vochtbalans in het lichaam te verstoren en de stembanden te irriteren. Het is het beste om te beperken hoeveel alcohol je drinkt om de kans op een overslaande stem te verminderen.
 16. Een gebrek aan slaap of onregelmatige slaapschema’s. Een gebrek aan slaap of onregelmatige slaapschema’s kunnen leiden tot vermoeidheid en uitputting, wat kan leiden tot spierspanning en een veranderde ademhaling. Dit kan op zijn beurt leiden tot een overslaande stem. Het is belangrijk om voldoende te slapen en een regelmatig slaapschema te volgen om de stem in goede conditie te houden.

Onthoud dat de oorzaak van een stem die steeds overslaat kan variëren en dat het belangrijk is om een arts te raadplegen als je last blijft houden van een overslaande stem of als je andere stemproblemen ervaart. 

Een arts kan helpen om de oorzaak te achterhalen en een behandeling voor te stellen om de overslaande stem te verminderen of zelfs te voorkomen.

Wanneer is het meestal weer beter?

Het is moeilijk om te zeggen wanneer een overslaande stem precies zal verdwijnen, omdat dit afhankelijk is van de oorzaak van de overslaande stem. 

In sommige gevallen kan een overslaande stem snel verdwijnen, terwijl het in andere gevallen langer kan duren voordat het verdwijnt. 

Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang het duurt voordat een overslaande stem verdwijnt:

 1. De oorzaak van de overslaande stem. Als de oorzaak van de overslaande stem snel kan worden aangepakt, kan de stem snel weer beter worden. Bijvoorbeeld, als de overslaande stem wordt veroorzaakt door een infectie van de luchtwegen, kan de stem snel beter worden als de infectie behandeld wordt met antibiotica. Als de overslaande stem echter wordt veroorzaakt door iets wat moeilijker te behandelen is, zoals spasmen van de stembanden of een allergie, kan het langer duren voordat de stem weer beter wordt.
 2. De behandeling die wordt gevolgd. Als je een behandeling volgt voor de overslaande stem, kan dit helpen om de stem sneller weer beter te maken. Bijvoorbeeld, als je medicijnen gebruikt om een infectie te behandelen, kan dit helpen om de infectie sneller te bestrijden en de stem sneller weer beter te maken. Als je echter geen behandeling volgt, kan het langer duren voordat de stem weer beter wordt.
 3. Hoe goed je de aanbevelingen van je arts opvolgt. Als je de aanbevelingen van je arts opvolgt, zoals het drinken van voldoende vocht en het vermijden van irriterende stoffen, kan dit helpen om de stem sneller weer beter te maken. Als je echter niet de aanbevelingen van je arts opvolgt, kan dit het herstel van de stem vertragen.
 4. Hoe snel je hulp zoekt. Als je snel hulp zoekt voor een overslaande stem, kan dit helpen om de oorzaak snel te achterhalen en de stem sneller weer beter te maken. Als je echter wacht met het zoeken van hulp, kan dit het herstel van de stem vertragen.

In sommige gevallen kan een overslaande stem ook terugkomen, vooral als de oorzaak niet wordt behandeld of aangepakt. 

Kan het weer terugkomen?

Het is mogelijk dat een overslaande stem terugkomt als de oorzaak niet wordt behandeld of aangepakt. Hier zijn enkele redenen waarom een overslaande stem kan terugkomen:

Sommige omstandigheden, zoals een droge of vervuilde omgeving, kunnen de kans op een overslaande stem verhogen. Als je blootgesteld bent aan dergelijke omstandigheden, kan dit leiden tot een terugkerende overslaande stem.

Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de overslaande stem aan te pakken en te behandelen om de kans op een terugkerende overslaande stem te verminderen. 

Take home message

Het is belangrijk om te onthouden dat een overslaande stem meestal behandelbaar is en dat het belangrijk is om snel hulp te zoeken als je last blijft houden van een overslaande stem of als je andere stemproblemen ervaart.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om een overslaande stem te verminderen of zelfs te voorkomen, afhankelijk van de oorzaak. 

Door te letten op je stemgebruik, voldoende te drinken en te rusten, en door te vermijden om irriterende stoffen in te ademen, kun je de kans op een overslaande stem verminderen. 

Als je de aanbevelingen van je arts opvolgt en snel hulp zoekt als je last blijft houden van een overslaande stem, kun je ervoor zorgen dat je stem in goede conditie blijft en dat je weer vol vertrouwen kunt spreken of zingen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen